GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MMF povisio procjenu rasta američke ekonomije na sedam posto

MMF povisio procjenu rasta američke ekonomije na sedam posto
BOLJE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.07.2021 / 07:24
Autor: SEEbiz / H

WASHINGTON - Gospodarstvo SAD-a porast će u 2021. godini za sedam posto, najnovija je prognoza MMF-a, značajno optimističnija od travanjske, a temelji se na snažnom oporavku od pandemije, kao i pretpostavci da će planovi predsjednika Bidena o infrastrukturnoj i socijalnoj potrošnji u većini biti usvojeni.

Naime, Međunarodni monetarni fond (MMF) u projekciji iz travnja predviđao je rast američkog BDP-a u ovoj godini od 4,6 posto. Fond je povećao i prognozu rasta američkog gospodarstva za 2022. godinu, na 4,9 posto, u odnosu na travanjskih 3,5 posto.

Nove prognoze pretpostavljaju da će američki Kongres ove godine usvojiti planove administracije predsjednika Joea Bidena, usmjerene na zapošljavanje te ulaganja u podizanje standarda američkih obitelji, u obliku sličnom izvornim prijedlozima, a koji između ostalog uključuju značajne socijalne izdatke i poreznu reformu.

Izvršna direktorica MMF-a Kristalina Georgieva ustvrdila je da će navedenim SAD usvojiti brojne preporuke koje je im je MMF godinama davao, uključujući ulaganja u povećanje produktivnosti, obrazovanje, kao i omogućavanje pristupa većeg broja žena američkoj radnoj snazi.

"Povećat će kratkoročnu potražnju, povećavajući BDP za kumulativnih 5,25 posto od 2022. do 2024. godine", izjavila je Georgieva na konferenciji za novinare, dodajući da će dva programa koje bi Kongres trebao usvojiti dovesti do trajnog rasta dohodaka i životnog standarda, uz porast BDP-a za jedan postotni bod i nakon deset godina.

Naime, MMF smatra da bi Sjedinjene Države trebale prioritetno ulagati u programe koji imaju najveći utjecaj na povećanje produktivnosti, zatim na povećanje sudjelovanja građana u radnoj snazi, na smanjenje siromaštva, kao i na poticanje tranzicije gospodarstva s ugljika.

Naveli su da bi Sjedinjene Države za postizanje ovih ciljeva trebale koristiti poreznu politiku, smanjujući "loše naciljane" porezne izdatke, a povećavajući savezne poreze na gorivo te uvodeći druge poreze na ugljik.

Tagovi: Međunarodni monetarni fond, američka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE