GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste

Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.03.2024 / 21:47
Autor: Siniša Malus
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.

Glavni globalni dionički strateg diva s Wall Streeta upozorio je u srijedu klijente da bi mogli "zaglaviti na pogrešnoj strani" zamaha trgovine kada ona na kraju posustane te ih je potaknuo da razmotre diverzifikaciju svojih udjela i razmisle o upravljanju rizikom u svojim portfeljima. Također je ponovio svoje upozorenje da pretjerana gužva u dionicama s najboljim rezultatima na tržištu povećava rizik od neposredne korekcije.

“Moglo bi jednog dana doći iz vedra neba. To se događalo u prošlosti, imali smo brze padove", rekao je Lakos-Bujos na webinaru, piše Bloomberg.

"Jedan veliki fond počinje skraćivati neke pozicije, drugi fond to čuje i pokušava se ponovno pozicionirati, treći fond u biti bude uhvaćen nespreman, a sljedeća stvar koju znate je da smo doživjeli prejaki vjetar u prsa."

Njegove primjedbe dolaze u zadnjim danima trgovanja snažnog prvog tromjesečja za dionice, a indeks S&P 500 na putu je za otprilike 10% povrata. Široki indeks američkih dionica zabilježit će rast već peti uzastopni mjesec jer su zarade poduzeća i dalje jake, entuzijazam oko umjetne inteligencije raste, američko gospodarstvo i dalje je zdravo, a Federalne rezerve signaliziraju svoju spremnost da smanje kamatne stope ove godine

No za Lakosa-Bujasa taj je popis zapravo razlog za zabrinutost.

“Mnogo toga je na cijeni”, rekao je, od zarade i očekivanja Feda, čak do potencijalne izborne pobjede bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, za koju je rekao da bi se smatrala korisnom za tržište.

Štoviše, on vidi nekoliko izvora pozitivnog iznenađenja osim Nvidia Corp. i izgleda za inovacije umjetne inteligencije.

"Taj izvor pozitivnih iznenađenja postaje sve ograničeniji, a s druge strane, imate više rizika koji lebde u pozadini", rekao je.

Štoviše, gledajući noviju povijest, nalet na popularne momentum dionice poput Sedam veličanstvenih obično je praćen korekcijom. To se dogodilo tri puta od globalne financijske krize.

"Povijesno gledano, kad god ste imali tako visok stupanj gužve, bilo je pitanje tjedana prije nego što se faktor momentuma suoči s velikim debelim lijevi repom", rekla je Lakos-Bujas, ukazujući na pad od 27% Tesle i Applea.

Tagovi: Dubravka Lakosa-Bujas, jpmorgan, dionice, nvidia, tesla
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE