GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Istra ponovno najbolja svjetska regija za ekstra djevičansko maslinovo ulje

Istra ponovno najbolja svjetska regija za ekstra djevičansko maslinovo ulje
MASLINOVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.10.2020 / 13:02
Autor: SEEbiz
PULA - Uvrštenjem 71 istarskog maslinara u novo izdanje cijenjene publikacije "Flos Olei", Istru će u 2021. godini šesti puta zaredom krasiti titula najkvalitetnije svjetske regije za ekstra djevičanska maslinova ulja, izvijestili su u petak iz Turističke zajednice Istarske županije.

Flos Olei je međunarodni vodič posvećen ekstra djevičanskim maslinovim uljima, koja izrazito strogim kriterijima ocjenjuju vrsni stručnjaci-degustatori.

Kako navode iz Turističke zajednice, to je posebno važno s obzirom da se u publikaciji "Flos Olei 2021" nalaze ulja iz cijelog svijeta, odnosno iz 54 maslinarske države te su se istarski maslinari našli u društvu 500 najboljih, s udjelom od čak 14 posto.

"U novom izdanju Flos Oleia uvrštena su 73 ulja iz Hrvatske od kojih je 71 iz Istre, a dva iz Dalmacije. Pritom je velik broj istarskih maslinara postigao bolje rezultate u odnosu na lani, što je dokaz značajnog rada na podizanju kvalitete i primjene najnovijih znanstveno-tehnoloških dostignuća u maslinarstvu", priopćeno je iz županijske Turističke zajednice.

U istarskom TZ-u ističu da uspjeh istarskih maslinara nije slučajan, već je uz povoljne agro-klimatske uvjete, rezultat brojnih poljoprivrednih politika Istarske županije u proteklih 25 godina, poput intenzivnih edukacija maslinara, podjele sadnica te kredita županijskog Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre.

"Iznimno smo ponosni na uspjeh naših maslinara i na činjenicu da smo čak šesti put zaredom proglašeni najboljom maslinarskom regijom na svijetu. Velika je to čast, koja uz ostale laskave titule dokazuje da su istarska maslinova ulja poznata i cijenjena na svjetskoj razini", izjavio je obnašatelj dužnosti istarskog župana Fabrizio Radin.

Dodao je kako su vrhunska maslinova ulja plod dugogodišnjeg truda, rada i velike ljubavi istarskih maslinara dok je u Istri, kako je rekao "za sve nas maslinovo ulje namirnica od velikog značaja - naša regionalna posebnost, naša tradicija i stil života, proizvod prepoznatljivosti cijenjen izvan našeg užeg zavičaja".

"Zvuči nestvarno i rekao bih pretenciozno, no Istra je i šestu godinu zaredom proglašena najboljom maslinarskom regijom na svijetu. Dovoljno je istaknuti kako Istra ima 71 uvrštenih maslinara, a Toscana 43. U bilo kojem drugom važnom natjecanju ili jednostavno na mjestima gdje se stječe i potvrđuje reputacija, nemamo takav uspjeh kao što ga ima istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje", izjavio je direktor istarske Turističke zajednice Denis Ivošević.

Tagovi: djevičansko maslinovo ulje, istarsko masinovo ulje, Flos Olei, Denis Ivošević, Fabrizio Radin
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
ŠTETE
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
BEOGRAD - Mrazevi i sneg u velikoj meri oštetili su voće u pojedinim regionima Srbije, pa se neće ostvariti prognoza o rekordno rodnoj godini, rekao je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
MLIJEKO
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
PODGORICA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti višak od 250.000 litara mlijeka crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE