GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Odbačene baterije su sve češći uzrok požara

Odbačene baterije su sve češći uzrok požara
OPASNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.05.2024 / 12:37
Autor: SEEbiz
LONDON - Odbačene baterije iz elektroničkih i električnih uređaja sve su češći uzrok požara, nanoseći štetu i zagađujući zrak, upozorili su britanski vatrogasci i ekološki aktivisti u najnovijem istraživanju.

Požari u kamionima za odvoz otpada i na odlagalištima porasli su više od 70 posto nakon 2022. godine i procjenjuje se ih je u 2023. bilo 1.200, prema studiji tvrtke Material Focus, koja u Britaniji vodi kampanju Recycle Your Electricals.

Nagli rast broja prijenosnih električnih predmeta s litij-ionskim baterijama pojačava rizik od požara, a studija pokazuje da je prošle godine odbačeno 1.6 milijardi baterija, uključujući 1.1 milijardu litij-ionskih baterija. Litij-ionske baterije koriste se u većini prijenosnih elektroničkih uređaja, uključujući prijenosna računala, mobitele, tablete, slušalice i elektronske cigarete-parilice, a ako se ne recikliraju i završe na otpadu, mogu se zgnječiti ili oštetiti, što može izazvati požar.

I aktivisti i udruga vatrogasaca upozoravaju da požari koje prouzroče litij-ionske baterije mogu biti posebno opasni za javno zdravlje, radnike na odlagalištima otpada i vatrogasce zbog rizika od izlaganja kemikalijama i ponovnog zapaljenja.

Požari koji uključuju otpad uvijek su bili izazov, ali litij-ionske baterije novi su i veliki problem jer donose do sada nepoznate i nepredvidive rizike, naglasio je Mark Andrews, voditelj odjela požara povezanog s otpadom i recikliranjem Nacionalnog vijeća vatrogasnih zapovjednika UK-a.

"Takvi požari mogu biti eksplozivni i brzo se širiti, uz rizik od ponovnog zapaljenja, a otrovni plinovi predstavljaju opasnost za vatrogasce", objasnio je Andrews, dodavši da njihovu potpunu kontrolu i gašenje otežavaju ograničeni resursi vatrogasnih službi, što stvara novi rizik za zajednicu.

Izvršni direktor kampanje Recycle Your Electricals Scott Butler pozvao je javnost da razmotri posljedice nepropisnog odlaganja elektrike i baterija.

"Sve više proizvoda sadrži litij-ionske baterije i sve je više požara čiji su baterije uzrok. Ključno je da zaustavimo te požare i ograničimo njihovu ulogu u zagađenju zraka naših zajednica i smanjimo opasnost koje predstavljaju za vatrogasce i službenike u sektoru odlaganja otpada", upozorio je Butler.

Tagovi: požari, baterije, Recycle Your Electricals
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dalekovod nastavio niz, indeksi u plusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dalekovod nastavio niz, indeksi u plusu
ZAGREB - Početak novog tjedna donio je rast indeksa Zagrebačke burze uz nešto slabiju likvidnost.
Turističke cijene tek blago iznad lanjskih
BLAGI RAST
Turističke cijene tek blago iznad lanjskih
RIJEKA - Prošle su turističke sezone u Hrvatskoj jedna od glavnih tema bile - visoke cijene. Ove godine do novih većih poskupljenja ne bi trebalo doći, pa će se cijene kretati na razini prošlogodišnjih.
Cijene bakra na rekordu, prvi put premašile 11.000 dolara
ROBNA TRŽIŠTA
Cijene bakra na rekordu, prvi put premašile 11.000 dolara

LONDON - Bakar je porastao na svoju najvišu razinu ikad, produžujući snažan, višemjesečni uspon potaknut financijskim ulagačima koji su se nagomilali na tržištu u iščekivanju produbljivanja manjka opskrbe.

Britaniju će skupo koštati samo granične procedure
POSLJEDICE BREXITA
Britaniju će skupo koštati samo granične procedure
LONDON - Britanska vlada procjenjuje da će, nakon brojnih odgoda, morati potrošiti najmanje šest milijardi dolara na provedbu graničnih procedura nakon Brexita, objavio je parlamentarni odbor za financije u ponedjeljak.
Cijene nafte blago porasle sredinom svibnja
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte blago porasle sredinom svibnja
LONDON - Cijene nafte prošloga tjedna blago su porasle jer se trgovci nadaju ubrzanju rasta kineskog i ostalih najvećih svjetskih gospodarstava, što bi podržalo potražnju za 'crnim zlatom'.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE