GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mihajlović: Vrednost rezervi mineralnih sirovina u Srbiji blizu 200 milijardi dolara

Mihajlović: Vrednost rezervi mineralnih sirovina u Srbiji blizu 200 milijardi dolara
REZERVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.01.2021 / 19:35
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Vrednost potvrđenih rezervi mineralnih sirovina u Srbiji je blizu 200 milijardi dolara i zadatak države je da stvori uslove da se rudarstvo razvija, ali ono što tražimo, to je da država i građani imaju korist od toga, kroz zdravu životnu sredinu, veće prihode, zaposlenost i kvalitetne investicije, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Ona je gostujući na TV Hepi ocenila da je glavni cilj izmena Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima da se ova oblast razvija, a da država od toga ima veće prihode, i da se u rudarstvo privuku kvalitetne investicije.

Dodala je da će se kroz izmene Zakona voditi računa o mineralnom bogatstvu Srbije i omogućiti da svi postupci budu pregledni i efikasni i da se spreči svaki vid zloupotreba.

"Želimo da stvorimo uslove da se rudarstvo razvija i zbog toga uvodimo e-rudarstvo kako bismo imali efikasnije i jednostavnije procedure. Ali, želimo da niko ne bude povlašćen ako hoće da istražuje i da posle eksploatiše neku rudu, i zbog toga ćemo predložiti se da skrati trajanje istražnih prava, a ne da neko to radi osam ili devet godina i da okupira određeni prostor", rekla je ona.

Kako je navela, sada postoje naknade koje se plaćaju ministarstvu po metru kvadratnom ali da država od toga danas ima mali novac.

“U redu je da dolaze investitori i da istražuju, ali država mora imati korist od svega toga i mnogo veće prihode”, rekla je Mihajlovićeva.

Dodala je da će se izmena zakona odnositi i na eksploataciju strateških mineralnih sirovina za šta će Vlada Srbije ubuduće postupak sprovoditi u skladu sa Zakonom o javnom privatnom partnerstvu i koncesijama.

Ministarka je naglasila da će se time više voditi više računa o mineralnom bogatstvu Srbije.

Energetska budućnost Srbije je u povećanju energetske efikasnosti, izgradnji srednjih i velikih hidroelektrana i gasnih elektrana, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

"Trenutno, mi bacamo proizvodnju jedne termoelektrane zbog toga što smo energetski neefikasni, i zato je za nas energetska efikasnost praktično novi izvor energije", rekla je Mihajlovićeva na TV Hepi.

Navela je da će kroz izmene zakona koji uređuje oblast energetske efikasnosti, biti osnovana uprava za energetsku efikasnost koja će se oslanjati ne samo na novac iz budžeta, nego i međunarodnih partnera i evropskih fondova.
"Kroz taj fond želimo da podržimo građane da zamene prozore i vrata, da rešavamo pitanje individualnih ložišta koja su među najvećim zagađivačima, a da bismo videli određene efekte, biće potrebno najmanje tri godine", rekla je ministarka.

Mihajlovićeva je ocenila da nije budućnost Srbije u malim hidroelektranama, jer je reč o maloj proizvodnji i one treba da se grade samo tamo gde je to zaista prihvatljivo.

Tagovi: Zorana Mihajlović, Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima, mineralne sirovine, sirovina, minerali
PROČITAJ I OVO
Svako drugo maslinovo ulje u hrvatskim trgovinama je lažno
PORAZNO
Svako drugo maslinovo ulje u hrvatskim trgovinama je lažno
ZAGREB - Više od polovice maslinovih ulja koja se na hrvatskom tržištu prodaju kao ekstradjevičanska ne odgovaraju deklaraciji ekstradjevičanskih, alarmantni su podaci Državnog inspektorata, čiji su inspektori u lanjskoj godini uzorkovali i analizirali kvalitetu, sljedivost, senzorska svojstva i autentičnost 25 takvih ulja.
Goldman Sachs: Zlato i bitcoin nisu u koliziji
ANALITIČARI
Goldman Sachs: Zlato i bitcoin nisu u koliziji
NEW YORK - Što se tiče korelirane imovine, analitičari su se klonili usporedbe zlata izravno s bitcoinima. Ali primijetili su vrlo snažnu korelaciju između bitcoina i neplemenitih metala - bakra, kositra, cinka - koji se od listopada neprestano kreću prema gore.
Beogradska berza: Komercijalna banka najtrgovanija, indeksi mešoviti
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Komercijalna banka najtrgovanija, indeksi mešoviti
BEOGRAD - Trgovanje akcijama Komercijalne banke doprinelo je danas porastu ukupnog prometa na Beogradskoj berzi u odnosu na utorak, dok su BELEX indeksi završili tgovanje s mešovitim rezultatima.
Yellen: Razmišljamo o digitalnom dolaru
OPCIJE
Yellen: Razmišljamo o digitalnom dolaru
NEW YORK - Digitalni dolar mogao bi biti dobro rješenje za Amerikance koji nemaju pristup bankovnim računima ili sistemima za olakšano plaćanje. To je rekla Janet Yellen, američka ministrica financija.
Zagrebačka burza: Odlični rezultati podigli Končar EI i Petrokemiju
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Odlični rezultati podigli Končar EI i Petrokemiju
ZAGREB - Nešto bolji promet i rast indeksa obilježili su srijedu na Zagrebačkoj burzi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE