GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nautički turizam se dobro drži

Nautički turizam se dobro drži
POZITIVNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.07.2020 / 19:06
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA – Najsvježiji podaci o broju izdanih vinjeta stranim plovilima potvrđuju da u ovoj, nikad ograničenijoj i neizvjesnijoj korona-godini nautički turizam dosta dobro "pliva", što su i bila nekakva očekivanja.

Zaključno sa 14. srpnja, u Lučkoj kapetaniji Rijeka, koja pokriva područje od Mošćeničke Drage do Novog Vinodolskog te otoke Cres, Lošinj, Krk i Rab, izdano je 5.171 vinjeta stranim brodicama i jahtama što je u odnosu na isto razdoblje lani pad od nekih 33 posto.

U prizemlju Lučke kapetanije u Rijeci u tijeku su radovi na uređenju tih prostora, u čijem bi se dijelu trebao smjestiti i Županijski operativni centar za zaštitu mora. Radovi su počeli sredinom svibnja, a prema najavama lučkog kapetana Glažara sve bi trebalo biti u punoj funkciji do konca ove godine. Troškovi uređenja, zajedno sa svom opremom koja će se instalirati, iznosit će blizu pet milijuna kuna, od čega je oko 3,5 milijuna kuna donacija koja je za tu namjenu stigla iz SAD-a, točnije od njihovog Inženjerskog vojnog korpusa (US Army Corps od Engineers) dok će u dijelu troškova opremanja participirati Županija.

Analiza koju su napravili u Lučkoj kapetaniji Rijeka pokazuje da pritom najmanji pad bilježe njihove ispostave na obali, gdje je to manje za 29,2 posto, a vrlo blizu tome je i situacija na otoku Krku. Nešto veći pad broja izdanih vinjeta bilježe ispostave na Rabu – 35,6 posto, Cresu – 36,2 i Lošinj 36,8 posto. Najmanje odstupanje u odnosu na prošlu godinu, doznajemo od lučkog kapetana Darka Glažara, bilježi se u Puntu u kojem su lani do sredine srpnja bile izdane 1.344 vinjete, a ove godine 1.150, odnosno (tek) 14,4 posto manje. U Lučkoj ispostavi Rab, koja već tradicionalno slovi za najjaču po broju izdanih vinjeta, usporedbe radi, u ovoj su godini izdane 1.254 vinjete, dok je lani bila riječ o njih 1.937.

Proljetni, dvomjesečni lockdown u Hrvatskoj, uslijed korona pandemije, doznajemo od kapetana Glažara, rezultirao je i smanjenim brojem obavljenih inspekcijskih pregleda, no od sredine svibnja rad Lučke kapetanije Rijeka i njezinih ispostava vratio se u puni pogon. Statistika govori da su djelatnici Lučke kapetanije Rijeka u prvih šest mjeseci obavili 198 inspekcijskih nadzora sigurnosti plovidbe na moru, odnosno sveukupno 707 inspekcijskih postupanja koje su u njihovoj nadležnosti. Dosad je, doznajemo, naplaćeno 45.000 kuna kazni prekršiteljima.

Tagovi: nautički turizam, hrvatski turizam, Lučka kapetanija Rijeka, otok Rab, otok Cres, Lošinj
PROČITAJ I OVO
Uzlet Snowflakea: Tehnološke dionice čine se iznimno precijenjenima
VALUACIJE
Uzlet Snowflakea: Tehnološke dionice čine se iznimno precijenjenima
ANALIZA - Tehnološka kompanija Snowlake u utorak je u javnoj prodaji postavila cijenu na 120 dolara, znatno iznad očekivanog raspona od 100-110.
Oštar pad prodaje pršuta, a to nije jedini problem
PRŠUTARI
Oštar pad prodaje pršuta, a to nije jedini problem
ZAGREB - Svadbe, krizme, pričesti, krštenja, sajmovi, sprovodi, turizam..., domaći se pršutari uglavnom oslanjaju na takve oblike prodaje. A kako su ove godine izostali ili je na njima puno manje ljudi, prodaja je nekima pala 30, a nekima i 80 posto.
Svjetska tržišta: Wall Street pao treći tjedan zaredom, pale i europske burze
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Wall Street pao treći tjedan zaredom, pale i europske burze
NEW YORK - Na Wall Streetu su burzovni indeksi pali i prošloga tjedna, trećega zaredom, što je posljedica nastavka korekcije cijena dionica u tehnološkom sektoru, dok su europske burze pod pritiskom zbog pojačanog širenja koronavirusa.
Dolar oslabio prema košarici valuta nakon dva tjedna rasta
TJEDNI FOREX
Dolar oslabio prema košarici valuta nakon dva tjedna rasta
LONDON - Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga je tjedna pala, nakon dva tjedna rasta, a u fokusu ulagača bile su sjednice čelnika središnjih banaka.
Zagrebačka burza: Đuro Đaković dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Đuro Đaković dobitnik tjedna
ZAGREB - Tjedan na Zagrebačkoj burzi donio je smanjenu aktivnost investitora i minimalne promjene najvažnijih indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE