GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NBS: Laž je da ulažemo devizne rezerve u kriptovalute

NBS: Laž je da ulažemo devizne rezerve u kriptovalute
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.10.2022 / 20:13
Autor: SEEbiz
BEOGRAD – Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da, kao i gotovo sve centralne banke u svetu, ne ulaže devizne rezerve u krajnje volatilnu imovinu kakve su kriptovalute i da u poslednjih desetak godina kontinuirano ukazuje javnosti na rizike od ulaganja u kriptoimovinu.

„Informacije koje su iznete na tviteru, a tiču se pominjanja NBS u dokumentu koji je objavljen na internet prezentaciji američke advokatske kancelarije Stretto, su potpuno netačne i predstavljaju neznalačko i zlonamerno izvrtanje činjenica“, navodi se na Tviter nalogu NBS.

Dodaje se da se NBS pojavljuje u dokumentu objavljenom na internet prezentaciji te advokatske kancelarije koji se odnosi na stečajni postupak američke kompanije Celsius Network LLC i drugih kompanija koje su pružale usluge u vezi sa virtuelnim valutama, a u kom se NBS navodi na listi lica/institucija kojima je Stretto, kao punomoćnik, uputio putem pošte Obaveštenje o stečaju navedenih kompanija.

NBS obaveštava da joj se nijedna od navedenih kompanija nije obraćala radi pokretanja postupka licenciranja za pružanje usluga povezanih s virtuelnim valutama, kao i da NBS nije imala bilo kakvu komunikaciju ili saradnju s navedenim kompanijama tim ili nekim drugim povodom.

„Takođe, Obaveštenje o stečaju koje je, prema navedenom dokumentu upućeno, između ostalog, i NBS, nikada nam nije dostavljeno“, ističu u NBS.

Kako navode, jedna od pretpostavki je i da se NBS, kao i neke druge institucije, nalaze na spisku onih kojima su upućena obaveštenja kao nadzorni organi u oblasti digitalne imovine jer, dodaje se, pojedina lica koja su posedovala digitalnu imovinu preko navedene platforme imaju veze sa Srbijom.

NBS dodaje i da je od navedene američke advokatske kancelarije zatražila pojašnjenje zašto se nalazi na navedenoj listi.

Tagovi: Narodna banka Srbije, Celsius Network, devizne rezerve, kriptovalute
PROČITAJ I OVO
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
ŠTETE
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
BEOGRAD - Mrazevi i sneg u velikoj meri oštetili su voće u pojedinim regionima Srbije, pa se neće ostvariti prognoza o rekordno rodnoj godini, rekao je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
MLIJEKO
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
PODGORICA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti višak od 250.000 litara mlijeka crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
ODLUKE
Banka Japana zadržava nepromijenjenu monetarnu politiku, predviđa malo višu inflaciju u fiskalnoj 2024.
TOKYO - Banka Japana zadržala je svoju referentnu kamatnu stopu nepromijenjenom u petak nakon sastanka o monetarnoj politici, držeći svoju referentnu kamatnu stopu na 0%-0,1%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE