GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mljekari u devet mjeseci s većim prihodom od europskih takmaca

Mljekari u devet mjeseci s većim prihodom od europskih takmaca
USPOREDBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.10.2023 / 12:13
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatski mljekari su u prvih devet mjeseci ove godine imali 6.697 eura veći prihod u odnosu na prosječni prihod mljekara u EU-u u istom razdoblju, izvijestili su u petak iz Ministarstva poljoprivrede.

Prihod hrvatskih mljekara za prvih devet mjeseci ove godine u odnosu na EU-ov prosjek i na temelju iste proizvodnje (360 tisuća kilograma) je veći za 6.697 eura, navode iz ministarstva.

Riječ je, kako ističu, o značajnoj promjeni u odnosu na 2022. godinu kada je prihod hrvatskih mljekara u odnosu na prosječne prihode mljekara u EU-u na bazi proizvodnje 360 tisuća kg mlijeka bio niži za 21.468 eura (prema izračunu Ministarstva poljoprivrede) odnosno 21.421 eura (prema izračunu Hrvatske poljoprivredne komore).

- Domaći uzgoj, proizvodnja mlijeka i zaustavljanje negativnih trendova od najveće su važnosti za Ministarstvo poljoprivrede i hrvatsku vladu te ćemo i dalje investicijskim potporama, reakcijama na tržišne poremećaje, sektorskim dijalozima i politikom prepoznavanja kvalitete hrvatske sirovine ugrađene u konzumno mlijeko i mliječne proizvode raditi ovim strateškim ciljevima, poručili su iz Ministarstva.

Iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) su pak ovaj tjedan upozorili kako su prihodi hrvatskih mljekara u devet mjeseci manji za 14.723 eura u odnosu na konkurenciju iz Europske unije (EU) te da će biti će sve manje proizvođača, nastavili li se pad otkupnih cijena.

Razlika u prihodima počela se smanjivati od ožujka ove godine pa tako za prvih devet mjeseci ove godine ta razlika još uvijek iznosi 14.723 eura, izračunali su članovi Odbora za mljekarstvo HPK. Iz HPK su također podsjetili kako je na pad cijena otkupa mlijeka ovih dana upozorio i Europski odbor za mlijeko (EMB) te je pozvao donositelje odluka u EU-u da poduzmu mjere protiv krize kako bi spriječili kolaps tržišta mlijeka.

- U državama članicama postupno padaju otkupne cijene, pa tako i u Hrvatskoj, a sve veći broj proizvođača je prinuđen zaustaviti proizvodnju i zatvoriti farme, istaknuli su iz HPK.

Tagovi: mljekari,m mlijeko, Hrvatska poljoprivredna komora
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE