GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Horvath: Europske kompanije intenzivno rade na lokalizaciji svojih lanaca vrijednosti

Horvath: Europske kompanije intenzivno rade na lokalizaciji svojih lanaca vrijednosti
STRATEŠKI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.11.2022 / 07:27
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Europsko gospodarstvo na aktualne izazove odgovara prilagodbom svojih struktura, pa će tako većina kompanija u budućnosti intenzivnije lokalizirati svoje lance vrijednosti. Većina kompanija koje trenutno posluju u Kini planiraju postupno ili djelomično povlačenje iz te države, iako, kada se traži alternativa Kini kao proizvodnoj lokaciji, niti jedna se zemlja ne pojavljuje kao dominantan predvodnik.

Brojne kompanije intenzivno preispituju svoje poslovne strukture izvan Europe, a kao glavni razlog navode rastuću geopolitičku neizvjesnost i s tim povezane rizike, probleme u dobavnim lancima, te visoke troškove usklađenosti s kriterijima održivosti i regulatornim zahtjevima u inozemstvu.

Nedavno istraživanje u kojem je sudjelovalo 150 top menadžera iz kompanija s godišnjim iznosom prodaje od najmanje 200 milijuna eura u svim industrijama diljem Europe, pokazalo je da većina ispitanih tvrtki koje trenutno posluju u Kini planiraju postupno ili djelomično povlačenje iz te države, iako, kada se traži alternativa Kini kao proizvodnoj lokaciji, niti jedna se zemlja ne pojavljuje kao dominantan predvodnik.

Od ispitanih kompanija s relevantnim poslovnim aktivnostima u toj zemlji, više od 60 posto njih već radi na preseljenju poslovanja, postupno ili djelomično. Također, menadžeri kao nova tržišta u Aziji vide Indiju i Japan, a slijede ih Singapur i Južna Koreja. Većina kompanija u Europi planira dodatno lokalizirati svoje lance vrijednosti na svojim prodajnim tržištima, a čak 85 posto anketiranih kompanija planira intenzivnije povezati lanac ‘’od proizvodnje do prodaje’’ unutar odgovarajućih prodajnih tržišta (tzv. "lokalno za lokalno").

"Europsko gospodarstvo na aktualne izazove odgovara prilagodbom svojih struktura, pa će tako većina kompanija u budućnosti intenzivnije lokalizirati svoje lance vrijednosti. Europa ponovno dobiva na važnosti kao tržište i nabave i proizvodnje u mnogim industrijama, primjerice u proizvodnji baterijskih ćelija za lokalnu prodaju na tržištu električnih vozila. Međutim, to nikako ne znači zatvaranje prema ne-europskim tržištima. Industrije koje se oslanjaju na sirovine i izvore energije izvan Europe, ne mogu poslovati bez zemalja dobavljača, a jasno je da se odgovarajući kanali nabave i proizvodne strukture ne mogu jednostavno premjestiti preko noći. U brojnim industrijama to će trajati nekoliko godina.", izjavio je Robert Ćuzela-Piljac iz konzultantske kuće Horvath.

Europa je na vrhu ljestvice najperspektivnijih potencijalnih tržišta za 66 posto ispitanika, no od tvrtki koje planiraju otvoriti nova tržišta u sljedeće tri godine, gotovo polovica ispitanika je usmjerena na Aziju (47 posto), slijede Sjeverna i Južna Amerika s 37 odnosno 33 posto. Na začelju liste zanimljivih potencijalnih tržišta su Bliski istok, Afrika i Australija.

Tagovi: lokalizacija lanaca vrijednosti, Horvath, logistika, Robert Ćuzela-Piljac
PROČITAJ I OVO
Powell: Blaža povećanja kamatnih stopa mogla bi početi u prosincu
FED
Powell: Blaža povećanja kamatnih stopa mogla bi početi u prosincu
WASHINGTON – Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell potvrdio je u srijedu da će vjerojatno doći do manjih povećanja kamatnih stopa iako napredak u borbi protiv inflacije smatra uvelike nedostatnim.
Zagrebačka burza: Plava laguna u fokusu, CROBEX ispod 1.900 bodova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Plava laguna u fokusu, CROBEX ispod 1.900 bodova
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u srijedu su Crobexi blago pali, već treći dan zaredom, uz i dalje skroman promet, pri čemu niti jednom dionicom nije ostvaren milijunski promet.
Maslinarstvo sve razvijenije u Hercegovini
EFEKT KLIME
Maslinarstvo sve razvijenije u Hercegovini
MOSTAR - Zemlja vinara i maslinara Jure Sušca znala je u jesen biti prekrivena mrazom, ali ove je godine toplo vrijeme potrajalo dugo. Bilo je 28 stupnjeva krajem listopada kad su on, njegova obitelj i prijatelji obrali masline.
Azijska tržišta: Indeksi porasli drugi dan zaredom
RAST
Azijska tržišta: Indeksi porasli drugi dan zaredom
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle drugi dan zaredom jer se ulagači nadaju popuštanju restriktivnih covid mjera u Kini, no trguje se oprezno zbog daljnjeg slabljenja drugog po veličini svjetskog gospodarstva.
Wall Street pao drugi dan zaredom; čeka se Powellov govor
OPREZNO
Wall Street pao drugi dan zaredom; čeka se Powellov govor
NEW YORK - Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks blago pao drugi dan zaredom jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama uoči govora predsjednika američke središnje banke Jeromea Powella o situaciji u gospodarstvu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE