GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ogroman kapital ulazi u fintech, uključili se i veliki igrači

Ogroman kapital ulazi u fintech, uključili se i veliki igrači
FINTECH
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.07.2021 / 08:55
Autor: SEEbiz / The Economist
ANALIZA - Fintech sektor je ove godine privukao ogromnu količinu svježeg kapitala, kako u Kini i Americi, tako i sve više u Europi.

Samo u drugom tromjesečju ove godine ovaj je sektor privukao 34 milijarde dolara financiranja od strane fondova rizičnog kapitala, što je rekord, kažu podaci cb Insightsa. Svaki peti dolar koji je ove godine uložio u rizični kapital ušao je u fintech.

Dogovori se također odvijaju frenetičnim tempom. PitchBook, drugi davatelj podataka, računa da su venturecapital tvrtke ove godine do sada prodaei 70 milijardi dolara u udjelima u fintech startupovima, gotovo dvostruko više nego u cijeloj 2020. godini, koja je i sama bila brzorastuća godina. Fintech kompanije su sudjelovale u 372 spajanja u prvom tromjesečju.

Samo u posljednjih nekoliko tjedana drađeni su neki važni poslovi. Visa je platila 1,8 milijardi eura (2,1 milijarde dolara) za Tink, švedsku platnu platformu. JPMorgan Chase, najveća američka banka, izjavila je da će kupiti OpenInvest, koji pruža alate za održivo ulaganje - treće akvizicijsko ulaganje u šest mjeseci.

Povezane tvrtke, poput Raisin i Deposit Solutions, dvije njemačke platforme koje povezuju banke sa štedišama, spajaju se. Neki fintech igrači namjheravaju izlistati svoje dionice na burzama. Iinicijalna javna ponuda u Londonu procijenila je vrijednost Wisea, koji se bavi novčanim transferima, na gotovo 9 milijardi funti (12,2 milijarde dolara).

Nedavna ili planirana višemilijarska početna javna ponuda (ipos) uključuju ona Marqete (debitcard fi rm), Robinhood (nofee broker) i SoFi (mrežni zajmodavac). Ova poplava aktivnosti odražava potražnju investitora za digitalnim valom u nastajanju. Ali otkriva i nešto dublje. Odjednom su pobunjenici financijskog sektora, fintech kompanije, postale dijelom establišmenta.

Trenutni investicijski procvat ima nekoliko novih značajki. Za početak je sve više fokusiran na najveće igrače, kaže Xavier Bindel iz JPMorgan-a.

Manji startupi s poslovnim modelima koji su se borili tijekom pandemije više nisu u fokusu. U prvom tromjesečju 2021. godine zabilježeno je najviše krugova financiranja za privatne financijske tvrtke u vrijednosti iznad 100 milijuna dolara; srednji krug prikupio je 10 milijuna dolara, za četvrtinu više nego u istom razdoblju prošle godine.

Promijenilo se i mjesto aktivnosti. Prije pet godina priča o fintechu usredotočila se na Ameriku i Kinu. Danas ih Europa sustiže. Krug financiranja u lipnju procijenio je Klarnu, švedsku start-up "kupi sada, plati kasnije", na 46 milijardi dolara, što je čini drugom privatnom financijskom tvrtkom na zapadu. Ovoga tjedna, Revolut je prikupio 800 milijuna dolara, a ukupno je kompanija procijenjena na 33 milijarde dolara. Tvrtke u Latinskoj Americi i Aziji, a posebno pod vodstvom osnivača Stanfordeducated ili SiliconValleytrained, postale su magneti za investitore.

Primjerice, Nubank, najveća digitalna banka u Brazilu, vrijedi 30 milijardi dolara. Pomama se širi i izvan sektora plaćanja. Nagli porast štednje u bogatim zemljama u posljednjih godinu dana potaknuo je startupe tvrtke poput internetskih brokera i investicijskih savjetnika.

Osiguravajuća poduzeća primila su 1,8 milijardi dolara putem 82 globalna ugovora u prvom kvartalu ove godine. Pokazalo se da je pozajmljivanje teže remećeno - možda zahvaljujući čvršćem zahvatu regulatora na ovom području financija - osim kada prijeđe u plaćanja, što je ilustrirano usponom Klarne i njezinih rivala.

Ipak, jedno se čini jasnim. Fintech sektor neumoljivo dobiva kritičnu masu: njihova vrijednost porasla je na 1,1 bilijuna dolara, što je ekvivalentno 10% vrijednosti globalne bankarske i platne industrije, i više od 4% u 2018. Cijene se danas mogu činiti pretjeranima, neki će projekti zasigurno propasti, ali dugoročno se čini kako će ovaj udjel zasigurno rasti.

Tagovi: fintech, fintech sektor, Raisin, Klarna, Deposit Solutions, Revolut, OpenInvest, JPMorgan, Visa
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza ima odobrenje za stjecanje do 30% udjela u Makedonskoj borzi
DOKUP
Zagrebačka burza ima odobrenje za stjecanje do 30% udjela u Makedonskoj borzi
ZAGREB - Zagrebačka burza (ZSE) priopćila je da posjeduje 476 dionica što je 17,05% udjela u njenoj vršnjakinji u Sjevernoj Makedoniji, Makedonskoj borzi (MSE), nakon što je u petak stekla još 199 redovnih dionica, što predstavlja 7,13% njenog temeljnog kapitala.
Njemačka industrija zračnog prijevoza iščekuje radnike iz Turske
UVOZ RADNIKA
Njemačka industrija zračnog prijevoza iščekuje radnike iz Turske
BERLIN - Njemačko udruženje zračnog prometa nada se da će vlasti brzo odobriti dolazak 2000 radnika iz Turske i tako doprinijeti otklanjanju gužvi u zračnim lukama. Nedostatak osoblja, kako na zemlji tako i u zraku, ima korijene u otpuštanju radnika u pandemiji prije dvije godine.
Beogradska berza: Skočile akcije NIS-a, indeksi se oporavili na kraju nedelje
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Skočile akcije NIS-a, indeksi se oporavili na kraju nedelje
BEOGRAD – Većina akcija na Beogradskoj berzi je zabeležila rast poslednjeg trgovačkog dana u nedelji poguravši naviše berzanske indekse, dok je investiciona aktivnost bila skromna.
Zagrebačka burza: HT i Podravka solidno podigli indekse
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HT i Podravka solidno podigli indekse
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak su glavni dionički indeksi porasli za više od pola posto, ostvarivši pritom dobitke i na tjednoj razini, a pritom su najviše porasle cijene dionica u transportnom i prehrambenom sektoru.
Butković: Dva milijuna vozila više na autocestama nego 2019.
AUTOCESTE
Butković: Dva milijuna vozila više na autocestama nego 2019.
BAŠKA - Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u petak je izvijestio da je do prošle nedjelje hrvatskim autocestama prošlo dva milijuna vozila više nego rekordne turističke 2019. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE