GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Masline će poskupjeti, urod podvacio

Masline će poskupjeti, urod podvacio
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.09.2023 / 09:01
Autor: SEEbiz / HER
ZAGREB - Maslinare do berbe dijeli mjesec dana. Već je sada vidljivo da će urod biti slabiji nego prošle godine. Razlozi su vremenske neprilike u proljeće koje su utjecale na oplodnju cvijeta te napad štetnika.

Kod Rade Bobanovića u Polači masline su zdrave. Unatoč tomu ondje očekuju slabiji urod. Podbacila je oblica, sorta najviše zastupljena u Dalmaciji, ali su zato ostale dobro rodile.

- Mi smo u poljoprivrednoj zadrugi Maslina i vino, partnerskoj instituciji koja ima 12 tisuća stabala i očekujem negdje oko 30 posto manje uroda nego lani, to bi se čekalo oko 15 vagona ploda, a koliko će biti ulja to su randmani i sve ostalo, za HRT Regionalni dnevnik rekao je Rade Bobanović, maslinar.

Maslinarima su štete na plodovima napravile maslinova muha i moljac.

- Mi tretiramo ekološki program, to se podrazumijeva u dva do tri puta u tijeku te problematike s maslinovom muhom, glina, mlijeko, sumpor i dodatna prehrana za stabla da se ipak održavaju u nekoj ravnoteži razvoja, objasnio je Bobanović.

Iako slabiji urod, kvaliteta ploda je neupitna. Razloga za to je više.

- Agrookolišni uvjeti jedan od razloga, agrotehniku, veliki urod prošle godine, alternativna rodnost kod masline koja je tu izražena, pogotovo kod naše sorte oblica, svi nepovoljni vremenski uvjeti, suša koja je prošle godine bila izuzetno velika, istaknuo je Željko Pavlović, Poljoprivredna savjetodavna služba.

Hrvatski maslinari proizvode pola potreba tržišta za maslinovim uljem. Ostatak uvozimo. Budući da je ove godine urod slabiji, može se očekivati nešto viša cijena ulja nego lani.

Tagovi: masline, maslinovo ulje, maslinari, maslinarstvo
PROČITAJ I OVO
Ponuda novca u eurozoni oštro pala u kolovozu
NOVAC
Ponuda novca u eurozoni oštro pala u kolovozu
FRANKFURT - Ponuda novca u eurozoni zabilježila je u kolovozu najveći pad otkada Europska središnja banka (ECB) objavljuje podatke, a kreditiranje je zamjetno usporilo, odražavajući slabu gospodarsku aktivnost u uvjetima podignutih kamatnih stopa.
Srbija: Cijena soje prepolovljena, a uvoz raste
POLJOPRIVREDA
Srbija: Cijena soje prepolovljena, a uvoz raste
BEOGRAD - Cijena soje je u Srbiji u odnosu na prošlu godinu skoro prepolovljena, otkupljivači je plaćaju 45 dinara po kilogramu, a prošle godine je bila oko 82 dinara, rekli su proizvođači te uljarice. P
Sjeverna Makedonija najavljuje prvo izdanje zelenih obveznica
OBVEZNICE
Sjeverna Makedonija najavljuje prvo izdanje zelenih obveznica
SKOPJE - Ministarstvo financija Sjeverne Makedonije održat će 3. listopada prvu emisiju zelenih obveznica u iznosu od 10 milijuna eura, objavila je vlada 27. rujna.
Smrt svinjogojstva na istoku Slavonije
KATASTROFA
Smrt svinjogojstva na istoku Slavonije
OSIJEK - Rastu tenzije na istoku Slavonije zbog afričke svinjske kuge. Prazne se svinjci, a uzgajivači su na rubu živaca. Opaka bolest istjerala je na čistac i bolnu istinu.
Ogroman pad cijena hrane u Sloveniji
CIJENE
Ogroman pad cijena hrane u Sloveniji
LJUBLJANA - Nakon što su cijene hrane u prvoj polovici godine u Sloveniji znatno porasle, žurnal24 izvještava da trgovci u Sloveniji sada smanjuju cijene hrane, a neki proizvodi su pojeftinili i do 50 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE