GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mljekarski sektor devastiran: Veliki broj proizvođača trajno odustaje od proizvodnje mlijeka

Mljekarski sektor devastiran: Veliki broj proizvođača trajno odustaje od proizvodnje mlijeka
MLIJEKO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.07.2020 / 10:57
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Ovotjedna informacija kako je Meggle odlučio napustiti Osijek i proizvodnju mlijeka vjerojatno preseliti u Srbiju i BiH otvorila je ponovno mnoga pitanja o stanju mljekarskog tržišta u Hrvatskoj.

Mljekarski sektor već je godinama devastiran, bilježi se pad proizvodnje i izvoza dok istodobno raste uvoz.

Hrvatska je 2018. godinu završila s 139.000 mliječnih krava, što je čak 25% manje u odnosu na 181.000 iz 2012. godine ili za 40% manje u odnosu na broj krava u 2007. godini.

Drastično smanjenje broja isporučitelja mlijeka pokazuje da veliki broj proizvođača izlazi iz ove proizvodnje i trajno odustaje od proizvodnje mlijeka.

Razvidno je da se najveći šok dogodio ulaskom u Europsku uniju 2013. godine, kada se tržište mliječnih proizvoda potpuno liberaliziralo, a s druge strane, izvoz u zemlje CEFTE preko noći se suočio s novim carinskim barijerama.

Iako je 2014. godine došlo do blagog oporavka, od tada otkup velikih otkupljivača bilježi stalan pad. Kada se promatra pad otkupa kod velikih otkupljivača u odnosu na 2009., on do 2018. godine iznosi čak 31%.

Ostali otkupljivači nisu u promatranom razdoblju uspjeli imati ni jedan period oporavka, štoviše, njihov se otkup u 2018. smanjio za čak 57% u odnosu na 2009. godinu. Iz godine u godinu, njihov otkup mlijeka pada gotovo jednakim postotkom, s prosječnom stopom pada od 13% godišnje.

Sve ovo samo je dodatna ilustracija devastacije koja se događa u mliječnom sektoru u Hrvatskoj i koja prijeti da Hrvatska ostane potpuno bez vlastitog mlijeka za zadovoljavanje vlastitih potreba. Naime, trenutno je samodostatnost Hrvatske u mlijeku 52%, a prisutni trendovi pokazuju da do oporavka sektora još nije došlo.

Prema posljednjim podacima TISUP-a s kraja lipnja ove godine, u isporuci mlijeka otkupljivačima u travnju 2020. godine sudjelovalo je 4.455 isporučitelja, a isporučena količina kravljeg mlijeka iznosila je 37.399.390 kg. Isporučena količina mlijeka u travnju ove godine bila je u odnosu na prethodni mjesec niža za 3,3 %, a u odnosu na isti mjesec lanjske godine za 4,1%. Prema procjeni količina mlijeka koje se očekuje u isporuci za svibnju 2020. god iznosi 38.742.569 kg.

U razdoblju od siječnja do ožujka 2020. godine udio vrijednosti izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda činio je 2,9 % ukupne vrijednosti izvoza poljoprivredno prehrambenih proizvoda, dok je u istom razdoblju udio vrijednosti uvoza u ukupnoj vrijednosti uvoza poljoprivredno prehrambenih proizvoda činio 7,2 %. Ukupan uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u u razdoblju od siječnja do ožujka 2020. godine iznosio je 62.004.706 EUR odnosno 68.612 t dok je izvoz iznosio 16.267.357 EUR odnosno 15.028 t. Deficit u spomenutom razdoblju iznosi 45.737.349 EUR što je povećanje za 22,6 % u odnosu na isto razdoblje lanjske godine.

U grupi mlijeko i mliječni proizvodi (KN 0401-0406) najznačajniji izvozni proizvodi na razini vrijednosti razmjene su sirevi i skuta s ostvarenim udjelom od 43 %; mlaćenica, jogurt, kiselo mlijeko, kefir i ostalo s udjelom od 2 %, te mlijeko i vrhnje, nekoncentrirani i nezaslađeno s udjelom od 22%. U uvozu najznačajniji udio od 44 % ostvarili su sirevi i skuta, te mlijeko i vrhnje, nekoncentriran i nezaslađeno od 35%. U mljekarskom sektoru u razdoblju od siječnja do ožujka 2020. godine u odnosu na isto razdoblje 2019. godine došlo je do vrijednosnog povećanja uvoza od 13,7 % i vrijednosnog smanjenja izvoza od 5,4 %. Pokrivenost uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda izvozom u razdoblju od siječnja do ožujka 2020. god iznosila je katastrofalnih 26,2 %.

Analitičari SMARTER-a smatraju kako bi se Hrvatska morala strateški opredijeliti za proizvodnju mlijeka potrebnog za ishranu njenog stanovništva i onda napraviti program kako podići broj krava na farmama. Mjera u kojoj se dijele tri junice po farmi sigurno nije rješenje ovog problema, poglavito kada iza toga ne postoji kontrola gdje su te junice završile i gdje je završio podmladak. Za oporavak stočnog fonda Hrvatska mora izdvojiti bitno više sredstava nego što to danas čini jer visinom sadašnjih potpora ona ne može dostići zaostajanje u proizvodnosti mlijeka koje ima.

U sljedećem razdoblju, kao jedno od rješenja za tržišne probleme farmera, nužno se nameće potreba za njihovim udruživanjem u različite oblike proizvođačkih organizacija kroz koje bi mogli osnažiti svoju poziciju u pregovorima s velikim mljekarama, a i kroz zajedničku suradnju organizirati vlastitu preradu, odnosno izlazak na tržište.

Država bi morala ovo poticati jer će proizvođačke organizacije, u sljedećem programskom razdoblju imati ekskluzivna prava na dio potpora iz EU, koje hrvatski farmeri ni do sada nisu punu koristili zbog niske stope udruživanja.

Tagovi: mlijeko, mljekarski sektor, mljekarsko tržište, Meggle, kravlje mlijeko, proizvodnja sira
PROČITAJ I OVO
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
ŠTETE
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
BEOGRAD - Mrazevi i sneg u velikoj meri oštetili su voće u pojedinim regionima Srbije, pa se neće ostvariti prognoza o rekordno rodnoj godini, rekao je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
MLIJEKO
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
PODGORICA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti višak od 250.000 litara mlijeka crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
ODLUKE
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
TOKYO - Banka Japana zadržala je svoju referentnu kamatnu stopu nepromijenjenom u petak nakon sastanka o monetarnoj politici, držeći svoju referentnu kamatnu stopu na 0%-0,1%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE