GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Između Osijeka i Vinkovaca od danas prometuje niskopodni vlak

Između Osijeka i Vinkovaca od danas prometuje niskopodni vlak
VLAKOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.10.2020 / 15:01
Autor: SEEbiz / H
OSIJEK - Između Osijeka i Vinkovaca od četvrtka prometuje novi niskopodni vlak, koji će na toj pruzi zamijeniti dosadašnje motorne vlakove, a vrijedan je 33 milijuna kuna i putnicima nudi puno veću udobnost putovanja.

Novim niskopodnim vlakom danas su iz Osijeka za Vinkovce, zajedno sa skupinom novinara, putovali i osječko-baranjski župan Ivan Anušić te predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić, a na vinkovačkom kolodvoru dočekao ih je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

"Stvorili su se preduvjeti da i u ovom dijelu Hrvatske u sklopu modernizacije željeznice uvedemo niskopodni vlak. Nažalost, imamo samo pet ovakvih vlakova i pokušavamo ih rasporediti na frekventne relacije kakva je između Osijeka i Vinkovaca gdje se godišnje preveze nešto manje od 200 tisuća putnika", kazao je Ukić.

Dodao je i kako će niskopodni vlak, osim na relaciji između Osijeka i Vinkovaca, prometovati i do Županje i Vukovara.

"Između Osijeka i Vinkovaca imamo 16 linija dnevno od kojih će ovaj vlak pokrivati 12 linija, te će tijekom dana u svom režimu prometovanja obaviti i dvije vožnje do Županje i Vukovara. Na taj način nastojimo povezati sve važne centre na području Slavonije i podići kvalitetu prijevozne usluge", istaknuo je Ukić.

Po njegovim riječima, vrijednost niskopodnog vlaka, koji vozi između Osijeka i Vinkovaca i domaće je proizvodnje, je oko 33 milijuna kuna.

Vlak postiže maksimalnu brzinu od 120 kilometara na sat, ima 167 sjedećih mjesta i 175 stajaćih mjesta, opremljen je s četiri para dvokrilnih vrata i ima dvije rampe za ulazak i izlazak osoba u invalidskim kolicima te prostorom za bicikle. Vlak je opremljen suvremenim sustavom grijanja i hlađenja te videonadzorom, a putnicima je u vlaku omogućen besplatan pristup internetu (WiFi).

Po riječima osječko-baranjskog župana Ivana Anušića, došlo je ključno vrijeme da se željeznice obnove i vrati im se "stari sjaj" jer su i dalje najsigurniji i najjeftiniji prijevoz koji je do sada u Hrvatskoj najmanje korišten.

"Ovime dobivamo moderan vlak, kakav i trebamo imati u 21. stoljeću. Ne želimo na tome stati i radimo na tome da se revitaliziraju i obnove pruge koje povezuju Osijek s Vinkovcima, Vinkovce sa Zagrebom i Osijek sa Zagrebom", kazao je Anušić, koji se nada da će u idućim godinama dobar dio novca kojega će Hrvatska povući iz EU usmjeriti na modernizaciju željezničkih koridora.

Anušić je podsjetio i kako će od početka iduće godine za sve studente s područja Osječko-baranjske županije, bez obzira gdje studiraju, biti omogućen besplatan prijevoz vlakom kojega će u suradnji s HŽ-om subvencionirati Osječko-baranjska županija.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić podsjetio je kako se u sklopu projekta Slavonija, Baranja i Srijem zalažu za modernizaciju i obnovu željezničkih pravaca, posebice pruge Vinkovce-Zagreb, ali i Vinkovci-Osijek i ostalih pravaca.

Odgovarajući u Osijeku na novinarske upite član Uprave HŽ Infrastrukture Darko Barišić je podsjetio kako se zadnjih nekoliko godina krenulo u revitalizaciju kompletne željezničke mreže kako bismo kroz nekoliko godina dostigli europsku razinu željezničke infrastrukture.

Upitan što je s dugo najavljivanom obnovom zgrade željezničkog kolodvora u Osijeku, rekao je da je natječaj za izvođača radova proveden i očekuje se da će na proljeće početi kompletna obnova kolodvorske zgrade.

Tagovi: niskopodni vlak, HŽ Putnički prijevoz, Željko Ukić, Božo Galić
PROČITAJ I OVO
Korona prepolovila prodaju vina u Hrvatskoj
VINO
Korona prepolovila prodaju vina u Hrvatskoj
POREČ - Hrvatska bilježi veliki vanjskotrgovinski deficit u razmjeni vina, ali traži svoje mjesto na globalnim vinskim kartama kroz kvalitetu i bogatstvo autohtonih sorti.
Gužve na istarskim graničnim prijelazima na ulazu u Hrvatsku
GUŽVE
Gužve na istarskim graničnim prijelazima na ulazu u Hrvatsku
PULA - Da se sezona pomalo ipak zakuhtava najbolje pokazuje intenzivan promet na istarskim graničnim prijelazima.
U splitskoj zračnoj i trajektnoj luci ovog vikenda očekuju oko 45.000 putnika
OČEKIVANJA
U splitskoj zračnoj i trajektnoj luci ovog vikenda očekuju oko 45.000 putnika
SPLIT - Tijekom ovog vikenda u splitskoj trajektnoj i zračnoj luci očekuje se promet oko 45.000 putnika, najveći ovogodišnji vikend promet u tim lukama.
Novi zakon: Trgovcima kazna i do četiri posto prometa za povredu prava potrošača
REGULATIVA
Novi zakon: Trgovcima kazna i do četiri posto prometa za povredu prava potrošača
ZAGREB - Od svibnja 2022. godine na hrvatsko tržište bit će zabranjeno stavljati robu dvojne kvalitete, a trgovci će za prekogranične povrede potrošačkih prava moći biti kažnjeni iznosom i do 4 posto godišnjeg prometa, proizlazi iz prijedloga novog Zakona o zaštiti potrošača.
Horvat: Spremni smo pokrenuti jednu hrvatsku željezaru
VISOKE CIJENE METALA
Horvat: Spremni smo pokrenuti jednu hrvatsku željezaru
OPATIJA - Ponovio je to i u kasnijoj panel-diskusiji, dodavši da se o toj inicijativi raspravljalo na međuresornom sastanku na razini užeg kabineta Vlade, da je prijedlog bio na stolu, ali da odluka nije donesena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE