GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska pregovara s EK oko izmjene zahtjeva za obavljanje poljoprivredne proizvodnje

Hrvatska pregovara s EK oko izmjene zahtjeva za obavljanje poljoprivredne proizvodnje
POLJOPRIVREDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.02.2024 / 17:15
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u srijedu da je Hrvatska u pregovorima s Europskom komisijom (EK) oko izmjene dijela zahtjeva za obavljanje poljoprivredne proizvodnje.

Pravila vezana za uvjetovanost tj. sustav zahtjeva koji se mora poštivati u obavljanju poljoprivredne djelatnosti, kako se navodi u priopćenju, trenutno su predmet rasprave između EK i država članica.

Svi se slažu da je sustav uvjetovanosti namijenjen smanjivanju negativnih efekata na klimu, očuvanje okoliša, javno zdravlje, zdravlje biljaka i dobrobiti životinja potreban i važan dio zakonodavnog okvira i strateških dokumenata EU i zemalja članica. Međutim, u provođenju tog cilja potrebno je, kažu u Ministarstvu, sačuvati proizvodnju hrane, dohodak poljoprivrednika i ne povećavati administrativno opterećenje.

Stoga je Hrvatska među članicama koje predlažu konkretna rješenja za 2024. te sudjeluje u pregovorima s EK. Iz Ministarstva navode kako je posljednji prijedlog EK za 2024. u vezi s pravilima uvjetovanosti jest odstupanje od tzv. pravila GAEC 8 kojim se zahtijeva da se minimalno četiri posto obradivog zemljišta namijeni neproduktivnim područjima ili obilježjima.

Komisija je predložila da se taj zahtjev, koji se uobičajeno poistovjećuje sa zemljištem ostavljenim na ugaru i to najmanje četiri posto obradivog zemljišta na gospodarstvu, ublaži na način da se najmanje sedam posto obradivog zemljišta koristi za usjeve koji vežu dušik (npr. leća ili grašak) ili postrne usjeve. Postrni usjevi su biljke koje rastu između dvije glavne kulture. Ti usjevi mogu poslužiti kao hrana za životinje ili za zelenu gnojidbu, a zajedno s usjevima koji vežu dušik donose niz koristi za tla, bioraznolikost i okoliš.

Iz Ministarstva ističu kako je Hrvatska među državama članicama koje zastupaju stav da bi za poljoprivrednike bilo pogodno produljenje izuzeća od primjene GAEC-a 8 i u 2024., s obzirom na brojne izazove koji proizlaze iz geopolitičkih i drugih okolnosti te zahtjeve poljoprivrednika.

Komisija se u odnosu na iskazani stav izjasnila navodeći da trenutni pravni okvir ne dopušta takvu mogućnost. Stoga je Hrvatska alternativno, zajedno s dijelom ostalih zemalja, predložili da se postojeća obveza ostavljanja četiri posto tla za neproizvodne površine ublaži s mogućnošću sijanja usjeva koji vežu dušik ili postrnih uvjeta, umjesto sedam posto kakav je bio posljednji prijedlog Komisije i koji nije dobio potrebnu podršku na posljednjem sastanku.

- U tijeku su interne konzultacije nakon kojih se očekuje revidirani prijedlog, istaknuli su iz Ministarstva.

Tagovi: POLJOPRIVREDA, eUROPSKA UNIJA, HRANA
PROČITAJ I OVO
Nestašica maslinovog ulja pretvara ga u tekuće zlato
NERAVNOTEŽE
Nestašica maslinovog ulja pretvara ga u tekuće zlato
LONDON - Nestašica maslinovog ulja, koje se ponekad naziva "tekućim zlatom", podigla je cijene na rekordno visoke razine, potaknula porast kriminala i gurnula industriju u krizu.
Azijska tržišta: Tehnološki sektor podigao indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tehnološki sektor podigao indekse
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta dionica uglavnom su porasla u četvrtak, nakon što je američka središnja banka odlučila zadržati kamatne stope na istom nivou na kraju svog dvodnevnog sastanka.
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
NEW YORK - Američki indeksi ojačali su u srijedu nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell uglavnom isključio da bi sljedeći potez središnje banke mogao biti povećanje, ublažavajući zabrinutosti ulagača da gubi kontrolu nad ljepljivom inflacijom.
Powell: Malo je vjerojatno da će sljedeći potez biti povećanje kamata
FED
Powell: Malo je vjerojatno da će sljedeći potez biti povećanje kamata
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell isključio je mogućnost da će sljedeći potez na sastanku u lipnju biti povećanje kamatnih stopa.
Fed nije mijenjao kamatne stope
OČEKIVANO
Fed nije mijenjao kamatne stope
WASHINGTON - Odbor za otvoreno tržište Federalnih rezervi (FOMC) nakon dvodnevnog sastanka nije promijenio središnju kamatnu stopu, u skladu s predviđanjima analitičara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE