GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hoteli u srpskim zimskim centrima popunjeni 90%

Hoteli u srpskim zimskim centrima popunjeni 90%
POPUNJENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.01.2021 / 18:58
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Direktor poslovnog Udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije (HORES) Georgi Genov rekao je danas da su hoteli u zimskim centrima Srbije za vreme novogodišnjih praznika bili popunjeni oko 90 odsto i da je medju gostima bilo i malo stranaca.

On je za Betu rekao da Srbija nema mnogo hotelskih kapaciteta u zimskim odmaralištima i da na Zlatiboru ima samo deset hotela sa oko 1.200 soba, na Kopaoniku je u hotelima na raspolaganju oko 1.000 soba, na Divčibarima i Tari po oko 500 soba, na Zlataru 150, a na Staroj planini ima samo jedan hotel sa oko 200 soba.

“Zlatibor i Kopaonik imaju najviše hotela, ali u tih oko 2.200-2.300 soba može da boravi najviše oko 4.000 gostiju dok u privatnom smeštaju može da se smesti oko 30.000 gostiju”, rekao je Genov.

Dodao je da na prvi pogled izgleda da su hotelski kapaciteti u zimskim centrima veći, ali da to nije tačno i da Srbija još praktikuje “paradajz” turizam i koristi pre svega uslugu smeštaja, a ne i ishrane.

Hoteli u banjskim centrima su, prema njegovim rečima uglavnom zatvoreni, osim što je prošle godine kada je u nekim novootvorenim sa spa centrima bilo gostiju.

Genov je rekao da su i u Beogradu neki hoteli za novogodišnje praznike imali gostiju u dvadesetak soba i da je medju njima bilo stranaca.

HORES će, kako je rekao, zatražiti od Kriznog štaba da dozvoli rad u lobijima hotela do 23 sata da bi gosti mogli da popiju čaj i da to ne bi ugrozilo zdravstvenu situaciju pošto je reč o velikim prostorima gde može da se poštuje socijalna distanca.

Takodje će od Vlade Srbije biti zatraženo da razmotri i mogućnost otpisa ili odlaganja dažbina po osnovu odnošenja smeća jer hoteli uglavnom ne rade, pa i nema otpada.

Kako je rekao Genov, hoteli nisu koristili ni “angažovanu snagu” koju im Elektroprivreda Srbije (EPS) zaračunava da bi im obezbedila potreban napon.

“U novoj smo godini i stižu za plaćanje sve odložene finansijske obaveze, od odloženih poreza i doprinosa na plate, poreza na imovinu, eko takse, računi za komunalne usluge, ali gradski hoteli nemaju mogućnosti to da plate dok su hoteli u zimskim centrima u nešto povoljnijem položaju”, rekao je Genov.

Foto: Twitter

Tagovi: srpski zimski centri, Kopaonik, Elektroprivreda Srbije, Zlatibor, Udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije, HORES, Georgi Genov,
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Dow Jones produžio niz i sedmi dan
OPTIMIZAM
Wall Street: Dow Jones produžio niz i sedmi dan
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u četvrtak, budući da su novi podaci ponovno potaknuli nadu za smanjenje stope Federalnih rezervi kasnije ove godine.
Bank of England nije srezala kamate, ali će to učiniti uskoro
KAMATNE STOPE
Bank of England nije srezala kamate, ali će to učiniti uskoro
LONDON - Očekivano, britanska središnja banka Bank of England ni na ovom sastanku nije odlučila promijeniti središnju kamatnu stopu, koja tako ostaje na 16-godišnjem vrhu od 5,25 posto.
Zagrebačka burza: HT u fokusu, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HT u fokusu, indeksi porasli
ZAGREB - Zagrebačka je burza u četvrtak iznjedrila rast indeksa, ali i nešto slabiji promet.
Globalna potrošnja vina najniža u posljednja tri desetljeća
VINO
Globalna potrošnja vina najniža u posljednja tri desetljeća
PARIZ - Globalna potrošnja vina prošle je godine pala na najnižu razinu od 1996. jer je inflacija gurnula cijene na rekordne razine i odbila potrošače koji se već bore s nižom kupovnom moći, objavila je Međunarodna organizacija za vino (OIV) sa sjedištem u Parizu.
Azijska tržišta: Indeksi porasli nakon objave kineskih trgovinskih podataka
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi porasli nakon objave kineskih trgovinskih podataka
ŠANGAJ - Cijene dionica u Kini porasle su u četvrtak jer je uvoz porastao prema prošlim procjenama, a izvoz porastao u skladu s očekivanjima, dok je šire azijsko-pacifičko tržište bilo mješovito.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE