GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Munjiza: Krenuo je rat cijenama

Munjiza: Krenuo je rat cijenama
TRGOVINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.09.2023 / 12:39
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Dragan Munjiza rekao je u emisiji studio 4, kako će od sutra u trgovačkim lancima nakon Vladinih mjera košarica za 30-ak artikala građanima biti značajno jeftinija.

- Ako ste višečlana obitelj, moja je računica da možete uštedjeti 100 eura na dosadašnju košaricu. Vidjeli smo i najave trgovačkih lanaca da će dodatno sniziti cijene. Govorilo se o 360 artikala, a jedan je lanac najavio sniženje cijena za 5 tisuća artikala, govori.

- Rat cijenama je krenuo, dodao je Munjiza za HRT.

Dodaje kako Vlada može biti zadovoljna, a isto tako i građanstvo, posebno socijalno ugrožene skupine.

Munjiza govori kako je i oporba, doduše nevoljko, priznala da je 5. paket mjera nešto na čemu se mora čestitati. Kako kaže, pojeftinjenje će zaustaviti dio inflacije, rekao je.

- Primjećujem dugogodišnji trend, u prvih 6 mjeseci godine, porasta cijena nakon završetka turističke sezone. Vladine su mjera potakle dodatne prostore kod trgovačkih lanaca da krenu u smanjenje cijena, rekao je u emisiji Hrvoje Serdarušić, financijski analitičar.

Dodaje kako smatra da to neće smanjiti inflaciju, nego će se ona prirodno gasiti. Smatra kako će recesija zatvoriti inflacijska kretanja.

Serdarušić govori kako je vidio jedno istraživanje koje govori da su na kraju lanca trgovci i oni su najmanje krivi za rast inflacije.

- Inicijalni rast inflacije dolazi od monetarno fiskalnog poticaja koji se dogodio u proljeće 2020., a dalje je to razvoj situacije. Kada krene inflacija, onda svatko krene sebe zaštititi, rekao je.

Munjiza je pojasnio kako „stvari stoje” te je rekao kako kada se potroši 10 eura u trgovačkom lancu, 2 eura ide državi za PDV, 5,5 do 6 eura ide dobavljačima, onda ostaje 2 eura, jedan euro ostaje za plaće, a zadnji se euro raspodjeljuje za sve ostalo.

- Manje od 50 centi ostaje trgovačkom centru kao zarada i na to još mora platiti porez na dobit, prirez i ostalo, rekao je.

Serdarušić govori kako cjenovne kontrole nisu efikesan način borbe protiv inflacije.

- Poznato je da PDV najviše puni proračun. Smanjenje PDV-a bi dovelo do opasnosti za državnu blagajnu, a onda se otvara cijeli niz problema, naglašava.

Dodaje kako je zagovornik smanjenja poreza, no treba biti realan.

- Dugoročni problem ove države je što se ne ponaša fiskalno konzervativnom, rekao je.

"Razgovor s trgovcima politička poruka stanovništvu"

Na pitanje kako je moguće da su isti proizvodi u Hrvatskoj znatno skuplji nego u nekim drugim zemljama EU, Munjiza je rekao kako su različite stope PDV-a.

- Hrvatska s ovom stopom PDV-a i s turističkim efektom nikada neće imati cijene kao što su u Sloveniji, naglasio je.

Munjiza ističe kako je razgovor s trgovcima politička poruka stanovništvu, ali i trgovcima koji je smjer Vlade.

- Mislim da će biti dosta komplikacija, govori.

Tagovi: trgovine, trgovina, cijene, Dragan muniza, Konzum, Lidl, Kaufland
PROČITAJ I OVO
Ponuda novca u eurozoni oštro pala u kolovozu
NOVAC
Ponuda novca u eurozoni oštro pala u kolovozu
FRANKFURT - Ponuda novca u eurozoni zabilježila je u kolovozu najveći pad otkada Europska središnja banka (ECB) objavljuje podatke, a kreditiranje je zamjetno usporilo, odražavajući slabu gospodarsku aktivnost u uvjetima podignutih kamatnih stopa.
Srbija: Cijena soje prepolovljena, a uvoz raste
POLJOPRIVREDA
Srbija: Cijena soje prepolovljena, a uvoz raste
BEOGRAD - Cijena soje je u Srbiji u odnosu na prošlu godinu skoro prepolovljena, otkupljivači je plaćaju 45 dinara po kilogramu, a prošle godine je bila oko 82 dinara, rekli su proizvođači te uljarice. P
Sjeverna Makedonija najavljuje prvo izdanje zelenih obveznica
OBVEZNICE
Sjeverna Makedonija najavljuje prvo izdanje zelenih obveznica
SKOPJE - Ministarstvo financija Sjeverne Makedonije održat će 3. listopada prvu emisiju zelenih obveznica u iznosu od 10 milijuna eura, objavila je vlada 27. rujna.
Smrt svinjogojstva na istoku Slavonije
KATASTROFA
Smrt svinjogojstva na istoku Slavonije
OSIJEK - Rastu tenzije na istoku Slavonije zbog afričke svinjske kuge. Prazne se svinjci, a uzgajivači su na rubu živaca. Opaka bolest istjerala je na čistac i bolnu istinu.
Ogroman pad cijena hrane u Sloveniji
CIJENE
Ogroman pad cijena hrane u Sloveniji
LJUBLJANA - Nakon što su cijene hrane u prvoj polovici godine u Sloveniji znatno porasle, žurnal24 izvještava da trgovci u Sloveniji sada smanjuju cijene hrane, a neki proizvodi su pojeftinili i do 50 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE