GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nautički turizam se dobro drži

Nautički turizam se dobro drži
POZITIVNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.07.2020 / 19:06
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA – Najsvježiji podaci o broju izdanih vinjeta stranim plovilima potvrđuju da u ovoj, nikad ograničenijoj i neizvjesnijoj korona-godini nautički turizam dosta dobro "pliva", što su i bila nekakva očekivanja.

Zaključno sa 14. srpnja, u Lučkoj kapetaniji Rijeka, koja pokriva područje od Mošćeničke Drage do Novog Vinodolskog te otoke Cres, Lošinj, Krk i Rab, izdano je 5.171 vinjeta stranim brodicama i jahtama što je u odnosu na isto razdoblje lani pad od nekih 33 posto.

U prizemlju Lučke kapetanije u Rijeci u tijeku su radovi na uređenju tih prostora, u čijem bi se dijelu trebao smjestiti i Županijski operativni centar za zaštitu mora. Radovi su počeli sredinom svibnja, a prema najavama lučkog kapetana Glažara sve bi trebalo biti u punoj funkciji do konca ove godine. Troškovi uređenja, zajedno sa svom opremom koja će se instalirati, iznosit će blizu pet milijuna kuna, od čega je oko 3,5 milijuna kuna donacija koja je za tu namjenu stigla iz SAD-a, točnije od njihovog Inženjerskog vojnog korpusa (US Army Corps od Engineers) dok će u dijelu troškova opremanja participirati Županija.

Analiza koju su napravili u Lučkoj kapetaniji Rijeka pokazuje da pritom najmanji pad bilježe njihove ispostave na obali, gdje je to manje za 29,2 posto, a vrlo blizu tome je i situacija na otoku Krku. Nešto veći pad broja izdanih vinjeta bilježe ispostave na Rabu – 35,6 posto, Cresu – 36,2 i Lošinj 36,8 posto. Najmanje odstupanje u odnosu na prošlu godinu, doznajemo od lučkog kapetana Darka Glažara, bilježi se u Puntu u kojem su lani do sredine srpnja bile izdane 1.344 vinjete, a ove godine 1.150, odnosno (tek) 14,4 posto manje. U Lučkoj ispostavi Rab, koja već tradicionalno slovi za najjaču po broju izdanih vinjeta, usporedbe radi, u ovoj su godini izdane 1.254 vinjete, dok je lani bila riječ o njih 1.937.

Proljetni, dvomjesečni lockdown u Hrvatskoj, uslijed korona pandemije, doznajemo od kapetana Glažara, rezultirao je i smanjenim brojem obavljenih inspekcijskih pregleda, no od sredine svibnja rad Lučke kapetanije Rijeka i njezinih ispostava vratio se u puni pogon. Statistika govori da su djelatnici Lučke kapetanije Rijeka u prvih šest mjeseci obavili 198 inspekcijskih nadzora sigurnosti plovidbe na moru, odnosno sveukupno 707 inspekcijskih postupanja koje su u njihovoj nadležnosti. Dosad je, doznajemo, naplaćeno 45.000 kuna kazni prekršiteljima.

Tagovi: nautički turizam, hrvatski turizam, Lučka kapetanija Rijeka, otok Rab, otok Cres, Lošinj
PROČITAJ I OVO
Svjetska tržišta: Indeksi porasli nakon dva tjedna pada
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Indeksi porasli nakon dva tjedna pada
ZAGREB – Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, no trgovalo se vrlo nestabilno djelomice zbog rizika od kolapsa Evergrandea, najvećeg igrača na kineskom tržištu nekretnina.
Dolar ojačao prema košarici valuta treći tjedan zaredom
TJEDNI FOREX
Dolar ojačao prema košarici valuta treći tjedan zaredom
ZAGREB – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i prošloga tjedna, trećeg zaredom, nakon što je američka središnja banka poručila da će uskoro početi smanjivati monetarne poticaje gospodarstvu.
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Podravka u fokusu
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Podravka u fokusu
ZAGREB - Zagrebačka je burza ovoga tjedna iznjedrila skok prometa uz rast indeksa.
Četrdeset posto svih noćenja otpada na Nijemce i domaće
NOĆENJA
Četrdeset posto svih noćenja otpada na Nijemce i domaće
ZAGREB - Jadran se prilično ispraznio u odnosu na ljeto kad je u Hrvatskoj dnevno bilo i po milijun gostiju, ali na obali ih je još oko 280.000, piše u subotu Večernji list.
Porasla proizvodnja mlijeka na obiteljskim gospodarstvima
MLIJEKO
Porasla proizvodnja mlijeka na obiteljskim gospodarstvima
ZAGREB - Ukupna proizvodnja mlijeka na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u 2020. godini porasla je u odnosu na prethodnu godinu za 5,8 posto, a količine mlijeka koje ta gospodarstva daju u otkup porasle su za 13,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE