GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Industrijska proizvodnja pala u prosincu; na razini cijele 2019. porasla za 0,5 posto

Industrijska proizvodnja pala u prosincu; na razini cijele 2019. porasla za 0,5 posto
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.01.2020 / 14:04
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u prosincu prošle godine pala je za 2,2 posto u odnosu na isti mjesec godinu ranije, dok je u cijeloj 2019. godini u odnosu na 2018. godinu porasla za 0,5 posto, pokazuju u četvrtak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima, u prosincu prošle godine industrijska je proizvodnja na mjesečnoj razini, u odnosu na studeni, pala za 1,5 posto, a kalendarski prilagođeni indeksi na godišnjoj razini pokazuju pad za 2,2 posto.

Industrijska je proizvodnja u prošloj godini bilježila mješovite izvedbe, a statistika na razini cijele godine, u 2019. u odnosu na 2018. godinu, bilježi njen rast za 0,5 posto.

Statistika prema glavnim industrijskim grupacijama pokazuje da je u prošloj u odnosu na 2018. godinu najveći rast zabilježila proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 7,2 posto. U prošloj u odnosu na godinu prije porasla je i proizvodnja intermedijarnih proizvoda, i to za 2 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,9 posto, a energije za 1,2 posto.

Istodobno je proizvodnja kapitalnih proizvoda u 2019. godini pala za 7,3 posto u odnosu na 2018. godinu.

Prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, prerađivačka industrija, koja u ukupnoj industrijskoj proizvodnji ima najveći udio, nešto više od 80 posto, u prošloj je godini pala za 0,3 posto u odnosu na godinu ranije.

Pala je i proizvodnja u rudarstvu i vađenju, i to za 5,8 posto, dok je u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom u 2019. godini u odnosu na 2018. godinu porasla za 7,5 posto.

Unutar prerađivačke industrije statistika kod nekih djelatnosti bilježi i dvoznamenkasti pad industrijske proizvodnje - proizvodnji strojeva i uređaja za 10,8 posto, proizvodnji rafiniranih naftnih derivata za 23,8 posto, proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, po kojom statistika vodi i brodogradnju, pad za 32,6 posto.

No, neke važne djelatnosti unutar prerađivačke industrije zabilježile su rast proizvodnje u prošloj u odnosu na godinu ranije pa je tako proizvodnja prehrambenih proizvoda porasla za 3,7 posto, kemikalija i kemijskih proizvoda za 2,3 posto, famaceutskih proizvoda i pripravaka za 4,7 posto, proizvodnja namještaja za 8,8 posto, itd.

Analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na danas objavljene statističke podatke procjenjuju da će i u ovoj godini stopa rasta industrijske proizvodnje ostati skromna.

"Industrijska proizvodnja nikako da uhvati zamašnjak i krene prema značajnijim stopama rasta podsjećajući nas na nisku konkurentnost industrije i izvoza. Bitno oslabljena industrijska proizvodnja neće doživjeti svoj procvat niti u ovoj godini već će očekivana stopa rasta ostati skromna. Pri tome ne treba zaboravit niti izazovno vanjsko okruženje gdje osim geopolitičkih rizika na globalnoj razini u godini pred nama očekujemo i nastavak recesije u industrijskom sektoru u nizu europskih država", komentar je analitičara RBA.

Tagovi: industrijska proizvodnja, hrvatska industrija, prerađivačka industrija
PROČITAJ I OVO
Prestižni magazin Porter proglasio otok Lošinj jednim do najljepših ljetnih destinacija 2024.
POHVALE
Prestižni magazin Porter proglasio otok Lošinj jednim do najljepših ljetnih destinacija 2024.
MALI LOŠINJ - Svjetski poznati lifestyle magazin luksuzne platforme za shopping Porter uvrstio je otok Lošinj u top 9 najljepših destinacija za savršeno ljetno putovanje, dok su luksuzni Boutique Hotel Alhambra & Villa Augusta zavrijedili titulu idealnog odmorišta na samome otoku.
Odbačene baterije su sve češći uzrok požara
OPASNO
Odbačene baterije su sve češći uzrok požara
LONDON - Odbačene baterije iz elektroničkih i električnih uređaja sve su češći uzrok požara, nanoseći štetu i zagađujući zrak, upozorili su britanski vatrogasci i ekološki aktivisti u najnovijem istraživanju.
Azijska tržišta nastavila pozitivni niz
RAST
Azijska tržišta nastavila pozitivni niz
ŠANGAJ - Hong Kong je prednjačio među azijsko-pacifičkim dionicama u petak dok su tržišta pratila rast Wall Streeta, uz obnovljene nade u smanjenje stopa od strane američke središnje banke koja je ojačala tržišno raspoloženje.
Wall Street: Dow Jones produžio niz i sedmi dan
OPTIMIZAM
Wall Street: Dow Jones produžio niz i sedmi dan
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u četvrtak, budući da su novi podaci ponovno potaknuli nadu za smanjenje stope Federalnih rezervi kasnije ove godine.
Bank of England nije srezala kamate, ali će to učiniti uskoro
KAMATNE STOPE
Bank of England nije srezala kamate, ali će to učiniti uskoro
LONDON - Očekivano, britanska središnja banka Bank of England ni na ovom sastanku nije odlučila promijeniti središnju kamatnu stopu, koja tako ostaje na 16-godišnjem vrhu od 5,25 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE