GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Najveća prijetnja globalnoj dominaciji dolara mogla bi biti američka ekonomija

Najveća prijetnja globalnoj dominaciji dolara mogla bi biti američka ekonomija
EKONOMISTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.02.2024 / 16:26
Autor: SEEbiz / klix.ba
WASHINGTON - Dvojica ekonomista tvrde da će dominacija dolara ostati i da je najveća prijetnja toj dominaciji samo američko gospodarstvo.

Naime, o dugogodišnjoj svjetskoj dominaciji dolara govorili su bivši direktor Odjela za međunarodne financije Središnje banke Sjedinjenih Američkih Država (FED) Steven Kamin i bivši ekonomist američkog Ministarstva financija Mark Sobel.

Dolar je raširenija valuta, kako u svjetskoj trgovini tako iu rezervama središnje banke. Kamin i Sobel vjeruju da će tako vjerojatno i ostati. Prema podacima Banke za međunarodna poravnanja, dolar je činio 88 posto dnevne globalne trgovine. Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), dolar je u trećem kvartalu prošle godine činio 55 posto svih rezervi središnje banke, što je daleko više od bilo koje druge valute.

Neki su upozorili da bi konkurentska valuta uskoro mogla istisnuti dolar. BRICS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) ulažu velike napore da povuku dolar iz trgovine, dok su Rusija i Kina predložile stvaranje nove valute koja će se suprotstaviti dolaru.

Međutim, ti se napori čine prilično bezopasnima u usporedbi s prijetnjama koje postoje u samom SAD-u. Kamil i Sobel izjavili su da postoji opasnost od ozbiljnog pogoršanja financijske i gospodarske situacije u SAD-u.

"S obzirom na političku polarizaciju zemlje, nefunkcionalnost Kongresa i nezainteresiranost svih političara za obuzdavanje rastućeg proračunskog deficita, to je teško zamislivo", istaknuli su Kamin i Sobel, analizirajući izglede zbacivanja dolara s trona svjetsko prijestolje.

Prema njima, ako je rezultat kontinuirani rast inflacije, istiskivanje privatnih ulaganja, povećanje financijske volatilnosti i smanjenje dinamičnosti američkog gospodarstva, onda bi gubitak dominacije dolara bila njihova najmanja briga. Osim toga, smatraju da blokovska podjela država predstavlja rizik.

Neki drugi ekonomisti upozoravaju da bi neizvjesna fiskalna situacija u SAD-u mogla ugroziti status dolara na globalnom tržištu. Prema procjenama Kongresnog proračunskog ureda, proračunski deficit SAD-a ove je godine na putu doseći 1,6 milijardi dolara, a za 10 godina mogao bi dosegnuti 2,6 trilijuna dolara, prenosi Business Insider.

Tagovi: dolar, fed, valute, amerika, kamin, sobel
PROČITAJ I OVO
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE