GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Litij se polako podiže s dna

Litij se polako podiže s dna
NAJGORE JE PROŠLO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.03.2024 / 08:15
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Kratke oklade vrijedne milijarde protiv nekih od najvećih svjetskih proizvođača litija ugrožene su jer višak opskrbe pokazuje znakove smanjenja.

UBS Group AG i Goldman Sachs Group Inc. smanjili su svoje procjene ponude za 2024. za 33%, odnosno 26%, dok je Morgan Stanley upozorio na rastući rizik od nižih zaliha u Kini. Revizije su uslijedile nakon pada cijena litija prošle godine jer je ponuda bila ispred potražnje, a neki su proizvođači smanjili proizvodnju.

Sada, cijene ključnog materijala koji se koristi za pogon električnih vozila pokazuju znakove oživljavanja nakon što je prošlogodišnja neuspjeh dovela do skoka dionica i privukla kratke prodavače. Oklade protiv vrhunskog proizvođača Albemarle Corp. i australskog rudara Pilbara Minerals Ltd. čine više od petine njihovih nepodmirenih dionica, ili ekvivalent od oko 5 milijardi dolara, prema podacima koje je prikupio Bloomberg.

"Dvoznamenkasti kapacitet već je uklonjen s tržišta litija i to je obično znak da je cijena robe na dnu", rekao je Jun Bei Liu, upravitelj hedge fonda u Tribeca Investment Partners u Sydneyu, koji ima dugu poziciju u Pilbara. Skratiti kupnju tvrtke "vrlo je opasno" s obzirom na signale podrške cijeni metala.

Pilbara Minerals priopćila je u četvrtak da je prihvatila ponudu za teret koncentrata litij spodumena prije zakazane digitalne dražbe. Time se popunjava knjiga prodaje tvrtke do prosinca, rekla je tvrtka u izjavi za burzu. Ugovor je "rani znak poboljšanja cijene nakon nedavnog pada robe", napisao je analitičar Bloomberg Intelligencea Mohsen Crofts u bilješci.

Neki lovci na niže cijene možda su već uhvaćeni u mrežu nakon što su dva proizvođača porasla za oko 20% u veljači. Solactive Global Lithium Index, koji prati uspješnost 40 najvećih i najlikvidnijih kompanija povezanih s litijem, skočio je 10% u istom razdoblju, što je ogromna promjena nakon pada od gotovo 20% u siječnju.

Tagovi: LITIJ, GOLDMAN, UBS, Albemarle
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE