GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mnoštvo dobrih vijesti za dionička tržišta, jedini uteg geopolitičke tenzije

Mnoštvo dobrih vijesti za dionička tržišta, jedini uteg geopolitičke tenzije
TRŽIŠTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.03.2024 / 16:48
Autor: SEEbiz / Ilirika
KOLUMNA - Očekivano ublažavanje financijskih uvjeta u SAD-u moglo bi potaknuti daljnji gospodarski rast već u drugoj polovici godine.

Inače, možemo očekivati da će američko gospodarstvo, koje je prošle godine zabilježilo rast od 3,1 posto, malo usporiti u 2024. godini, ali ne značajno.

Jedan od ključnih čimbenika koji će utjecati na rast su planirana smanjenja kamatnih stopa od strane središnjih banaka. U SAD-u se očekuje da će taj proces započeti u svibnju ili u drugom kvartalu ove godine. Nedavne smjernice Feda sugeriraju da neće početi snižavati stope do svibnja te da će vrijeme smanjenja stope ovisiti o protoku podataka. Vjerojatnost da Fed ove godine ne bi smanjio kamatne stope inače je vrlo mala, jer bi to moglo značiti pretjerano restriktivnu politiku, pa se pred kraj ove godine u SAD-u očekuju niže ključne kamatne stope za oko 50 baznih bodova (bps).

Osim toga, možemo očekivati nastavak solidne razine potrošnje. Naime, snažno tržište rada i rastući realni dohoci podržat će američku potrošnju. Fedovo smanjenje kamatne stope smanjit će troškove zaduživanja za mala poduzeća i niže uvjete kreditiranja. Ti se uvjeti već donekle popravljaju, a kapital je već dostupan većini zajmoprimaca. Uvjeti za zajmoprimce poboljšat će se s vremenom, ove godine.

Što to znači za kapital, a posebno za burze? Ukratko, jedinica dobiti može poskupjeti, barem na neko vrijeme. Smirivanje inflacije, rast i smanjenje kamatnih stopa podupiru cijene dionica, a iako je većina gore navedenih dobrih vijesti već uračunata u cijenu i procjene su već relativno visoke u nekim sektorima i kompanijama, to ne sprječava nastavak rasta dioničkih tržišta. Povrh toga, 2024. godina je povijesna izborna godina od globalne važnosti. Naime, više od 60 zemalja, koje predstavljaju oko polovicu svjetskog stanovništva, imaju izbore, pri čemu se posebno ističu Sjedinjene Američke Države.

U europodručju se inflacija i gospodarska aktivnost nastavljaju usporavati. U Njemačkoj je inflacija u veljači iznosila 2,5 posto, au Francuskoj 2,9 posto. Gospodarska aktivnost u europodručju smanjila se u veljači deveti mjesec zaredom. Indeks menadžera nabave (PMI) porastao je sa 47,9 bodova u siječnju na 48,9 bodova, prema analitičkoj tvrtki S&P Global, ali je ostao ispod granice od 50 bodova što ukazuje na pad aktivnosti. Na američkim burzama, sezona zarada za prethodno tromjesečje je skoro gotova, s izvješćima gotovo svih 500 kompanija uključenih u indeks S&P 500. Ukupni prihodi porasli su za 3,8% na godišnjoj razini, dok je dobit porasla za 7,8%. Najveći pad dobiti zabilježen je u industriji materijala, energetici i zdravstvu, dok je najveći rast dobiti ostvaren u telekomunikacijskoj i informacijskoj industriji.

Dakle, ako izuzmemo geopolitičke rizike, situacija na tržištima je stabilna, inflacija se smiruje, zaposlenost je dobra, tvrtke su profitabilne, a uskoro će na vrata početi kucati nešto povoljniji financijski uvjeti sa snižavanjem kamata.

Tagovi: dionice, dionička tržišta, geopolitika, kamate, fed
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE