GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Globalni turizam iduće se godine veaća na razhinu iz 2019.

Globalni turizam iduće se godine veaća na razhinu iz 2019.
POVRATAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.12.2023 / 11:55
Autor: SEEbiz
RIM - Svijetom je 2023., do kraja rujna, putovalo 975 milijuna turista ili 38 posto više nego u isto vrijeme 2022., a zbog snažne turističke potražnje i potrošnje, uvjetovane i porastom cijena, globalno će turizam do kraja 2023. dosegnuti 90 posto razine iz 2019. te se u 2024. vratiti na tu razinu, nove su procjene UNWTO-a.

- Međunarodni turizam na putu je oporavka, a najnovije izdanje Svjetskog turističkog barometra UNWTO-a pokazuje da su svjetska odredišta u trećem tromjesečju primila 22 posto više međunarodnih turista nego u istim mjesecima prošle godine, čemu je pogodovala ljetna sezona, ističu iz UNWTO-a (Svjetske turističke organizacije).

Iznose i da je, prema prvim procjenama, u trećem tromjesečju 2023. međunarodnih turističkih dolazaka u svijetu bilo 91 posto u odnosu na one u istom tromjesečju prije pandemije te da ih je u srpnju bilo 92 posto, čim je taj mjesece najbolji do sada od početka pandemije.

Za prihode od međunarodnog turizma procjenjuju da bi globalno u 2023. mogli dosegnuti oko 1,4 bilijuna američkih dolara, što je oko 93 posto tih prihoda iz 2019.

Novi podaci (ali još privremeni) UNWTO-a pokazuju da je u mnoga odredišta u svijetu u 2023. došlo jednako ili više turista i da su ostvarili i veće prihode nego 2019., što glavni tajnik te UN-ove agencije za turizam Zurab Pololikashvili smatra "ključnim za odredišta, tvrtke i cijele zajednice kojima je turizam kao sektor glavni spas".

Hrvatska se predstavlja na jednoj od najvećih svjetskih turističkih burzi u Londonu
Najveći oporavak na Bliskom istoku te u Europi i Africi

Po svjetskim regijama, podaci UNWTO-a pokazuju da je najviše turista u 2023. posjetilo odredišta na Bliskom istoku te u Europi i Africi, koje i predvode oporavak od pandemije.

Bliski istok daleko je najjači. Jedina je to svjetska regija koja je premašila rezultate iz 2019., i to s 20 posto više dolazaka stranih turista u devet mjeseci 2023., što iz UNWTO-a objašnjavaju mjerama olakšavanja viznog režima, razvojem novih destinacija, ulaganjima u nove projekte povezane s turizmom i drugim u toj regiji.

Europa je u devet mjeseci dostigla ukupno 94 posto dolazaka stranih turista iz 2019., no i dalje je najposjećenija regija u svijetu, u kojoj 550 milijuna međunarodnih dolazaka turista čini 56 posto od njihova ukupnog broja u svijetu, čemu su dosta pridonijeli turisti iz SAD-a.

Afrika je stigla do 92 posto dolazaka turista u odnosu na one prije pandemije, dok je Amerike u devet mjeseci 2023. posjetilo njih oko 89 posto kao 2019.

Azija i Pacifik dosegnuli su 62 posto rezultata u odnosu na one prije pandemije zbog sporijeg ponovnog otvaranja za međunarodna putovanja.

Tagovi: TURIZAM, GLOBALNI TURIZAM, PANDEMIJA, UNWTO
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE