GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mnoštvo dobrih vijesti za dionička tržišta, jedini uteg geopolitičke tenzije

Mnoštvo dobrih vijesti za dionička tržišta, jedini uteg geopolitičke tenzije
TRŽIŠTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.03.2024 / 16:48
Autor: SEEbiz / Ilirika
KOLUMNA - Očekivano ublažavanje financijskih uvjeta u SAD-u moglo bi potaknuti daljnji gospodarski rast već u drugoj polovici godine.

Inače, možemo očekivati da će američko gospodarstvo, koje je prošle godine zabilježilo rast od 3,1 posto, malo usporiti u 2024. godini, ali ne značajno.

Jedan od ključnih čimbenika koji će utjecati na rast su planirana smanjenja kamatnih stopa od strane središnjih banaka. U SAD-u se očekuje da će taj proces započeti u svibnju ili u drugom kvartalu ove godine. Nedavne smjernice Feda sugeriraju da neće početi snižavati stope do svibnja te da će vrijeme smanjenja stope ovisiti o protoku podataka. Vjerojatnost da Fed ove godine ne bi smanjio kamatne stope inače je vrlo mala, jer bi to moglo značiti pretjerano restriktivnu politiku, pa se pred kraj ove godine u SAD-u očekuju niže ključne kamatne stope za oko 50 baznih bodova (bps).

Osim toga, možemo očekivati nastavak solidne razine potrošnje. Naime, snažno tržište rada i rastući realni dohoci podržat će američku potrošnju. Fedovo smanjenje kamatne stope smanjit će troškove zaduživanja za mala poduzeća i niže uvjete kreditiranja. Ti se uvjeti već donekle popravljaju, a kapital je već dostupan većini zajmoprimaca. Uvjeti za zajmoprimce poboljšat će se s vremenom, ove godine.

Što to znači za kapital, a posebno za burze? Ukratko, jedinica dobiti može poskupjeti, barem na neko vrijeme. Smirivanje inflacije, rast i smanjenje kamatnih stopa podupiru cijene dionica, a iako je većina gore navedenih dobrih vijesti već uračunata u cijenu i procjene su već relativno visoke u nekim sektorima i kompanijama, to ne sprječava nastavak rasta dioničkih tržišta. Povrh toga, 2024. godina je povijesna izborna godina od globalne važnosti. Naime, više od 60 zemalja, koje predstavljaju oko polovicu svjetskog stanovništva, imaju izbore, pri čemu se posebno ističu Sjedinjene Američke Države.

U europodručju se inflacija i gospodarska aktivnost nastavljaju usporavati. U Njemačkoj je inflacija u veljači iznosila 2,5 posto, au Francuskoj 2,9 posto. Gospodarska aktivnost u europodručju smanjila se u veljači deveti mjesec zaredom. Indeks menadžera nabave (PMI) porastao je sa 47,9 bodova u siječnju na 48,9 bodova, prema analitičkoj tvrtki S&P Global, ali je ostao ispod granice od 50 bodova što ukazuje na pad aktivnosti. Na američkim burzama, sezona zarada za prethodno tromjesečje je skoro gotova, s izvješćima gotovo svih 500 kompanija uključenih u indeks S&P 500. Ukupni prihodi porasli su za 3,8% na godišnjoj razini, dok je dobit porasla za 7,8%. Najveći pad dobiti zabilježen je u industriji materijala, energetici i zdravstvu, dok je najveći rast dobiti ostvaren u telekomunikacijskoj i informacijskoj industriji.

Dakle, ako izuzmemo geopolitičke rizike, situacija na tržištima je stabilna, inflacija se smiruje, zaposlenost je dobra, tvrtke su profitabilne, a uskoro će na vrata početi kucati nešto povoljniji financijski uvjeti sa snižavanjem kamata.

Tagovi: dionice, dionička tržišta, geopolitika, kamate, fed
PROČITAJ I OVO
Svjetska tržišta: Nasdaq na krilima Nvidije poletio do rekorda
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Nasdaq na krilima Nvidije poletio do rekorda
NEW YORK - Svjetska tržišta ovoga su tjedna imala mješovitu izvedbu, a na krilima sjajnih rezultata Nvidije najviše je profitirao Nasdaq.
Nijemci putuju više nego ikad
PUTOVANJA
Nijemci putuju više nego ikad
BERLIN - Želja za putovanjima kod Nijemaca je sve veća. Nijemci putuju više nego ikad prije i to ih košta puno novca. Trend zbog koje turistička branša slavi.
Hrvatski mirovinski fondovi prepoznaju prilike na slovenskom tržištu kapitala
MIROVINCI
Hrvatski mirovinski fondovi prepoznaju prilike na slovenskom tržištu kapitala
LJUBLJANA - Na Ljubljanskoj je burzi indeks SBITOP prošli tjedan ojačao pola posto, prešavši u srijedu 1500 bodova prvi put od pada Lehman Brothersa 2008. godine.
Srbija povećala izvoz kozmetike za 40 posto
RAST
Srbija povećala izvoz kozmetike za 40 posto
BEOGRAD - Srbija je prošle godine povećala izvoz kozmetičkih proizvoda za gotovo 40 posto u odnosu na 2022. Ukupna vrijednost tih izvezenih proizvoda iznosila je 80,3 milijuna eura, a u posljednjih pet godina 278 milijuna eura, rekao je prošli tjedan za Euronews Srbija Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije.
Smanjuje se broj potopljenih brodova, sve više piratskih napada
STATISTIKA
Smanjuje se broj potopljenih brodova, sve više piratskih napada
LONDON - Broj brodoloma diljem svijeta prošle je godine pao na rekordno nisku razinu nakon što je potonulo 26 većih plovila, gotovo trećinu manje nego godinu prije. No, s druge strane, opasnost od piratstva je sve veća, pokazuje najnovije godišnje izvješće o rizicima u brodarstvu njemačkog osiguravatelja Allianz Commerciala.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE