GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Niz gradova će sajamskim danima doskočiti zabrani rada nedjeljom i blagdanom

Niz gradova će sajamskim danima doskočiti zabrani rada nedjeljom i blagdanom
RUPA U ZAKONU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.08.2023 / 08:34
Autor: SEEbiz
RIJEKA - Nakon Baške, Crikvenice, Dobrinja i Pule, koji su blagdan Velike Gospe proglasili sajamskim danom kako bi omogućili prigodnu prodaju u svojim općinama i gradovima na dan koji je nekima od njih i mjesni blagdan, sve je više gradova i općina, ne samo na Jadranu, koji idu i korak dalje pa sada sajamskim danom proglašavaju, ne samo predstojeći marijanski blagdan već i sve nedjelje u kolovozu i rujnu.

Dakle, do kraja ljeta i glavne turističke sezone. Time se na neki način izigrava novi Zakon o trgovini koji je stupio na snagu 1. srpnja ove godine, a koji zabranjuje rad trgovina nedjeljom i blagdanima, osim 16 nedjelja u godini koje trgovci sami mogu odabrat, piše Novi list.

Takvu odluku jučer je donio pulski gradonačelnik Filip Zoričić s obrazloženjem da na taj način ide na ruku malim obrtnicima i poduzetnicima. Riječ je, dakle, o odluci kojom se sve nedjelje u kolovozu i rujnu proglašavaju sajamskim danom, što ih čini radnim danima za obrtnike i poduzetnike kojima se otvara mogućnost prigodne prodaje na kioscima, štandovima i sličnim mjestima na otvorenim prostorima, a dijelom su sajamskih događanja i javnih manifestacija. Tako će 13., 20. i 27. kolovoza te 3., 10., 17. i 24. rujna ove godine od 8 sati do ponoći mali obrtnici i poduzetnici moći plasirati svoje proizvode na način koji predviđa nova odluka Grada Pule.

– Novom odlukom želimo pomoći našim obrtnicima kako bi u sezoni radili bolje, a samim time oni će pomoći svojim radnicima, obiteljima i gradu, rekao je Zoričić.

No nije Pula usamljena u ovakvim potezima. Nakon Umaga i Pule, na slične odluke odvažili su se još neki gradovi u Istri. Tako je Grad Labin, odnosno njegov gradonačelnik Valter Glavičić, odobrio prigodnu prodaju na blagdan Velike Gospe za vrijeme trajanja manifestacije »Dani Grada Labina 2023.« koja je započela prije dva dana, a trajat će sve do 17. kolovoza. Poput Pule, i u Labinu je odluka argumentirana svrhom promidžbeno-turističkih aktivnosti, a trajanje prigodne prodaje je također predviđeno za period od 8 sati do ponoći.

Sličan potez povukao je i rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga, i to odlukom o proglašenju sajma »Lokalni proizvodi Rovinja – Prodotti locali di Rovigno«, čime je omogućena prigodna prodaja 15. kolovoza od 9 do 22 sata.

Potezom pulskog i ostalih kolega poveo se i splitski gradonačelnik Ivica Puljak koji poput Zoričića smatra da novim Zakonom o trgovini egzistencija malih obrtnika i trgovina može biti jako ugrožena, pogotovo kada ovise o sezoni i kada im je važan svaki radni dan. Tako su, osim blagdana Velike Gospe, sajamskim danima u Splitu proglašene i sve preostale nedjelje u kolovozu i rujnu. Lanac ovakvih odluka, osim istarskih i primorskih gradova, ali i Hvara, Novalje, Supetra, Bola, Sutivana, Jelse, Starog Grada, Baške, Podgore i drugih potaknula je udruga Glas poduzetnika koja je u srpnju Ustavnom sudu podnijela prijedlog za ocjenu suglasnosti Zakona o trgovini te pozvala gradonačelnike i načelnike diljem Hrvatske da omoguće rad svima onima koji žele raditi nedjeljama, blagdanima i praznicima proglašenjem manifestacija ili sajamskog dana.


Inicijativu Glasa poduzetnika podržala je i stranka Fokus čiji su gradonačelnici i načelnici donijeli odluku o proglašenju sajamskog dana 15. kolovoza, blagdan Velike Gospe. Riječ je o Pirovcu, Samoboru, Svetoj Nedelji, Dugom Selu i Svetom Ivanu Zelini te općini Križ. Gradonačelnici i načelnici tih mjesta suglasni su u stavu da je novi zakon nebulozan te se nadaju da će ocjena ustavnosti pokazati da je Vlada napravila grešku, jer je u predizbornoj želji za dodvoravanjem biračima na kraju oštetila poduzetnike i građane, a radnicima u trgovini dugoročno prijete otkazi.

Tagovi: SAJAMSKI DANI, TRGOVINA, MALOPRODAJA, NERADNA NEDJELJA
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, indeksi blago porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, indeksi blago porasli
ZAGREB - Nakon prvosvibanjskih praznika, indeksi na Zagrebačkoj burzi su blago porasli, uz slabašan promet.
Nestašica maslinovog ulja pretvara ga u tekuće zlato
NERAVNOTEŽE
Nestašica maslinovog ulja pretvara ga u tekuće zlato
LONDON - Nestašica maslinovog ulja, koje se ponekad naziva "tekućim zlatom", podigla je cijene na rekordno visoke razine, potaknula porast kriminala i gurnula industriju u krizu.
Azijska tržišta: Tehnološki sektor podigao indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tehnološki sektor podigao indekse
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta dionica uglavnom su porasla u četvrtak, nakon što je američka središnja banka odlučila zadržati kamatne stope na istom nivou na kraju svog dvodnevnog sastanka.
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
NEW YORK - Američki indeksi ojačali su u srijedu nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell uglavnom isključio da bi sljedeći potez središnje banke mogao biti povećanje, ublažavajući zabrinutosti ulagača da gubi kontrolu nad ljepljivom inflacijom.
Powell: Malo je vjerojatno da će sljedeći potez biti povećanje kamata
FED
Powell: Malo je vjerojatno da će sljedeći potez biti povećanje kamata
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell isključio je mogućnost da će sljedeći potez na sastanku u lipnju biti povećanje kamatnih stopa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE