GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HUP-ovo vijeće: Za očuvanje radnih mjesta u turizmu potpore se moraju nastaviti

HUP-ovo vijeće: Za očuvanje radnih mjesta u turizmu potpore se moraju nastaviti
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2020 / 10:20
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Socijalno vijeće za turizam podržava sve dosadašnje Vladine mjere, no ističe kako je za očuvanje radnih mjesta u turizmu nužno da se potpore nastave, izvijestili su u petak iz HUP-Udruge ugostiteljstva i turizma.

Predstavnici HUP-Udruge ugostiteljstva i turizma te Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH) i Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD) u četvrtak su na sjednici Socijalnog vijeća za turizam raspravljali o stanju u turističkom sektoru i potrebnim novim rješenjima nakon isteka aktualnih mjera Vlade.

Socijalno vijeće za turizam dalo je podršku Vladi za sve što je učinjeno do sada, no za očuvanje radnih mjesta u turizmu potpore se moraju nastaviti, navodi se u priopćenju.

"Iako je turizam najteže pogođen korona krizom u ovoj godini, vjerujemo da on ima potencijal za pokretanje i značajan utjecaj na oporavak cjelokupnog hrvatskog gospodarstva kroz svoje multiplikativne efekte. Upravo zato vrijedi očuvati radna mjesta i poslovne sustave u turizmu i nužno je turizmu dati podršku", istaknuto je.

Stoga je Socijalno vijeće za turizam uputilo apel Vladi da hitno donese odluku daljnja tri mjeseca potpora HZZ-a za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima najviše pogođenima koronavirusom u iznosu od 4.000 kuna od lipnja nadalje, poslovnim subjektima čiji je pad prihoda u odnosu na prethodnu godinu 50 posto ili više uz jednake mjere oslobođenja od poreza i doprinosa na iznos potpore.

"Nastavak potpora za plaće radnika ključna je mjera za očuvanje radnih mjesta i zaposlenosti do početka naredne turističke godine", kazala je direktorica HUP Udruge ugostiteljstva i turizma Natali Komen Bujas.

Sasvim je izvjesno, kako je navela, da će se turizam oporaviti te da su educirani i stalni radnici ključ njegova uspjeha.

"Lipanj je pred vratima i u velikoj su neizvjesnosti i poslodavci i radnici u turizmu te hitno treba donijeti nove odluke,“ istaknula je Komen Bujas.

U priopćenju se navodi i kako Vijeće cijeni brzu reakciju Vlade i usvojene izmjene mjere Stalni sezonac kroz mogućnost produljenja perioda produženog mirovinskog osiguranja no apeliraju za dodatnu podršku.

Predlažu da se što prije donesu nove odluke i omogući moratorij ili odgoda ugovorenih obveza koje zbog izvanrednih okolnosti nije moguće ispuniti, a koje se nisu mogle predvidjeti niti su nastale krivnjom stalnih sezonaca ili poslodavaca.

Kao socijalni partneri ukazali smo odmah s početkom korona krize na potrebu prilagodbe ove mjere, prvenstveno na način da se smanji obveza angažmana stalnih sezonaca u ovoj godini (manje od 6 mjeseci).

Sada je sasvim izvjesno da će ova turistička sezona biti puno kraća nego je uobičajeno i da poslodavci neće moći ispuniti 6 mjeseci rada za stalne sezonce.

Stoga je, kako ističu, potrebno omogućiti smanjenje ove obveze ili odgodu iste na iduću godinu tj. dok se ne steknu uvjeti za zapošljavanje, a poslodavci će kao i do sada prve zaposliti upravo stalne sezonce.

"Stalni sezonci su za poslodavce u turizmu jednako važni kao i svi stalni radnici te nam je važno za njih omogućiti jednake mjere zaštite kako u očuvanju stabilnosti radnih odnosa, tako i socijalne zaštite kroz garantiranu naknadu za vrijeme dok ne rade", kazala je predsjednica SIKD-a Marina Cvitić.

Dodala je kako vjeruje da će se donijeti potrebna rješenja u smjeru omogućavanja ispunjavanja i zadržavanja ugovornih obveza, te najvažnije zadržavanja svih stalnih radnika.

Predsjednik Socijalnog vijeća za turizam i predsjednik STUH-a Eduard Andrić je pozvao Vladu da nastavi sa provođenjem mjera potpore za turizam kako bi se zadržali svi pozitivni učinci dosadašnjih mjera koje su sačuvale tisuće radnih mjesta i omogućile uključivanje radnika u početak turističke sezone koja je i nadalje upitna jer ne ovisi o nama i turističkim radnicima.

Kazao je kako će zajedno sa HUP-Udrugom ugostiteljstva i turizma nastaviti pregovore oko prilagođavanja nacionalnog - granskog kolektivnog ugovora i svih kolektivnih ugovora sa poslodavcima kako bi aktivno utjecali na daljnji oporavak i održivost djelatnosti u periodu koji nam dolazi, a koji oporavak isključivo ovisi o radnicima i njihovim radnim mjestima koja i nikako ne bi smjela doći u pitanje.

"Turističkom sektoru mora se pružiti podrška kako bi se premostio period do sljedeće turističke godine, što se može postići snažnijim korištenjem EU sredstava i fondova za pomoć turizmu kroz subvencije plaća do proljeća 2021. i donošenjem mjera za očuvanje poslovanja turističkih tvrtki smanjenjem stope PDV-a i parafiskalnih nameta", zaključilo je Socijalno vijeće za turizam.

Tagovi: Socijalno vijeće za turizam, hrvatski turizam, potpore za očuvanje radnih mjesta, Marina Cvitić
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Skroman promet, Viro gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skroman promet, Viro gubitnik dana

ZAGREB - Uz skroman redovni promet dionicama, glavni dionički indeksi Zagrebačke burze u ponedjeljak su blago korigirani, uz različite predznake.

Savjet Hanfe: Financijski sektor u 2020. može izdržati teret koronakrize
PROGNOZE
Savjet Hanfe: Financijski sektor u 2020. može izdržati teret koronakrize
ZAGREB - Savjet Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u ponedjeljak je razmatrao utjecaj koronakrize na sektor financijskih usluga, ustvrdivši da da su procijenjeni gubici fondovske industrije u ovoj godini manji od njihovih dobitaka iz 2019., a i bilance osiguravajućih društava mogu podnijeti novi šok na tržištima.
UMFO: Uvođenje eura značajno će povećati likvidnost imovine mirovinskih fondova
MIROVINCI
UMFO: Uvođenje eura značajno će povećati likvidnost imovine mirovinskih fondova
ZAGREB - Uvođenje eura ukinut će ili bitno smanjiti valutne i kreditne rizike, a imovina mirovinskih fondova bit će znatno likvidnija, rečeno je u ponedjeljak na skupu o utjecaju uvođenja eura za mirovinske fondove u Hrvatskoj, u organizaciji Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO).
Azijska tržišta: Oprezna trgovina, blagi rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oprezna trgovina, blagi rast indeksa
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle, nakon oštrog pada prošloga tjedna, a trguje se oprezno jer se ulagači plaše usporavanja oporavka gospodarstava zbog drugog vala širenja koronavirusa.
Evo zašto Goldman Sachs favorizira meksičku valutu
ANALITIČARI
Evo zašto Goldman Sachs favorizira meksičku valutu
NEW YORK - Analitičari Goldman Sachsa istaknuli su meksički peso kao najsigurniju okladu među valutama tržišta u razvoju koja će profitirati nakon što prođe koronakriza.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE