GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ove države u Africi i Latinskoj Americi mogle bi postati meke za rudarenje bitcoina

Ove države u Africi i Latinskoj Americi mogle bi postati meke za rudarenje bitcoina
RUDARENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2024 / 08:43
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Potencijalno usporavanje cijene Bitcoina nakon prepolovljenja bitcoina moglo bi pokositi cijene dionica skupih javnih rudara u Sjedinjenim Državama, prisiljavajući neke čak da se presele u inozemstvo.

"Mogli bismo vidjeti krvotok u rudarskim dionicama jer investitori shvate da te tvrtke jedva zarađuju", kaže Jaran Mellerud, osnivač i glavni rudarski strateg Hashlabs Mininga, govoreći o tome što bi se moglo dogoditi ako cijena bitcoina značajno ne poraste nakon prepolovljenja .

Mellerud sada promatra razdoblje od tri do četiri mjeseca nakon prepolovljenja kako bi vidio u kojoj je mjeri profitabilnost rudara pod pritiskom smanjenja blok nagrada.

Prema CoinMarketCap-u očekuje se da će se sljedeće prepolovljenje Bitcoina dogoditi 24. travnja. Smanjit će nagrade bitcoin rudarima sa 6,25 BTC (321.000 USD) na 3.125 BTC (160.500 USD), a to je povijesno pratio skok cijene bitcoina.

U posljednjem događaju prepolovljenja 11. svibnja 2020., bitcoin je imao cijenu od 8750 USD i skočio je preko 430% pet mjeseci kasnije u listopadu s 11 500 USD na 61 300 USD do sredine ožujka 2021. godine, piše Cointelegraph.

No, ako bitcoin ne uspije ostvariti veliki promet prije tog intervala od tri do četiri mjeseca, "značajan dio mreže možda će morati isključiti svoje strojeve, osobito oni koji plaćaju cijene hostinga od 0,07 USD po kWh ili više", rekao je Mellerud, dodajući da se velika koncentracija tih neučinkovitih rudara nalazi u Sjedinjenim Državama.

Kao rezultat toga, Mellerud očekuje da će se dio rudara prebaciti iz SAD-a u zemlje s nižim cijenama električne energije, osobito u Africi i Latinskoj Americi.

Zabrinutost oko profitabilnosti ponovo se pojavila krajem siječnja kada je Cantor Fitzgerald izvijestio da 11 javno uvrštenih bitcoin rudara neće rudariti profitabilno nakon prepolovljenja ako cijena bitcoina ostane oko 40.000 USD (cijena vitcoina u to vrijeme).

Fitzgeraldova metrika "sve po novčiću" odnosi se na ukupne troškove koje bi bitcoin rudar imao u proizvodnji jednog Bitcoina, uključujući troškove električne energije, naknade za hosting i druge novčane troškove.

Ali s cijenom bitcoina koja sada iznosi 51.000 dolara, samo četiri od 13 rudarskih tvrtki padaju ispod praga profitabilnosti.

Međutim, glavni analitičar tvrtke Blockware Solutions za rudarenje bitcoina, Mitchell Askew, rekao je za Cointelegraph da bi većina američkih javnih rudara radila po dovoljno niskim cijenama električne energije da bi ostala profitabilna, posebno tvrtke koje su kupile učinkovitije strojeve na medvjeđem tržištu.

Askew se suprotstavio Mellerudovom argumentu da se većina neučinkovitih rudara nalazi u SAD-u, rekavši da oni čine samo manji udio ukupne stope raspršivanja bitcoina. Kao rezultat toga, svaki gubitak hash ratea u SAD-u bio bi zanemariv.

Međutim, čak i u slučaju neprofitabilnosti, Askew kaže da će nekoliko razloga spriječiti američke rudare da se presele.

“[Mnogi od njih] su zaključani u fiksni ugovor o hostingu u kojem moraju nastaviti rudariti bez obzira na profitabilnost,” dok drugi rudare s jedinom svrhom slaganja bitcoina koji ne pripadaju Know Your Customer i manje su zabrinuti za profitabilnost, rekao je Askew.

Mellerud je izdvojio Etiopiju, Nigeriju i Keniju kao najbolje pozicionirane afričke zemlje koje mogu uhvatiti veći udio rudarskih tvrtki u slučaju migracije rudarstva.

Konkretno, Etiopija ima "ogromni višak hidroenergije" i ima nekoliko kineskih rudara koji se sele tamo rudariti, rekao je Mellerud, koji očekuje da će ta afrička zemlja pokupiti 5-10% ukupnog hash ratea Bitcoina u sljedećih nekoliko godina.

U međuvremenu, Mellerud je rekao da su Argentina i Paragvaj rudarske zemlje koje najviše obećavaju u Južnoj Americi.

Tagovi: rudarenje, bitcoin, kriptovalute, halving, kenija, nigerija, argentina
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE