GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kompanija OHM Mamula traži dozvolu za gradnju pomorskog kanala

Kompanija OHM Mamula traži dozvolu za gradnju pomorskog kanala
KANAL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.09.2020 / 18:10
Autor: SEEbiz
TIVAT - Tivatska kompanija OHM Mamula Montenegro DSD uputila je zahtjev Ministarstvu održivog razvoja za izdavanje građevinske dozvole za podmorski kabal od deset kV za napajanje ostrva Lastavica i tvrđave Mamula, kao i za trafostanicu 10/0,4 kV, prenosi Pobjeda.

U toku je rekonstrukcija tvrđave Mamula u jedinstveni hotel muzejskog karaktera, kategorije pet zvjezdica i kapaciteta 34 hotelske sobe, ugostiteljskim objektima, spomen-sobom, sportskim, edukativnim i pratećim sadržajima, a sve u skladu sa konzervatorskim uslovima.

Skupština je u decembru 2015. godine usvojila odluke o davanju u dugoročni zakup lokaliteta ostrva Lastavice sa tvrđavom Mamula. Ugovor o zakupu ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamulom na 49 godina zaključen je prije pet godina sa švajcarskom kompanijom Orascom.

Protokol o primopredaji, na osnovu ugovora o dugoročmom izdavanju ostrva sa tvrđavom Mamula, potpisali su sredinom juna 2017. godine predstavnici države i kompanije Orascom, koja je osnivač kompanije OHM Mamula.

Visina ugovorene investicije sa kompanijom Orascom je 15 miliona, a investicionim programom je predviđeno da će do 200 radnih mjesta biti direktno i indirektno otvoreno tokom rada rizorta, odnosno da će od projekta tokom prvih deset godina država prihodovati 7,5 miliona po osnovu kombinovanih prihoda, ne računajući zakupninu.

U informaciji o stepenu napretka radova, koju je Ministarstvo održivog razvoja i turizma dostavilo Vladi u julu, navodi se da su radovi u toku i do sada je uloženo osam miliona eura, a da će se do kraja godine investirati još pet miliona.

Izvršni direktor kompanije OHM Mamula Predrag Nenezić je početkom ove godine saopštio da se dosadašnje investicije, uz pripremu projektne dokumentacije, odnose na nabavku opreme, pripremne radove, angažovanje domaćih i stranih konsultanata, te prvu fazu građevinskih i konzervatorskih radova.

– Planirana ulaganja za ovu godinu su 5,1 milion eura, a za narednu 6,45 miliona. Vrijednost Mamule kao kulturne baštine osnovna je ideja vodilja za oblikovanje i koncipiranje budućeg turističkog proizvoda, i zbog toga su zaštita ostrva i maksimalno pažljiv i promišljen odnos, srž glavnog projekta, kao i sveobuhvatnog konzervatorskog programa – rekao je ranije Nenezić.

On očekuje da bi ukupna investicija trebalo da premaši 20 miliona eura.
Kako je ranije saopšteno iz kompanije OHM Mamula, transformacija ostrva Lastavica i utvrđenja Mamula, uz minimalne intervencije i očuvanje istorijske i arhitektonske autentičnosti i integriteta lokaliteta, kao i uvođenje hotelskih sadržaja uz upotrebu ekoloških i održivih metoda, osnovne su karakteristike projekta koji realizuje ta kompanija.

Iz OHM Mamula su kazali da se rekonstrukcija tvrđave Mamula i ostrva planira kroz glavni projekat, u skladu sa prethodno izdatim konzervatorskim i urbanističko-tehničkim uslovima i najvišim međunarodnim standardima zaštite životne sredine, uz maksimalno očuvanje originalne fizionomije predjela i svih zatečenih elemenata utvrđenog kompleksa.

Tagovi: OHM Mamula, pomorski kanal, ostrvo Mamula, Predrag Nenezić, Orascom, crnogorski turizam
PROČITAJ I OVO
Hrvatska navodnjava samo dva posto poljoprivrednih površina
NAVODNJAVANJE
Hrvatska navodnjava samo dva posto poljoprivrednih površina
ZAGREB – Uz rat u Ukrajini, ozbiljna prijetnja nestašici hrane i uzrok njezinog poskupljenja je i suša koja je ove godine pogodila Europu, a time i Hrvatsku, a u budućnosti će se takva situacija samo pogoršavati.
Vrijednost dolara pod pritiskom zbog usporavanja inflacije
TJEDNI FOREX
Vrijednost dolara pod pritiskom zbog usporavanja inflacije
ZAGREB - Tečaj američke valute protekloga tjedna na svjetskim deviznim tržištima našao se na udaru prodaja, nakon što su podaci o američkoj inflaciji ukazali na njezino usporavanje, otvarajući prostor Fedu da u budućnosti popusti s agresivnim podizanjem kamatnih stopa.
Svjetska tržišta: Snažan uzlet Wall Streeta četvrti tjedan zaredom
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Snažan uzlet Wall Streeta četvrti tjedan zaredom
ZAGREB - Na Wall Streetu su indeksi protekloga tjedna porasli za otprilike tri posto, ostvarivši dobitke četvrti tjedan zaredom zahvaljujući znakovima posustajanja inflacije, što ostavlja prostora Fedu za manje agresivno podizanje kamatnih stopa u idućim mjesecima, a to je ojačalo povjerenje investitora u nastavak oporavka tržišta dionica.
Kako se Europa suočava s globalnom krizom hrane?
HRANA
Kako se Europa suočava s globalnom krizom hrane?
ZAGREB - Stalan nadzor, ublažavanje propisa i nastavak uvoza žitarica - neke su od mjera kojima EU pokušava spriječiti nestašicu hrane u jeku globalne krize s najvišim cijenama namirnica u povijesti, piše ENR (European Newsroom), projekt 16 europskih novinskih agencija, među kojima je i Hina.
Zagrebačka burza: Rast indeksa, Ericsson NT dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Rast indeksa, Ericsson NT dobitnik tjedna
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi potekloga tjedna glavni dionički indeksi snažno su porasli, za više od dva posto, prateći pozitivna kretanja na svjetskim burzama uslijed znakova o usporavanju inflacije u SAD-u, pri čemu su svi sektori bili na dobitku,.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE