GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura

Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.04.2024 / 10:06
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.

Na sjednici je nadzorni odbor Petrola dao suglasnost i na godišnje izvješće grupe i društva za 2023. godinu.

Kako je danas objavio Petrol na stranicama Ljubljanske burze, pri određivanju prijedloga iznosa dividende u obzir su uzeli još uvijek neizvjesne uvjete poslovanja na energetskim tržištima, razvojne planove koncerna i želju za odgovornim ponašanjem prema svim dionicima.

Nadzorni odbor Petrola na sjednici je prihvatio i godišnje izvješće koncerna i društva za 2023. godinu. Kako je otkriveno već sredinom ožujka, lani je koncern ostvario neto dobit od 136,6 milijuna eura (2,7 milijuna eura gubitka u 2022.) i 6,98 milijardi eura prihoda od prodaje (9,5 milijardi eura u 2022.).

„Petrol grupa je iu 2023. poslovala u izazovnim okolnostima. Unatoč izazovima, zadržala je financijsku stabilnost te nastavila širiti i diversificirati svoje aktivnosti u skladu sa strateškim planom za razdoblje 2021. – 2025.“, pojašnjavaju ovom prilikom iz Petrola.

Poslovni rezultati za 2023. godinu pokazuju agilnost i uspješnost Grupe Petrol, istaknuo je nadalje predsjednik Uprave Sašo Berger. Prema njegovim riječima, poseban izazov za grupu predstavlja uredba o niskim maržama na određene naftne derivate u Sloveniji, uvedena u prosincu 2023. godine.

„Regulirana marža nije dostatna za pokrivanje troškova poslovanja s gorivima i derivatima te posljedično prijeti prilagodbom zahtjevima programa European Green Deal. U tom kontekstu, liberalizaciju tržišta vidimo kao adekvatno dugoročno rješenje za sve veću potrebu za ulaganjima u novi, ekološki održiv poslovni model. To je put kojim ne možemo ići sami, jer zahtijeva razumijevanje i suradnju svih dionika – od države do poslovnih partnera i svakog pojedinca u našoj zajednici”, naglasio je.

U Petrolu su uvjereni da je koncern prošle godine pokazao prilagodljivost i uspješnost poslovanja, "čime su postavljeni čvrsti temelji za pripremu nove strategije za razdoblje 2025.-2030., čije se donošenje očekuje do kraja ove godine". godina".

Pojašnjavaju i kako će i ove godine prilagoditi svoje poslovanje promijenjenim tržišnim uvjetima te nastaviti ulaganja u obnovljive izvore i zelenu tranziciju.

Tagovi: petrol, dividenda, berger, nafta, green deal
PROČITAJ I OVO
Nafta poskupjela, SAD bi mogla smanjiti strateške rezerve
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta poskupjela, SAD bi mogla smanjiti strateške rezerve
LONDON - Cijene nafte danas su porasle na međunarodnim tržištima.
Shell nadmašio procjenu dobiti u prvom kvartalu unatoč nižim cijenama plina
DOBRE BROJKE
Shell nadmašio procjenu dobiti u prvom kvartalu unatoč nižim cijenama plina
LONDON - Britanski naftni div Shell u četvrtak je izvijestio o dobiti u prvom tromjesečju većoj od očekivane, potaknutoj višim rafinerijskim maržama i snažnim trgovanjem naftom.
Grčki divovi ulažu u solare i u Hrvatskoj
INVESTICIJE
Grčki divovi ulažu u solare i u Hrvatskoj
ZAGREB - Grčki metalurško-energetski gigant Mytilineos i jedan od najvećih proizvođača i trgovaca strujom na Balkanu PPC Grupa s sjedištem u Ateni objavili su sporazum prema kojem će u Hrvatskoj, Italiji, Bugarskoj i Rumunjskoj uložiti dvije milijarde eura u solarne elektrane.
Raste broj solarnih elektrana u Hrvatskoj
SOLARI
Raste broj solarnih elektrana u Hrvatskoj
ZAGREB - Broj sunčanih elektrana je u porastu što govori podatak da ih je na HEP-ovu mrežu s 31. ožujkom bilo priključeno 17.697 od čega u kategoriji kućanstava 12.495, a u kategoriji poduzetništva 5.202, dok ih je prije par godina bilo znatno manje.
Gradnja HE Foča na Drini pod znakom pitanja
USTAVNI SUD
Gradnja HE Foča na Drini pod znakom pitanja
SARAJEVO - Udruženje Aarhus centar u BiH zaprimilo je 24. aprila presudu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom se usvaja apelacija protiv presude Vrhovnog suda Republike Srpske u vezi s hidroelektranom Foča na rijeci Drini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE