GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lagarde: Rast kamata vrlo vjerojatan, obuzdavanje inflacije prioritet

Lagarde: Rast kamata vrlo vjerojatan, obuzdavanje inflacije prioritet
ECB
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.03.2023 / 15:06
Autor: SEEbiz
FRANKFURT – Predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde najavila je danas u intervjuu španjolskoj medijskoj grupi Vocento da će kamatne stope najvjerojatnije biti podignute za 50 baznih bodova kako bi se dodatno obuzdala inflacija.

Prema njezinim riječima, riječ je o odluci ECB-a, koja je nagoviještena na posljednjem sastanku posvećenom monetarnoj politici, gdje su sve brojke uključene u analizu potvrdile da je povećanje kamatnih stopa vrlo vjerojatno.

"Ukupna stopa inflacije pala je posljednjih mjeseci i nastavit će se smanjivati tijekom sljedećih nekoliko mjeseci. Ali temeljna inflacija, koja isključuje energiju i hranu u eurozoni, previsoka je. Moramo nastaviti poduzimati potrebne mjere kako bismo vratili inflaciju na 2 posto i mi to činimo”, rekla je Lagarde.

Podsjetila je da mnogi ekonomski stručnjaci ne isključuju povećanje kamata u 2024. godini i preko četiri posto, ali ukazuje da se radi na obuzdavanju inflacije, da u tome ima pomaka, ali ima još puno posla koji se mora biti učinjeno.

"Moja glavna briga je inflacija. Ne želimo srušiti gospodarstvo, to nam nije cilj, ali želimo ukrotiti inflaciju. Podizanje kamatnih stopa naš je glavni alat za postizanje toga jer smanjuje potražnju i smanjuje inflatorne pritiske. U ovom trenutku, gospodarstvo je otporno, zaposlenost je visoka, a nezaposlenost je na najnižoj razini u povijesti", rekla je Christine Lagarde.

Potvrdila je da zbog inflacije trpe građani, posebice oni najugroženiji i oni koji su najviše izloženi, kao npr. umirovljenici s niskim primanjima.

“Mi u EVB-u smatramo da državna potpora treba biti usmjerena na te ranjive kategorije, ali privremeno, na određeno vrijeme. Kada se situacija popravi, kada cijene energije padnu i kada se cijene hrane stabiliziraju, vlade bi trebale povući potporu, jer se tako građane potiče da štede energiju umjesto da je koriste kao da ništa ne košta, rekla je Lagarde.

Tagovi: Christine Lagarde, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, Federalne rezerve
PROČITAJ I OVO
Rast indeksa na Wall Streetu
AMERIČKO TRŽIŠTE
Rast indeksa na Wall Streetu
NEW YORK - Indeksi na njujorškoj burzi zaključili su trgovanje u zelenom.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet vrlo slab
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet vrlo slab
ZAGREB - Četvrtak je donio iznimno slab promet na Zagrebačku burzu.
Ponuda novca u eurozoni oštro pala u kolovozu
NOVAC
Ponuda novca u eurozoni oštro pala u kolovozu
FRANKFURT - Ponuda novca u eurozoni zabilježila je u kolovozu najveći pad otkada Europska središnja banka (ECB) objavljuje podatke, a kreditiranje je zamjetno usporilo, odražavajući slabu gospodarsku aktivnost u uvjetima podignutih kamatnih stopa.
Srbija: Cijena soje prepolovljena, a uvoz raste
POLJOPRIVREDA
Srbija: Cijena soje prepolovljena, a uvoz raste
BEOGRAD - Cijena soje je u Srbiji u odnosu na prošlu godinu skoro prepolovljena, otkupljivači je plaćaju 45 dinara po kilogramu, a prošle godine je bila oko 82 dinara, rekli su proizvođači te uljarice. P
Sjeverna Makedonija najavljuje prvo izdanje zelenih obveznica
OBVEZNICE
Sjeverna Makedonija najavljuje prvo izdanje zelenih obveznica
SKOPJE - Ministarstvo financija Sjeverne Makedonije održat će 3. listopada prvu emisiju zelenih obveznica u iznosu od 10 milijuna eura, objavila je vlada 27. rujna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE