GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nisu plaćali: Iz upisnika se briše više od 10.000 jahti i brodica

Nisu plaćali: Iz upisnika se briše više od 10.000 jahti i brodica
BRISANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.09.2021 / 10:07
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Zbog neplaćanja naknade za sigurnost plovidbe iz upisnika se briše više od 10.000 jahti i brodica, piše u srijedu Večernji list.

Nakon što je krajem prošle godine Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture krenulo s postupkom sređivanja podataka u Upisniku plovila u sklopu čega je provedeno brisanje ukupno 21.814 plovnih objekata, u Ministarstvu kažu da nastavljaju s aktivnostima vezanim za sređivanje podataka u Upisniku brodova RH.

Tako će se, najavljuju, u listopadu ove godine donijeti rješenja o brisanju iz Upisnika brodova RH onih jahti i brodica čiji vlasnici nisu platili naknade za sigurnost plovidbe i zaštitu mora dvije godine zaredom, odnosno za 2019. i 2020.

Riječ je o popisu više od 10.000 jahti i brodica za koje je evidentiran nepodmireni dug zbog neplaćanja naknade za sigurnost plovidbe na dan 15. kolovoza 2021. godine.

U Ministarstvu objašnjavaju da je Upisnik brodova uspostavljen kao jedinstveno mjesto za upis svih pomorskih objekata hrvatske državne pripadnosti. Time se napustio sustav višestrukih upisnika i očevidnika koji su vođeni na razini lučkih kapetanija i ispostava lučkih kapetanija te pojedinih vrsta pomorskih objekata.

Kako bi se u potpunosti uredili podaci o pomorskim objektima i vlasnicima pomorskih objekata, Zakonom o izmjenama i dopunama Pomorskog zakonika propisan je niz novih odredbi koje se odnose na upis pomorskih objekata te sređivanje podataka o pomorskim objektima i njihovim vlasnicima.

Svi vlasnici plovila podatke mogu pronaći na web-stranici Ministarstva gdje se nalazi elektronička oglasna ploča Upisnika brodova te na početnoj stranici elektroničke javne usluge e-Plovilo, dok je charter kompanijama dostupan unutar aplikacije e-Nautika.

Obavijesti o mogućim brisanjima bit će upućene i svim lučkim upravama, kao i ovlaštenicima koncesija u lukama nautičkog turizma u kojima vlasnici nekih plovila imaju sklopljene ugovore o vezu. Iznos neplaćenih naknada za sigurnost plovidbe i zaštitu mora od onečišćenja kao i naknada za upotrebu pomorskog dobra za ove dvije godine prelazi pet milijuna kuna, donosi Večernji list.

Tagovi: naknada za sigurnost plovidbe, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, plovila, jahte, brodice
PROČITAJ I OVO
Jack Dorsey ima velike planove u segmentu rudarenja bitcoina
RUDARENJE
Jack Dorsey ima velike planove u segmentu rudarenja bitcoina
NEW YORK - Energetski i hardverski zahtjevan proces verifikacije transakcija na bitcoinovom blockchainu, poznat i kao rudarenje, u svojoj biti je kompliciran, obično skup, a isplativ tek ako imate relativno jeftinu struju i a zarađene bitcoine prodajete kada im je cijena povoljna.
Azijska tržišta: Investitori oprezni, kineski BDP ispod očekivanja
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Investitori oprezni, kineski BDP ispod očekivanja
ŠANGAJ – Na azijskim se burzama u ponedjeljak trguje vrlo oprezno jer je ulagače razočarao sporiji rast kineskog gospodarstva nego što se očekivalo, dok je dolar blago ojačao prema košarici valuta.
Zagrebačka burza: CROBEX porastao četvrti tjedan zaredom, HT u fokusu
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: CROBEX porastao četvrti tjedan zaredom, HT u fokusu
ZAGREB - Na Zagrebačkoj su burzi protekloga tjedna Crobex indeksi nastavili uspon četvrti tjedan zaredom, pri čemu su porasle cijene dionica u svim sektorima, no uz manji promet nego tjedan ranije.
Svjetska tržišta: Snažan tjedni rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Snažan tjedni rast indeksa
ZAGREB – Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle, drugi tjedan zaredom, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima banaka, pa su inflacijski pritisci i skorašnje zaoštravanje monetarne politike pali u drugi plan.
Dolar oslabio prema košarici valuta, euro ojačao
TJEDNI FOREX
Dolar oslabio prema košarici valuta, euro ojačao
ZAGREB – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna blago pala, nakon gotovo neprestanog rasta od početka rujana, dok se tečaj eura odmaknuo od najniže razine u 14 mjeseci.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE