GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Investitori pozdravljaju izbor Bidena, ali i to što su republikanci zadržali Senat

Investitori pozdravljaju izbor Bidena, ali i to što su republikanci zadržali Senat
TRŽIŠTA I IZBORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.11.2020 / 13:42
Autor: Siniša Malus
ANALIZA - Investitori su očito pozdravili pobjedu Joea Bidena u utrci za Bijelu kuću, ali istodobno im se svidjela i situacija u kojoj će republikanci vjerojatno zadržati većinu u Senatu.

Takva kombinacija značila bi da Biden neće moći provesti neke ideje, poput većih poreza, pa su tehnološke dionice prošlog tjedna snažno porasle. No, s druge strane, to bi također otežalo prihvaćanje širokog paketa fiskalne pomoći, što očito nije smetalo kupcima dionica.

Predviđanja da bi neizvjestan izborni rezultat (u prvim danima doista bilo nejasno hoće li Biden ili Trump pobijediti) mogli potaknuti rasprodaju dionica nisu se ostvarila. Naprotiv, S&P 500 prošli je tjedan skočio 7,3 posto, a tehnološki Nasdaq čak devet posto. U tjednu američkih izbora nije bilo takvog rasta, otkako je Roosevelt osvojio svoj prvi mandat.

Republikanci će očito zadržati većinu u Senatu, tako da očito neće postojati "plavi val" koji bi mogao - ako demokrati pobijede i u Senatu - donijeti veće poreze i čvršću regulativu. Stoga su u posljednjem tjednu vrijednosti tehnoloških dionica naglo porasle (čak i za više od deset posto).

Ovim su dionice više nego nadoknadile ozbiljne padove iz tjedna prije, potaknute sve većim brojem novih infekcija koronavirusom, kao i neizvjesnost uoči izbora. Bidenova pobjeda donosi više stabilnosti, smatra poznati CNBC-ev analitičar Jim Cramer.

Ako republikanci zadrže kontrolu nad Senatom, Cramer smatra da će to donijeti burzama mirnije dane i manje svakodnevnog praćenja signala s političke scene.

"Washington bi postao dosadan i više neće biti toliko zanimljiv. Umjesto toga, radije bismo analizirali kako tvrtke posluju i kolika je njihova zarada po dionici. To je ... nirvana za burze", naglasio je Cramer.

Tagovi: Joe Biden, Wall Street, Jim Cramer, plavi val, tehnološke dionice, Senat, Republikanci, plavi val, Jim Cramer
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE