GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kripto rudari zarađuju bolje nego ikad; ulažu u opremu ususret halvinga

Kripto rudari zarađuju bolje nego ikad; ulažu u opremu ususret halvinga
LOGIČNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.03.2024 / 08:22
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Prihodi od kripto rudarenja skočili su na novi rekord svih vremena od 78 milijuna dolara dnevno, navodi Deutsche Bank.

Porast je pomno pratio uspon bitcoina, pri čemu je kriptovaluta opetovano postavljala nove rekorde.

Rudari ulažu u novu opremu prije događaja prepolovljenja ("halving") bitcoina u travnju.

Rekordni niz bitcoina potiče iznenađujuće profite za rudare kriptovaluta, a prihodi industrije dosegnuli su najvišu razinu svih vremena, navodi Deutsche Bank u bilješci istraživanja.

U ponedjeljak je dnevni prihod od rudarenja dosegao novi vrhunac od 78 milijuna dolara dnevno, penjući se u skladu s tekućim rastom bitcoina. Istog dana token je prešao rekordnu granicu od 72 000 dolara, iako analitičari očekuju još više razine cijena ove godine.

Pokretanje oporavka je prihvaćanje imovine Wall Streeta u nastajanju, s 11 spot bitcoin ETF-ova pokrenutih sredinom siječnja. Uspjeh ovih fondova potiče još više institucija da se uključe u utrku, uključujući Wells Fargo i Merrill.

Ostali vjetrovi tek dolaze, a uključuju regulatorne promjene, labavljenje monetarne politike i dugo očekivano prepolovljavanje, rekao je Deutsche.

Potonji, četverogodišnji događaj koji smanjuje iznos bitcoina koji se dodjeljuje uspješnim rudarima, tjera tvrtke na stjecanje novog kapitala. Od veljače 2023. čak trinaest tvrtki uložilo je milijardu dolara u specijalizirana računala i opremu, namijenjenu jačanju poslovanja.

Ključno je da rudari ulažu u takve nadogradnje, budući da ciklusi prepolovljavanja često utječu na ostvarivanje profita, što dovodi do pada poduzeća i konsolidacije.

"Posljednje prepolovljenje dogodilo se u svibnju 2020. godine, čime je nagrada rudaru smanjena s 12,5 na 6,25 bitcoina po bloku. Rudari su vidjeli da im se profit znatno smanjio preko noći. Mnogi su bili prisiljeni zatvoriti zastarjela postrojenja koja su postala neisplativa za rad", napisao je Deutsche.

Sljedeće prepolovljenje zakazano je za travanj ove godine i smanjit će dodijeljene bitcoine na samo 3.125. Oštra konkurencija već je vidljiva u rastućoj potrošnji energije bitcoina, koja je porasla na najvišu razinu od rujna 2022. na godišnjoj razini, priopćila je banka.

Ali za ulagače u bitcoine, ciklus prepolovljenja trebao bi potaknuti rast cijena.

"U 30 dana prije prepolovljenja u studenom 2012. cijene su porasle za 5%. Značajniji rast od 13% zabilježen je uoči događaja u srpnju 2016. Nedavno je došlo do značajnog povećanja cijena od 27% u mjesecu prije halvinga u svibnju 2020.", pišu u Deutsche Banku.

Više cijene tokena zapravo bi mogle značiti da rudari moraju prodati manje stečenog bitcoina kako bi postigli istu profitabilnost, istaknuo je prošle godine analitičar Standard Chartereda Geoff Kendrick. To znači da bi tvrtke mogle prodati čak i manje imovine, smanjujući ponudu i uzrokujući još veći rast bitcoina.

Tagovi: kripto rudari, kripto, bitcoin, rudarenje, halving
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE