GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Međunarodni zračni promet gotovo na razini 2019.

Međunarodni zračni promet gotovo na razini 2019.
ZRAČNI PROMET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.01.2024 / 10:17
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Potražnja za zračnim prijevozom do kraja studenoga 2023. u svijetu je premašila 99 posto razine iz 2019., čemu je pridonio i porast ukupnog obujma prometa samo u studenom od gotovo 30 posto u odnosu na isti mjesec 2022., novi su podaci Međunarodne udruge za zračni prijevoz-IATA.

IATA (International Air Transport Association), međunarodna organizacija koja predstavlja oko 300 zrakoplovnih tvrtki u svijetu, koje ostvaruju oko 94 posto od ukupno ostvarenih redovnih letova u međunarodnom zračnom prometu, u novom je izvješću ovog tjedna uz podatke komentirala i da se zračni promet u 2023. globalno oporavio.

U međunarodnoj putničkoj potražnji za letovima izdvaja azijsko-pacifičko područje, jer je pokazalo najsnažniji međugodišnji rast potražnje od čak 64 posto u odnosu na 2022., a i sve druge regije u svijetu su imale pozitivne pomake.

Od podataka za studeni 2023. , iz IATA-e iznose i da su međunarodni putnički kilometri (RPK) dosegnuli “impresivnih” 94,5 posto razine iz studenoga 2019., uz značajna porast domaćih putovanja od 35 posto u odnosu na studeni 2022. te za 6,7 posto u odnosu na isti mjesec 2019.

Tome je znatno pridonijela Kina sa rastom potražnje za letovima od 272 posto uslijed oporavljanja od ograničenja putovanja nametnutih zbog covida, a novi rekord dosegnut je i s domaćim putovanjima u SAD-u, s porastom za 9,1 posto u usporedbi sa studenim 2019., potaknuta najviše velikom potražnjom tijekom praznika Dana zahvalnosti.

O takvim trendovima glavni direktor IATA-e Willie Walsh kazao je da se time zračni promet “približava najvišoj točki koju je dosegao u 2019.” te da unatoč gospodarskim izazovima, ljudi ne oklijevaju letjeti.

“Iako su međunarodna putovanja još uvijek 5,5 posto niža nego prije pandemije, razlika se brzo smanjuje. S druge strane, domaća tržišta od travnja dosljedno premašuju razine prije pandemije”, ističe Walsh.

Europski zračni prijevoznici s 15 posto većim prometom

Među svjetskim regijama, osim najvećeg porasta prometa azijsko-pacifičkih zračnih prijevoznika, podaci IATA-e pokazuju da su i europski prijevoznici u studenom 2023. također zabilježili 15 posto veći promet nego u studenom 2022., uz povećanje i kapaciteta za 15,2 posto te smanjenje faktora popunjenosti za 0,3 postotna boda, na 83,3 posto.

Tagovi: ZRAČNI PROMET, ZRAKOPLOVI, IATA
PROČITAJ I OVO
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE