GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mihajlović: Vrednost rezervi mineralnih sirovina u Srbiji blizu 200 milijardi dolara

Mihajlović: Vrednost rezervi mineralnih sirovina u Srbiji blizu 200 milijardi dolara
REZERVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.01.2021 / 19:35
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Vrednost potvrđenih rezervi mineralnih sirovina u Srbiji je blizu 200 milijardi dolara i zadatak države je da stvori uslove da se rudarstvo razvija, ali ono što tražimo, to je da država i građani imaju korist od toga, kroz zdravu životnu sredinu, veće prihode, zaposlenost i kvalitetne investicije, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Ona je gostujući na TV Hepi ocenila da je glavni cilj izmena Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima da se ova oblast razvija, a da država od toga ima veće prihode, i da se u rudarstvo privuku kvalitetne investicije.

Dodala je da će se kroz izmene Zakona voditi računa o mineralnom bogatstvu Srbije i omogućiti da svi postupci budu pregledni i efikasni i da se spreči svaki vid zloupotreba.

"Želimo da stvorimo uslove da se rudarstvo razvija i zbog toga uvodimo e-rudarstvo kako bismo imali efikasnije i jednostavnije procedure. Ali, želimo da niko ne bude povlašćen ako hoće da istražuje i da posle eksploatiše neku rudu, i zbog toga ćemo predložiti se da skrati trajanje istražnih prava, a ne da neko to radi osam ili devet godina i da okupira određeni prostor", rekla je ona.

Kako je navela, sada postoje naknade koje se plaćaju ministarstvu po metru kvadratnom ali da država od toga danas ima mali novac.

“U redu je da dolaze investitori i da istražuju, ali država mora imati korist od svega toga i mnogo veće prihode”, rekla je Mihajlovićeva.

Dodala je da će se izmena zakona odnositi i na eksploataciju strateških mineralnih sirovina za šta će Vlada Srbije ubuduće postupak sprovoditi u skladu sa Zakonom o javnom privatnom partnerstvu i koncesijama.

Ministarka je naglasila da će se time više voditi više računa o mineralnom bogatstvu Srbije.

Energetska budućnost Srbije je u povećanju energetske efikasnosti, izgradnji srednjih i velikih hidroelektrana i gasnih elektrana, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

"Trenutno, mi bacamo proizvodnju jedne termoelektrane zbog toga što smo energetski neefikasni, i zato je za nas energetska efikasnost praktično novi izvor energije", rekla je Mihajlovićeva na TV Hepi.

Navela je da će kroz izmene zakona koji uređuje oblast energetske efikasnosti, biti osnovana uprava za energetsku efikasnost koja će se oslanjati ne samo na novac iz budžeta, nego i međunarodnih partnera i evropskih fondova.
"Kroz taj fond želimo da podržimo građane da zamene prozore i vrata, da rešavamo pitanje individualnih ložišta koja su među najvećim zagađivačima, a da bismo videli određene efekte, biće potrebno najmanje tri godine", rekla je ministarka.

Mihajlovićeva je ocenila da nije budućnost Srbije u malim hidroelektranama, jer je reč o maloj proizvodnji i one treba da se grade samo tamo gde je to zaista prihvatljivo.

Tagovi: Zorana Mihajlović, Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima, mineralne sirovine, sirovina, minerali
PROČITAJ I OVO
Sjajna sezona za hotele s pet zvjezdica
HOTELIJERI
Sjajna sezona za hotele s pet zvjezdica
ZAGREB - Hoteli s pet zvjezdica otprilike su na 95 posto popunjenosti. Vjetar u leđa, objašnjavaju, dalo im je ublažavanje mjera za putovanja.
Splitske luke za vikend očekuju 101 tisuću putnika
LUKE
Splitske luke za vikend očekuju 101 tisuću putnika
SPLIT - Splitska zračna i gradska luka očekuju da će ovog vikenda u grad pod Marjanom i okolne otoke doputovati iz brojnih destinacija svijeta, ali i Hrvatske 101 tisuća putnika.
CLIA: Industrija krstarenja vidi znakove optimizma
KRUZERI
CLIA: Industrija krstarenja vidi znakove optimizma
ZAGREB - Industrija krstarenja vidi znakove optimizma jer se nakon lanjskog prekida prometa zbog pandemije ove godine kruzeri postupno vraćaju, pa i na hrvatski Jadran, dok se oporavak i jači promet očekuje 2022. i 2023., kaže za Hinu direktorica međunarodnog udruženja CLIA za istočni Mediteran Maria Deligianni.
Srpsko maloprodajno tržište raste, Delhaize na vrhu
MALOPRODAJA
Srpsko maloprodajno tržište raste, Delhaize na vrhu
BEOGRAD - U Srbiji ukupno tržište maloprodaje, prema Nielsen panelu maloprodaje, ostvarilo je rast od 4,8 posto u 2020. godini u odnosu na 2019. godinu i iznosi oko 4,8 milijardi eura, navodi magazin InStore u svom štampanom izdanju.
Ministarstvo: Opoziv sladoleda Snickers, Twix, Bounty i M&Ms peanut
SLADOLED
Ministarstvo: Opoziv sladoleda Snickers, Twix, Bounty i M&Ms peanut
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede u petak je izvijestilo potrošače o opozivu četiriju vrsta sladoleda u različitim pakiranjima, zbog utvrđenog pesticida etilen oksida u aditivu koji se koristi u procesu njihove proizvodnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE