GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Norveški fond zaradio 44 milijarde dolara u trećem kvartalu

Norveški fond zaradio 44 milijarde dolara u trećem kvartalu
U PLUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.10.2020 / 16:42
Autor: SEEbiz / H
OSLO - Norveški stabilizacijski fond objavio je u četvrtak da je u trećem kvartalu zaradio 412 milijardi norveških kruna (44,31 milijardu dolara), ponajviše zahvaljujući jačanju dionica američkih tehnoloških tvrtki u koronakrizi.

Tehnološki sektor među rijetkim je industrijama koje su profitirale od mjera zatvaranja, uvedenih radi suzbijanja širenja pandemije, budući da su mnogi ljudi bili primorani raditi od kuće i obavljati kupnju putem interneta, podsjeća Reuters.

„Na financijska tržišta i dalje utječe neizvjesnost povezana s koronavirusom. Unatoč tome, povrat od ulaganja na tržištu dionica bio je dobar, ponajprije zahvaljujući snažnoj izvedbi tehnološkog sektora u SAD-u”, rekao je čelnik fonda Nicolai Tangen u priopćenju.

Norveški stabilizacijski fond vlasnik je udjela u približno 9.200 kompanija u svijetu, odnosno 1,5 posto svih izlistanih dionica, a ulaže i u obveznice i u nekretnine.

U kolovozu su bili objavili da očekuju daljnja previranja na financijskim tržištima budući da se svijet i dalje bori s pandemijom Covida-19, s tim da i dalje ostaje neizvjesno kakve će biti ukupne posljedice u realnom gospodarstvu.

„Takva ocjena i dalje stoji, sada još i više, s obzirom na nedavni dolazak drugog vala... Nitko ne očekuje da će to definitivno završiti", rekao je zamjenik čelnika fonda Trond Grande u četvrtak Reutersu.

„Pripremamo se za mogućnost da će pandemija potrajati... pa i u idućoj godini”.

Grande ipak uočava blagi raskorak između realnog gospodarstva i financijskih tržišta koje su poticajima poduprle vlade i središnje banke.

„Ne možemo jasno procijeniti što to znači za određene sektore, hoćemo li nastaviti putovati kao dosada ili ćemo promijeniti svoje navike”, rekao je.

Unatoč previranjima fond je u razdoblju od srpnja do rujna ostvario pozitivan prinos od 4,3 posto, ponajprije zahvaljujući 5,7-postotnom prinosu po dioničkom portfelju, koji čini 70,7 posto ukupnog portfelja fonda.

Utemeljen 1996., najveći svjetski fond upravlja imovinom ukupne vrijednosti 1.160 milijardi dolara. To znači da je svakoj građanki i građaninu Norveške, uključujući djecu, priskrbio približno 217.000 dolara.

Tagovi: Norveški stabilizacijski fond, tehnološke dionice, tehnološki sektor
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE