GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

I Austrija se zadužila izdanjem 50-godišnje obveznice

I Austrija se zadužila izdanjem 50-godišnje obveznice
OBVEZNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.04.2021 / 18:05
Autor: SEEbiz / H

BEČ - Austrija se u utorak zadužila izdanjem obveznice s rokom dospijeća od 50 godina, pridruživši se europskim zemljama koje koriste razdoblje niskih troškova zaduživanja za izdanje dužničkih papira s dugom ročnošću.

Austrija se na današnjoj aukciji zadužila za 1,75 milijardi eura izdanjem 50-godišnje obveznice koja je privukla ponude u vrijednosti 14,8 milijardi eura.

Španjolska se zadužila za šest milijardi eura izdanjem 15-godišnje obveznice koja je privukla ponude ukupne vrijednosti 62 milijarde eura, pokazuju dokumenti voditelja aukcija, koje je Reuters dobio na uvid.

Na prošlotjednoj aukciji Italija se izdanjem 50-godišnje obveznice zadužila za pet milijardi eura, pri čemu je vrijednost prikupljenih ponuda bila gotovo 13 puta veća od one ponuđene na upis, podsjeća Reuters.

Prodaja talijanske i austrijske 50-godišnje obveznice signalizira da se potreba država za zaduživanjem, uz niske troškove, izdanjem obveznica s vrlo dugim rokom vraćanja, još ni izdaleka nije iscrpila.

Niske troškove zaduživanja iskoristile su i Francuska, Belgija i Španjolska, prodavši početkom godine 50-godišnje obveznice.

U veljači kada je tržište zahvatio val prodaja, cijene tih obveznica oštro su pale.

Nakon snažnog početka godine, prodaja 50-godišnjeg državnog duga počela je posustajati jer su prinosi na državne obveznice porasli pod utjecajem očekivanja ulagača da će izdašni američki fiskalni poticaji potaknuti gospodarski rast i jačanje inflacije.

Tržišta je zahvatio val prodaja, a situacija se smirila nakon što je Europska središnja banka (ECB) najavila da će pojačati tempo kupnji obveznica.

Državne obveznice s vrlo dugim rokom dospijeća među najrizičnijim su obvezničkim izdanjima država, budući da su osjetljivije na promjene temeljnih kamatnih stopa, a središnje banke obično su na jačanje inflacije reagirale njihovim podizanjem.

Dodatni rizik predstavlja činjenica da ECB, čije su kupnje obveznica smanjile kamatne stope u eurozoni, ne kupuje obveznice s rokovima duljim od 30 godina, podsjeća Reuters.

Tagovi: austrijske obveznice, Austrija
PROČITAJ I OVO
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
ŠTETE
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
BEOGRAD - Mrazevi i sneg u velikoj meri oštetili su voće u pojedinim regionima Srbije, pa se neće ostvariti prognoza o rekordno rodnoj godini, rekao je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
MLIJEKO
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
PODGORICA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti višak od 250.000 litara mlijeka crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
ODLUKE
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
TOKYO - Banka Japana zadržala je svoju referentnu kamatnu stopu nepromijenjenom u petak nakon sastanka o monetarnoj politici, držeći svoju referentnu kamatnu stopu na 0%-0,1%.
Azijska tržišta: Tehnološki sektor zaslužan za rast
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tehnološki sektor zaslužan za rast
ŠANGAJ - Azijske tehnološke dionice porasle su nakon sjajnih izvješća o zaradi Microsoft Corp. i Alphabet Inc. preko noći. Jen je oslabio na najnižu razinu u 34 godine nakon što je Banka Japana zadržala svoju ključnu kamatnu stopu nepromijenjenom.
Wall Street pao nakon slabih makroekonomskih podataka
PAD
Wall Street pao nakon slabih makroekonomskih podataka
NEW YORK – Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi pali nakon što su novi podaci pokazali da je u prvom tromjesečju američko gospodarstvo poraslo manje nego što se očekivalo, dok je inflacija porasla.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE