GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Otočac modernizira javnu rasvjetu, zadužio se za 10,3 milijuna kuna

Otočac modernizira javnu rasvjetu, zadužio se za 10,3 milijuna kuna
RASVJETA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.11.2022 / 08:22
Autor: SEEbiz / H
OTOČAC - Grad Otočac pridružio se gradovima koji su odlučili modernizirati javnu rasvjetu, pa je od vlade zatražio i dobio suglasnost da se kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) zaduži u iznosu od 10.3 milijuna kuna. Rok otplate kredita je deset godina bez počeka, u jednakim tromjesečnim ratama, uz fiksnu godišnju kamatnu stopu od 0.1 posto.

Gradonačelnik Otočca Goran Bukovac kaže da su se na taj korak odlučili jer se zamjenom rasvjete postiže ušteda električne energije i smanjenje emisije štetnih plinova. Uz cijenu električne energije od 0.75 kuna po kilovat satu, bez PDV-a, ukupno bi se godišnje uštedjelo 748.000 kuna.

Modernizacijom sustava javne rasvjete, koja je povjerena zajednicama ponuditelja Spectrix i BB elektronika, zamijenjena je postojeća rasvjeta koja ima loše svjetlotehničke karakteristike.

Bukovac objašnjava da stari sustav većinom čine svjetiljke s natrijevim žaruljama, dok se po novim pravilima moraju koristiti one koje imaju vrlo mali indeks svjetlosnog zagađenja, a postojeće ne zadovoljavaju taj uvjet.

„Generalno se može zaključiti da je sustav u lošem stanju“, kaže Bukovac i ističe kako se zamjenom rasvjete štedi energija i smanjuju emisije štetnih plinova, a primjenom novih tehnologija smanjit će se troškovi održavanja te povećati efikasnost i sigurnost zaposlenika.

Naime, osim samih svjetiljki projekt modernizacije uključuje programsko rješenje za kontrolu javne rasvjete, odnosno efikasno i optimalno gospodarenje rasvjetnom cestovnom infrastrukturom.

Odluku o zaduživanju za javnu rasvjetu Gradsko vijeće Otočca donijelo je u svibnju ove godine. Sredstva za otplatu kredita osigurana su u gradskom proračunu za ovu i projekcijama za 2023. i 2024. godinu, dok će se sredstva za daljnju otplatu osigurati u proračunima prema otplatnom planu.

Tagovi: Otočac, javna rasvjeta, Goran Bukovac, Hrvatska banka za obnovu i razvitak
PROČITAJ I OVO
Stonska obilaznica uskoro u funkciji
INVESTICIJE
Stonska obilaznica uskoro u funkciji
ZAGREB - Nakon završetka i srpanjskog svečanog puštanja u promet Pelješkog mosta te dionica pristupnih cesta od Komarne do Prapratnog, ažurni su nas statističari ovog tjedna izvijestili kako je tijekom nepuna četiri mjeseca preko najpoznatijeg i najmodernijeg mosta u Hrvatskoj prešlo ukupno milijun vozila.
Uskoro raspisivanje natječaja za gradnju trećeg kraka autoceste Karlovac-Zagreb
AUTOCESTE
Uskoro raspisivanje natječaja za gradnju trećeg kraka autoceste Karlovac-Zagreb
ZAGREB - Godinama se priča o gradnji trećeg traka autoceste A-1, od Zagreba do Karlovca, a čini se da se uskoro kreće i u realizaciju projekta.
David Solomon nije pogriješio
PRISJEĆANJE
David Solomon nije pogriješio
NEW YORK - Prije godinu dana, kada je Wall Street obarao rekorde, David Solomon, čelni čovjek Goldman Sachsa, upozoravao je da financijska tržišta nisu spremna za eventualno brže zaoštravanje monetarne politike.
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, očekuje se sporiji tempo povećanja kamata
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, očekuje se sporiji tempo povećanja kamata
LONDON - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, zahvaljujući nadi ulagača da će uskoro središnje banke u svijetu usporiti tempo povećanja kamata, s obzirom da inflacijskih pritisci pomalo popuštaju.
Dolar slabi, čeka se sporije povećanje kamatnih stopa
TJEDNI FOREX
Dolar slabi, čeka se sporije povećanje kamatnih stopa
LONDON - Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna pala jer je sve izglednije da će američka središnja banka usporiti tempo podizanja kamatnih stopa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE