GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HPK: Stočarski sektor pred urušavanjem zbog visokih troškova

HPK: Stočarski sektor pred urušavanjem zbog visokih troškova
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.09.2021 / 15:12
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) u petak su upozorili da je stočarski sektor pred urušavanjem, razmjeri šteta u stočarstvu kreću se od 1,5 do 2 milijarde kuna, zbog čega traže od Vlade i resornog ministarstva donošenje hitnih mjera.

Potpredsjednik HPK Zvonimir Širjan nakon sastanka šest sektorskih stočarskih Odbora iznio je podatak da je gubitak u stočarstvu trenutno između 1,5 milijardi i 2 milijarde kuna, a Ministarstvo je ponudilo isplatu interventne pomoći od oko 150 milijuna kuna.

"To hrvatsko stočarstvo izdržati ne može", kazao je, navodeći kako Ministarstvo poljoprivrede nudi jednu lipu po jednom jajetu, a gubitak je 16 lipa po jajetu te 10 lipa po svinji.

"To nije dovoljno da bi hrvatski potrošači mogli imati domaće proizvode", upozorio je.

Napomenuo je i da ukoliko hrvatsko stočarstvo propadne, potrošači će biti suočeni s visokim poskupljenjima. "Hrvatsko stočarstvo je na koljenima, pitanje je hoće li opstati do sljedećeg proljeća", upozorio je Širjan, kazavši da je odgovornost i na Ministarstvu poljoprivrede i na ministrici.

Pozvao je premijera Andreja Plenkovića da podupre hrvatske stočare kako bi se izašlo iz ovog 'gorućeg' problema.

Predstavnici HPK su upozorili na nemogućnost daljnje proizvodnje ukoliko resorno ministarstvo i Vlada ne budu intervenirali. "Svi stočarski sektori su u problemima zbog visokih troškova. Mi više ne možemo proizvoditi i tražimo pomoć", rekao je Miško Škemple iz Odbora za konjogojstvo i Odbora sustav krava-tele. "Ukoliko Vlada želi da se zadrži stočarska proizvodnja, nužno je hitno intervenirati u kompletno stočarstvo", poručio je.

Ministarstvo nudi pomoć od 150 milijuna kuna zbog covid situacije kojom bi intervenirali u svim sektorima, naveo je Škemple ocjenjujući kako je to "totalno ponižavajuće prema stočarstvu".

HPK traži dugoročna, a ne kratkoročna rješenja kako bi sektor stočarstva opstalo, istaknuo je.

I Igor Rešetar iz Odbora za mljekarstvo je upozorio kako su "cijene stočne hrane otišle u nebo", a proizvođači su u neizvjesnosti i ne znaju kako će dalje proizvoditi. "Može se dogoditi da ostanemo bez hrvatskog mlijeka, a to onda znači da potrošači neće moći kupovati zdravo, kvalitetno hrvatsko mlijeko", kazao je. Stoga od resornog ministarstva traže, kako je rekao, konkretne mjere kako bi se pomoglo sektoru.

Za pomoć sektoru HPK predlaže kratkoročne i dugoročne mjere. Među kratkoročnim mjerama su jednokratne potpore, njihova ranija isplata - do 10. listopada - te zadržavanje kukuruza i uljarica u Hrvatskoj putem obnove robnih zaliha.

U dugoročne mjere spadaju obilježavanje domaćih proizvoda, ulaganje u obnovljive izvore energije, tj. solare, rješavanje pitanja poljoprivrednog zemljišta, kapitalno investiranje u skladišta žitarica i preradu.

Iz HPK su poručili i kako će o daljnjim koracima i zahtjevima odlučivati na idućem sastanku Upravnog odbora.

Vučković: Aktivirat ćemo sve mehanizme pomoći sektoru

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković, komentirajući zahtjeve HPK, kazala je da se sektor stočarstva suočava s udarima i tržišnim poremećajima te su i danas došli dati podršku i iskazati stav da će aktivirati sve mehanizme pomoći sektoru.

Nakon već održanog sastanka sa stočarima, na kojem je sudjelovao i predsjednik Vlade, uputili smo u elektronsko savjetovanje programe potpore sektoru mljekarstva vrijedne 20 milijuna kuna, kazala je.

"Sektor stočarstva se suočava s udarima i tržišnim poremećajima te smo i danas došli dati podršku i iskazati stav da ćemo aktivirati sve mehanizme pomoći sektoru. Ispregovarali smo dodatno povećanje sredstava za dobrobit životinja u iznosu od 220 milijuna kuna, uz nove potpore, stavili smo temu stanja u sektoru stočarstva na red na Vijeću ministara EU, a u izradi je program pomoći sektoru stočarstva vrijedan 150 milijuna kuna", istaknula je Vučković.

Tagovi: Hrvatska poljoprivredna komora, stočarski sektor, stočarstvo
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
ŠTETE
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
BEOGRAD - Mrazevi i sneg u velikoj meri oštetili su voće u pojedinim regionima Srbije, pa se neće ostvariti prognoza o rekordno rodnoj godini, rekao je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
MLIJEKO
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
PODGORICA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti višak od 250.000 litara mlijeka crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE