GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Može li solana postati ubojica ethereuma? Evo što kažu analitičari

Može li solana postati ubojica ethereuma? Evo što kažu analitičari
KRIPTO SCENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.03.2024 / 20:58
Autor: Siniša Malus
NEW YORK - Velika nadogradnja solane usmjerena na povećanje obrade transakcija ove godine, uparena s potencijalnom "revolucionarnom" aplikacijom za potrošače, mogla bi biti sve što je potrebno da solana konačno opravda svoj nadimak "ubojice ethereuma".

To je barem ono u što vjeruju zagovornici solane usred novog vala aktivnosti na lancu, sve većeg broja programera i sve većeg broja korisnika, djelomično potaknutih ponovnim oživljavanjem memecoina u prosincu.

Govoreći za Cointelegraph, Austin Federa, voditelj strategije u Zakladi Solana, rekao je da bi preokret mogao doći zbog poplave aplikacija namijenjenih potrošačima izgrađenih na solani.

Federa je rekao da je nedavno primijetio povećanje broja programera koji žele prijeći s ethereuma na solanu, privučeni nižim troškovima razvoja i raznolikijim nizom jezika za kodiranje.

“Na solani svatko može napisati sučelje na gotovo bilo kojem programskom jeziku,” rekao je Federa, napominjući da od danas programeri mogu kodirati na solani s Rustom, C-om i Pythonom, uz skoru podršku za jezik Move.

“Ovo ne znači da Ethereum to na kraju neće shvatiti, ali danas vidimo ogroman broj projekata na Ethereumu koji žele prijeći na Solanu. To nije nešto što smo vidjeli prije godinu i pol.”

Federa je rekao da je to nešto što ga je "iznimno uvjerilo" da će lavovski udio novih aplikacija okrenutih potrošačima biti izgrađen na solani u nadolazećim godinama.

“Hoće li ovo biti najvrjednije prijave? Ne znam, ali one će gotovo sigurno biti najčešće korištene aplikacije”, rekao je.

Henrik Andersson, glavni investicijski direktor tvrtke rizičnog kapitala Apollo Crypto sa sjedištem u Melbourneu, imao je slično predviđanje. Iako nije bio toliko uvjeren u "preokret", rekao je da sve što može biti potrebno je da Solana dobije "ChatGPT trenutak" i pokrene hiper-uspješnu aplikaciju koja privlači značajnu količinu korisnika i kapitala.

"Kad bi solana imala revolucionarnu aplikaciju u SocialFi-ju, DePIN-u ili prostoru za igranje, solana bi samo s tom aplikacijom mogla steći dovoljno privlačnosti da konkurira ethereumu."

Međutim, postoji jedan izazov koji solana, od lansiranja u ožujku 2020., nije uspjela riješiti. Dana 9. veljače, mreža Solana pretrpjela je još jedan produženi prekid mreže, što je dovelo do prekida mreže na gotovo pet sati.

Zbog greške u kodu, prekid se dogodio velikim dijelom zbog toga što Solana radi samo na dva glavna klijenta, nešto što mnogi analitičari vide kao najveću slabost mreže.

Govoreći za Cointelegraph, Pranav Kanade, upravitelj portfelja u VanEckovoj Digital Assets Alpha Strategy, rekao je da je Solanina raznolikost klijenata glavna prepreka koju mreža mora prevladati ako se želi pozicionirati kao ozbiljan konkurent Ethereumu.

U vrijeme objavljivanja, solana radi na dva klijenta: klijentu Solana Labs i klijentu Jito Labs, pri čemu je Jitov kod račvanje klijenta Solana Labs.

Svaki bug u kodu Solana Labsa može zaustaviti mrežu — što se dogodilo najmanje deset puta u posljednjih nekoliko godina.

Federa je ponovio da pouzdanost i vrijeme neprekidnog rada ostaju "najveći prioritet" za inženjere Solane, ali je ustvrdio da to također nije "najbolja" kritika blockchain mreže.

“Kritična financijska infrastruktura stalno pada, zar ne? Ima zakazane zastoje na koje ljudi doslovno namještaju alarme,” rekao je.

Kanade i Federa vide Solaninu nadolazeću nadogradnju Firedancera — potpuno novog nezavisnog klijenta koji bi trebao biti objavljen kasnije ove godine — kao razlog za nadu u eventualni završetak Solane.

Dok je solana imala veliki porast u posljednjih devet mjeseci, dosegnuvši novu godišnju najvišu vrijednost od 133 USD, Ether je također ojačao, u nadi da će biti uključen u promptne ether fondove kojima se trguje na burzi (ETF) u SAD-u.

Međutim, vrijednost ethera trenutno je još uvijek daleko iznad SOL-a, s ukupnom tržišnom kapitalizacijom od 404 milijarde dolara, u usporedbi sa Solaninih 60 milijardi dolara, prema podacima TradingViewa.

Tagovi: SOLANA, ETHEREUM, KRIPTOVALUTE, BLOCKCHAIN
PROČITAJ I OVO
Dekarbonizacija prometa: Ključna je infrastruktura za alternativna goriva
PROMET
Dekarbonizacija prometa: Ključna je infrastruktura za alternativna goriva
ZAGREB - Prema izvješću Europske agencije za okoliš, sektor prometa bio je odgovoran za četvrtinu emisija CO2 u EU 2019. godine. Emisije iz ovog sektora u stalnom su porastu i EU ulaže znatne napore kako bi se smanjila emisije iz ovog sektora.
Bloomberg: Europi prijeti nestašica hrane
IZAZOVI
Bloomberg: Europi prijeti nestašica hrane
NEW YORK - Vremenske nepogode i ubrzane klimatske promjene redovito pogađaju poljoprivrednike, smanjujući prinose i prihode, što je Europu 2022. koštalo više od 50 milijardi eura.
The most beautiful photos of Croatia are on display in Oriental Pearl Tower Shanghai
EXHIBITION
The most beautiful photos of Croatia are on display in Oriental Pearl Tower Shanghai
SHANGHAI - Inside the famous and popular Shanghai Oriental Pearl Tower, an exhibition of beautiful photos of Croatia is underway, with a special emphasis on the unique sights of our country, UNESCO heritage and enchanting nature.
Mađarska uvodi nova ograničenja na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda
RESTRIKCIJE
Mađarska uvodi nova ograničenja na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda
BUDIMPEŠTA - Mađarska vlada uvest će nova ograničenja na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, rekao je danas ministar poljoprivrede Istvan Nagy.
Zlato na novom rekordu, središnje banke vrijedno kupuju
REKORDI
Zlato na novom rekordu, središnje banke vrijedno kupuju
LONDON - Cijene zlata porasle su u petak i dosegnule povijesni vrhunac jer su kupnje središnje banke usred geopolitičkih napetosti održale zamah za žuti metal, dok snažni ekonomski podaci iz SAD-a nisu uspjeli smanjiti njegovu privlačnost.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE