GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Graf tjedna: Brazil postao prehrambena velesila

Graf tjedna: Brazil postao prehrambena velesila
HRANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.02.2024 / 08:00
Autor: Siniša Malus
ANALIZA - Protekla godina bila je najbolja u povijesti brazilske poljoprivrede.

Brazil stavlja sigurnost hrane u glavni prioritet svojeg G20 programa. Od soje do kukuruza i sve više pšenice, Brazil širi svoj poljoprivredni doseg i nudi se kao alternativa američkoj poljoprivrednoj dominaciji.

Brazilski poljoprivredni izvoz dosegao je rekordnih 166 milijardi USD 2023., 5% više nego 2022. i 49% ukupnog brazilskog izvoza. Poljoprivreda predstavlja jednu četvrtinu brazilskog BDP-a i zapošljava otprilike jednu petinu stanovništva.

Poljoprivredni sektor Brazila imao je povijesnu godinu 2023., s rekordnim trgovinskim suficitom od 98,8 milijardi USD, potaknut širenjem tržišta i povećanim izvozom.

Brojna nova tržišta

Zemlja je otvorila 78 novih tržišta u 39 zemalja i po prvi put izvozila govedinu, svinjetinu, pamuk i kukuruz u Meksiko, Dominikansku Republiku, Egipat i Kinu.  Osim toga, Brazil je pokrenuo program za pretvaranje 40 milijuna hektara degradiranih pašnjaka u proizvodnju usjeva tijekom sljedećeg desetljeća, s fokusom na održivost i smanjene emisije ugljika.

Brazil je 2023. godine bio vodeći svjetski izvoznik deset poljoprivrednih proizvoda: soje, sojine sačme, kukuruza, šećera, kave, naranče...


Forbes Agro100 2023. prikazao je uspješnost kompanija u sektoru u prethodnoj godini. U prosincu su se rukovoditelji tih kompanija okupili u São Paulu, u Rosewood Matarazzo Ballroom. Bilo je vrijeme za proslavu godine značajnih izazova. To je zato što 2022. nije bila najbolja godina za brazilsko gospodarstvo. Međutim, ovdje vrijedi zastati. Točnije je reći da 2022. nije bila dobra za brazilsko gospodarstvo, s izuzetkom agrobiznisa. U prosjeku, prihod 100 najvećih kompanija u ovom sektoru koje posluju u Brazilu porastao je za 20,2% u odnosu na 2021. godinu.

Za usporedbu, rast brazilskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) iznosio je 2,9%, godina koja se smatra pozitivnom u usporedbi s prethodnima. Zajedno, prihodi tih kompanija iznosili su 2,23 bilijuna R$ ili 22,5% BDP-a.

Čak i uz turbulencije na globalnim tržištima uzrokovane neprijateljstvima u Ukrajini i potezima središnjih banaka u Europi i Sjedinjenim Državama da podignu kamatne stope i uspore gospodarstvo, čelnici agrobiznisa uživali su u otvorenim tržištima hrane, vlakana i biogoriva, što je višestruko povećalo prodaju i osiguranu dobit.

Voće je uvijek bilo pokretačka snaga u brazilskoj poljoprivredi, a država Rio Grande do Norte pojavljuje se kao glavni igrač u ovom scenariju. Država se u tom kontekstu ističe i ima presudnu ulogu u proizvodnji i izvozu voća. Uzgoj voća gura Rio Grande do Norte do visokih razina zaposlenosti, prihoda te nacionalnog i međunarodnog priznanja. Sve veći obujam izvoza učvršćuje položaj države u ovom dinamičnom krajoliku.

Jorge de Souza, tehnički voditelj projekta u ABRAFRUTAS-u, naglašava sve veću važnost države u izvozu dinja i lubenica, ukazujući na obećavajući napredak na azijskim tržištima: „U osnovi, 100% ili 95% dinja koje se danas izvoze, i značajan dio lubenica Brazilski izvoz dolazi iz Rio Grande do Nortea i Ceare. Dakle, ovo je vrlo relevantno, a proces se povećava. Imamo znatnu potražnju i dok postoje neka daleka odredišta do kojih još ne možemo doći s velikim količinama iz logističkih razloga, imamo razvoj tehnologije i uporne napore.”

Fantastična četvorka: dinja, lubenica, papaja i mango pokreću razvoj

Dinja, lubenica, papaja i mango u središtu su uzgoja voća u Rio Grande do Norteu. Ovi usjevi definiraju poljoprivredni krajolik države i predstavljaju bitan izvor bogatstva i prosperiteta. Kontinuirano povećanje izvoza ovog voća vidi se u obimu i raznolikosti odredišta. Zemlje poput Sjedinjenih Država, Engleske, Njemačke, drugih europskih naroda, Srednje Amerike i Bliskog istoka prepoznaju kvalitetu i autentičnost voća iz Rio Grande do Nortea.

Tagovi: bRAZIL, HRANA, pšenica, žetva, izvoz, soja, kukuruz, kava
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Nasdaq na novom rekordu
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Nasdaq na novom rekordu
NEW YORK - Nasdaq Composite u petak je porastao na najvišu razinu svih vremena, nadmašivši svoj rekord iz 2021., jer su se ulagači kladili da su megacap tehnološke dionice najbolji način igranja na usporavanje inflacije i nadolazeći procvat umjetne inteligencije.
Zagrebačka burza: Končarova izdanja glavne zvijezde, indeksi se vratili u plus
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Končarova izdanja glavne zvijezde, indeksi se vratili u plus
ZAGREB - Kraj tjedna donio je prekid negativnog niza Zagrebačkoj burzi.
Rekordna godina za crnogorski turizam
REKORDI
Rekordna godina za crnogorski turizam
PODGORICA - U Crnoj Gori je prošle godine ostvareno 2.613.306 dolazaka turista i 16.389.279 noćenja, pokazuju podaci Monstata. Najviše noćenja ostvarili su turisti iz Rusije, a najmanje iz Turske.
Kratkoročni najam: EU novim pravilima za iznajmljivače suzbija sivu ekonomiju
REGULATIVA
Kratkoročni najam: EU novim pravilima za iznajmljivače suzbija sivu ekonomiju
BRUXELLES - Nedostatak dostupnih stambenih prostora u turističkim odredištima, više cijene najma i utjecaj na život lokalnog stanovništva neke su od negativnih posljedica kratkoročnog najma koje se posljednjih godina, zahvaljujući širenju internetskih platformi poput Bookinga, AirBnb-ja, Expedije i TripAdvisora, značajno povećalo.
Azijska tržišta: Nikkei 225 skočio blizu rekorda
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nikkei 225 skočio blizu rekorda
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 bio je na putu da dosegne rekordnu razinu od 40.000 bodova, što je dovelo do rasta azijskih dionica u petak, dok su kineska tržišta porasla dok su ulagači proučavali podatke o proizvodnji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE