GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MORH kasni s gradnjom sefa za milijardu kovanica kune

MORH kasni s gradnjom sefa za milijardu kovanica kune
KAŠNJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.05.2022 / 09:51
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Trezor za pohranu kovanica nakon uvođenja eura trebao je biti sagrađen do 1. srpnja, ali kasni se s natječajem za odabir izvođača. HNB je u međuvremenu nabavio blindirani kamion za prijevoz gotovine i uštedio više od sedam milijuna kuna, piše u četvrtak Večernji list.

Na natječaj koji je središnja banka raspisala za nabavu tog vozila, procijenjene vrijednosti 12 milijuna kuna bez PDV-a, stigle su dvije ponude. Austrijska tvrtka Franz Achleitner Fahrzeugbau und Reifenzentrum ponudila je da će blindirano trezorsko vozilo HNB-u isporučiti za 11 milijuna kuna, dok je u ponudi španjolske tvrtke Technology and Security Developments naveden iznos od 4,75 milijuna kuna. Nakon pregleda i ocjena pristiglih ponuda, u HNB-u su jučer donijeli odluku o odabiru španjolske ponude kao ekonomski najpovoljnije.

I dok nabava novog blindiranog trezorskog vozila kojim će se prevoziti kune i euri kad Hrvatska uđe eurozonu ide više nego glatko, gradnja hale u kojoj će se čuvati 1,1 milijarda kunskih kovanica (težine 5,2 tisuće tona) kad se povuku iz optjecaja malo je zapela pa taj objekt neće biti sagrađen u planiranom roku.

Naime, HNB i Ministarstvo obrane RH sklopili su predugovor prema kojem se u prostoru vojarne Croatia u Zagrebu treba sagraditi objekt u kojem će se pohraniti kunske kovanice. MORH se pritom obvezao da će sagraditi zgradu trezora i zatim je dati u najam HNB-u. Ta je zgrada trebala biti podignuta do 1. srpnja ove godine, a nadmetanje, odnosno pregovorački postupak s prethodnom objavom za njezinu gradnju u procijenjenoj vrijednosti od 14,4 milijuna kuna, objavljeno je još u siječnju ove godine. No ponude su otvorene tek nedavno. A to znači da hala trezora neće biti sagrađena do 1. srpnja jer još, dakle, nije ugovorena njezina gradnja koja će trajati četiri mjeseca.

U HNB-u kažu da će prema predugovoru koji je sklopljen s MORH o najmu montažnog objekta hale u sklopu vojarne Croatia taj objekt koristiti za pohranu i čuvanje povučenih kovanica kune prilikom uvođenja eura.

Navode i da je predugovorom uređeno da HNB počne montažni objekt koristiti od 1. srpnja 2022., a u slučaju da on ne bude spreman, Ministarstvo obrane osigurat će korištenje zamjenskih objekata.

Tagovi: Ministarstvo obrane, Franz Achleitner Fahrzeugbau und Reifenzentrum, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE