GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Neto imovina obveznih mirovinskih fondova u ožujku porasla za 2,1 mlrd kuna

Neto imovina obveznih mirovinskih fondova u ožujku porasla za 2,1 mlrd kuna
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.04.2022 / 16:55
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Neto imovina obveznih mirovinskih fondova (OMF) krajem ožujka 2022. iznosila je 132,12 milijardi kuna, što je 2,1 milijardu kuna ili 1,64 posto više nego krajem veljače ove godine, kada je zabilježen značajniji pad vrijednosti te imovine.

Naime, eskalacija geopolitičkih tenzija u drugoj polovini veljače, odnosno agresija Rusije na Ukrajinu, kreirala je dodatan vanjski šok na cijene dioničkih i obvezničkih vrijednosnih papira na međunarodnim tržištima, pa se posljedično neto imovina OMF-ova u veljači bila smanjila za 3,1 milijardu kuna, na 129,99 milijardi kuna.

U ožujku je, pak, dijelom došlo do oporavka vrijednosti imovine četiri obvezna mirovinska fonda (OMF). Krajem ožujka ti su fondovi imali 2.122.402 člana, što je 3.267 ili 0,15 posto više u odnosu na prethodni mjesec, izvijestili su iz Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).

U ožujku su OMF-ovi zabilježili novih 4.049 članova, pri čemu ih je veliku većinu, 96,3 posto, automatizmom rasporedio Regos (Središnji registar osiguranika). Zbog odlaska u mirovinu ili smrti, u ožujku ove godine prestalo je članstvo za 782 osiguranika, naveli su iz Hanfe.

U ožujku su ukupni neto doprinosi uplaćeni u obvezne mirovinske fondove iznosili 664,7 milijuna kuna, 4,8 posto više nego u veljači. Istovremeno, ukupni iznosi isplata po zatvaranju osobnih računa iz svih OMF-ova iznosili su 102,7 milijuna kuna, što je 11,9 posto manje u odnosu na prethodni mjesec.

Nakon pada u veljači, mjesečni prinosi Mirexa A i B kategorije u ožujku su se blago oporavili, dok je C kategorija zadržala blago negativni predznak.

U A kategoriji, koja je namijenjena mlađim osiguranicima i ima najviši rizik ulaganja, prinos je porastao za 2,21 posto, za B kategoriju, odnosno osiguranike na sredini radnog vijeka, uz srednje rizična ulaganja za 1,3 posto, dok je za C kategoriju, namijenjenu osiguranicima koji uskoro idu u mirovinu, pri čemu su ulaganja najmanje rizična, prinos pao za 0,03 posto.

Godišnji prinosi Mirexa bilježe rast za 6,48 posto u kategoriji A, 2,54 posto u kategoriji B, a pad od 2,13 posto u kategoriji C. Anualizirani prinosi od početka rada OMF-ova imaju pozitivan predznak u svim kategorijama - 7,27 posto za kategoriju A, 5,35 posto za kategoriju B i 4,01 posto za kategoriju C, podaci su Hanfe.

Obveznice su na kraju ožujka i dalje bile dominantan oblik ulaganja u strukturi OMF-ova, s 83,8 milijardi kuna i udjelom od 63,4 posto, pri čemu je taj udjel pao za 0,92 postotna boda na mjesečnoj razini.

Istovremeno, zastupljenost ulaganja u dionice u imovini OMF-ova povećana je za 0,68 postotnih bodova te su ona krajem ožujka iznosila 27,8 milijardi kuna, odnosno 21 posto imovine OMF-ova.

Od ostalih oblika ulaganja najzastupljenija su ulaganja u investicijske fondove, s 15,7 milijardi kuna i udjelom od 11,9 posto na razini svih obveznih mirovinskih fondova, podaci su Hanfe za drugi stup mirovinske štednje (individualna kapitalizirana štednja).

Neto imovina UCITS fondova manja za 0,9 milijardi kuna

Na kraju ožujka u Hrvatskoj je poslovalo i osam otvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova (ODMF), koji su imali 357.470 članova, te 20 zatvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova (ZDMF), s 46.022 članova.

Ukupne mjesečne uplate u dobrovoljne mirovinske fondove (DMF) iznosile su 64,6 milijuna kuna, što je 0,1 posto manje nego prethodni mjesec. Istodobno su ukupne mjesečne isplate dosegnule 46,13 milijuna kuna, što je 13,6 milijuna kuna ili 41,8 posto više u odnosu na prethodni mjesec.

Neto imovina DMF-ova u ožujku je dosegnula 7,72 milijarde kuna, što je za 102,2 milijuna kuna više na mjesečnoj razini.

I kod ulaganja DMF-ova najveći dio portfelja čine obveznice, s udjelom od 53,3 posto u ukupnoj neto imovini, zatim dionice s 25,5 posto te investicijski fondovi s 11,3 posto.

Iz Hanfe su izvijestili da je ukupna neto imovina 95 UCITS fondova (otvoreni investicijski fondovi s javnom ponudom), koliko ih je u ožujku poslovalo u Hrvatskoj, krajem mjeseca iznosila 18,08 milijardi kuna te je bila za 0,9 milijardi kuna ili 4,7 posto manja nego prethodni mjesec. Pritom, negativne neto odljeve u ožujku 2022. zabilježile su sve vrste UCITS fondova.

Neto imovina Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji na kraju ožujka iznosila je 1,02 milijarde kuna, uz mjesečni rast od 3,34 posto, pri čemu je mjesečni prinos fonda iznosio 3,55 posto, podaci su Hanfe.

Tagovi: obvezni mirovinski fondovi, Hanfa, Erste Plavi, AZ OMF, Raiffeisen OMF, PBZ Croatia osiguranje
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Prekinut negativni niz
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Prekinut negativni niz
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su glavni dionički indeksi ojačali 0,6 posto, prekinuvši trodnevni negativni niz, no uz skroman promet, pri čemu su u fokusu investitora bile turističke dionice.
Vladin prijedlog: 16 radnih nedjelja po izboru trgovca
PRIJEDLOZI
Vladin prijedlog: 16 radnih nedjelja po izboru trgovca
ZAGREB - Vlada je na sjednici u četvrtak predstavila prijedlog izmjena zakona o trgovini, prema kojemu bi trgovine nedjeljom u pravilu bile zatvorene, a trgovci bi mogli odabrati 16 nedjelja tijekom godine kojima bi radili.
Bankman-Fried: I ja sam ostao bez novca
BANKROT FTX-a
Bankman-Fried: I ja sam ostao bez novca
NEW YORK - Bivši izvršni direktor kripto burze FTX Sam Bankman-Fried negirao je da je počinio prevaru zbog koje je došlo do kolapsa burze navodeći kako je i on izgubio skoro sav novac.
Građani od danas mogu kupiti početni paket eurokovanica
KOVANICE
Građani od danas mogu kupiti početni paket eurokovanica
ZAGREB - Građani od danas, 1. prosinca u bankama, Fini i Hrvatskoj pošti mogu kupiti početni paket eurokovanica, koji sadrži 33 eurokovanice s hrvatskom nacionalnom stranom, u vrijednosti 13,28 eura, što će platiti 100 kuna.
Ljubljanska burza: Lošije prognoze srezale dionice Cinkarne Celje
CLOSING BELL LJSE
Ljubljanska burza: Lošije prognoze srezale dionice Cinkarne Celje
LJUBLJANA - Trgovanje na Ljubljanskoj burzi u srijedu je završilo negativno.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE