GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ovo su najhrabrije prognoze u vezi rasta bitcoina u 2024.

Ovo su najhrabrije prognoze u vezi rasta bitcoina u 2024.
PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.01.2024 / 19:49
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Bitcoin je doživio veliki porast u 2023., pri čemu je digitalna valuta porasla za oko 152% tijekom godine.

Brojni komentatori s kojima je CNBC razgovarao - unutar i izvan industrije kriptovaluta - očekuju da će se rast nastaviti.

Nakon što je 2021. dostigao rekordnu vrijednost, bitcoin je imao tešku 2022. koju su obilježili kolaps projekata visokog profila, problemi s likvidnošću i bankroti.

Te je godine FTX, nekoć jedna od najvećih svjetskih burzi kriptovaluta, podnio zahtjev za bankrot. Godine 2023. njegov osnivač Sam Bankman-Fried proglašen je krivim za svih sedam kaznenih točaka koje su protiv njega podigli savezni tužitelji u SAD-u.

Također 2023., Binanceov Changpeng Zhao priznao je krivicu za kaznene optužbe i odstupio s mjesta izvršnog direktora tvrtke u sklopu nagodbe s Ministarstvom pravosuđa vrijedne 4,3 milijarde dolara.

Sada kada su ta dva slučaja visokog profila riješena, mnogi rukovoditelji kriptovaluta to vide kao priliku da krenu naprijed i podvuku crtu ispod lošeg ponašanja dvojice čelnika industrije.

Uz žar koji se vraća na kripto tržišta, čelnici industrije pozivaju na početak novog porasta, koji se uglavnom temelji na dvije stvari - "prepolovljavanju" bitcoina i potencijalnom odobrenju fonda kojim se trguje na burzi bitcoina u SAD-u.

Prepolovljenje, koje se događa svake četiri godine, događaj je zapisan u kodu bitcoina. Nagrade koje takozvani rudari dobivaju za rudarenje bitcoina prepolovljene su. Time se zadržava gornja granica ponude bitcoina, kojih će ikada biti samo 21 milijun. U prethodnim cjenovnim ciklusima, prepolovljavanje je prethodilo rastu cijene bitcoina.

U međuvremenu, raste uzbuđenje da će američka Komisija za vrijednosne papire i burzu odobriti prvi ikada bitcoin ETF, nakon godina protivljenja. To bi značilo da ulagači mogu kupiti proizvod koji prati cijenu bitcoina, a da ne moraju ići na razmjenu i izravno držati digitalnu valutu. Industrija se nada da će ovo privući širi krug ulagača, a posebno velike institucionalne ulagače.

Sa svim ovim uzbuđenjem dolaze neka prilično hrabra predviđanja o cijeni bitcoina. Evo odabira nekih od njih.

Mark Mobius: 60.000 dolara
Godine 2022. Mark Mobius je točno predvidio da će bitcoin pasti na 20 000 dolara kada se trgovalo iznad 28 000 dolara. Nakon toga je zatražio cijenu od 10.000 dolara, čega se držao 2023. Međutim, to se nije ostvarilo jer je bitcoin ojačao.

Za 2024. Mobius je za CNBC rekao da bi bitcoin do kraja godine mogao doseći 60.000 dolara.

"Nema razloga za to predviđanje", rekao je Mobius, osim da bitcoin ETF izgleda vjerojatno i "što je povećalo interes" za kriptovalutu.

Bit Mining: 75.000 dolara
Youwei Yang, glavni ekonomist tvrtke za kripto rudarenje Bit Mining, vjeruje da bi bitcoin mogao doseći 75.000 dolara do 2024. godine.

Yang pripisuje očekivani rast cijene bitcoin ETF-u koji je odobren, što je dovelo do većih institucionalnih ulaganja u bitcoin, kao i prepolovljavanju bitcoina u svibnju 2024., što bi rezultiralo ograničenjem ponude bitcoina.

"Predviđam da će se Bitcoin trgovati između 25 i 75 tisuća dolara 2024. i 45 do 130 tisuća dolara 2025.", rekao je Yang u poruci poslanoj e-poštom.

"Iako su visoke cijene moguće, neće svi ulagači profitirati zbog volatilnosti tržišta i ljudskih tendencija straha i pohlepe."


Učinak cijene Bitcoina tijekom prošle godine.
Yang je rekao da odobrenje ETF-a ostaje najveća priča za bitcoin u 2024. - iako bi ulagači trebali biti oprezni u odabiru vremena s obzirom na rane koje su ostavile kolapsi velikih kripto tvrtki kao što su Luna i FTX, a budući da je izborna godina kada je tema kripto će vjerojatno postati više političko pitanje.

"Određivanje vremena za tržište je teško, ali postupan pristup - akumulacija na medvjeđim tržištima i uzimanje profita na tržištima bikova - mogla bi biti učinkovitija strategija za one koji nemaju rane akumulacije."

CoinShares: 80.000 dolara
James Butterfill, voditelj istraživanja u CoinSharesu, rekao je da je krajolik za digitalnu imovinu postavljen za "značajnu promjenu" u 2024., potaknut potencijalnim odobrenjem bitcoin ETF-ova u SAD-u.

"Ovaj dugo očekivani razvoj je spreman proširiti bazu investitora za kriptovalute i integrirati ih u veću integraciju s tradicionalnim financijskim tržištima", rekao je Butterfill CNBC-u putem e-pošte.

"Procjene sugeriraju da bi povećanje ulaganja od 20% iz trenutne imovine pod upravljanjem (oko 3 milijarde USD) potencijalno moglo potaknuti cijene Bitcoina na 80.000 USD."

U međuvremenu, scenarij po kojem bi središnje banke smanjile kamatne stope također bi mogao "odigrati odlučujuću ulogu" u rastu bitcoina, dodao je Butterfill.

Tržište će također promatrati čimbenike izvan prepolovljenja - koje on smatra već uračunatim u bitcoin - koji bi mogli dodatno utjecati na cijenu digitalnog novčića.

"Dakle, iako je prepolovljenje poznat događaj, drugi elementi, posebice potencijal za smanjenje kamata, vjerojatno će biti značajni u oblikovanju cijene Bitcoina u budućnosti", rekao je Butterfill.

Nexo: 100.000 dolara
Antoni Trenchev, poznati bitcoin bull i suosnivač Nexo, mjenjačnice kriptovaluta, vjeruje da bi bitcoin mogao dosegnuti 100.000 dolara 2024. godine.

Godine 2022. pozvao je da bitcoin dosegne 100.000 dolara, ali to se nije dogodilo. Umjesto toga, cijena bitcoina je te godine pala. Odustao je od daljnjih predviđanja cijena.

No u bilješci u prosincu, Trenchev je obnovio svoj poziv od 100.000 dolara za 2024., navodeći prepolovljenje i potencijalno odobrenje više bitcoin ETF-ova.

"Moja očekivanja za 2024. su da bi twin-turbo poticaj od odobrenja prepolovljenja Bitcoina i promptnog ETF-a trebao potaknuti Bitcoin na 100.000 dolara, s izgledima za daljnje vrhunce 2025.", rekao je Trenchev u bilješci. "Put do 100.000 dolara bit će popločan neočekivanim rupama i dvoznamenkastim padom kao Bitcoin."

Trenchev je dodao da će najveći dobici doći od digitalnih tokena i projekata "koji još nisu ni na radaru".

Standard Chartered: 100.000 dolara
U studenom je Standard Chartered udvostručio svoju ponudu za bitcoin u iznosu od 100.000 dolara u travnju. Banka je rekla da će to biti potaknuto odobrenjem brojnih ETF-ova.

Prepolovljenje će također biti podrška bitcoinu, rekli su iz banke.

Carol Alexander: 100.000 dolara
Godine 2022. profesorica financija na Sveučilištu u Sussexu, Carol Alexander, imala je prilično uspješnu provjeru buduće cijene bitcoina.

Predvidjela je da će bitcoin pasti na 10.000 dolara 2022. Te je godine bitcoin pao na oko 15.480 dolara, prema podacima CoinDeska. Za 2023. Alexander je rekao da će bitcoin porasti čak do 50.000 dolara. Bitcoin je početkom prosinca dosegao godišnji maksimum od otprilike 44.700 dolara.

Alexander je za CNBC rekao da će se tijekom prvog tromjesečja 2024. bitcoinom trgovati u rasponu od 40.000 do 55.000 dolara, zbog "profesionalnih trgovaca koji stvaraju volatilnost".

Sljedeća faza ovisit će o tome kada Komisija za vrijednosne papire i burzu SAD-a podmiri optužbe protiv Coinbasea i Binancea, što bi moglo biti potrebno prije odobrenja bitcoin ETF-a, prema Alexanderu, ponavljajući druge komentatore. SEC je tužio i Coinbase i Binance 2023.

Alexander je rekao da je namirenje tih troškova vjerojatno u drugom ili trećem tromjesečju, nakon čega će ETF-ovi biti odobreni, a cijena bitcoina porasti na 70.000 dolara, što je novi rekord svih vremena.

Cijena nakon toga ovisi o sposobnostima pružatelja ETF-ova, kao što su Blackrock i Fidelity, "da osposobe svoje proizvođače tržišta ne samo za stvaranje ETF-ova, već i za obranu manipulacija cijenama" na burzama koje stvaraju "pretjeranu volatilnost".

"Prije kraja 2024. cijena bi mogla premašiti 100 tisuća dolara, ali samo ako algoritmi za stvaranje tržišta Blackrock i Fidelity imaju sposobnost smanjenja volatilnosti", zaključio je Alexander.

Matrixport: 125.000 dolara
Matrixport, koji se predstavlja kao tvrtka za kripto financijske usluge, objavio je bilješku u studenom u kojoj predviđa da će bitcoin dosegnuti 63.140 dolara do travnja 2024. i 125.000 dolara do kraja sljedeće godine.

“Na temelju našeg modela inflacije, očekuje se da će makro okruženje ostati snažan vjetar u leđa za kripto. Očekuje se još jedan pad inflacije, što će potaknuti Federalne rezerve da vjerojatno pokrenu smanjenje kamatnih stopa”, navodi Matrixport u svom izvješću.

"U kombinaciji s geopolitičkim križnim strujama, ova zdrava doza monetarne potpore trebala bi gurnuti Bitcoin na nove vrhunce 2024."

Mnogi komentatori vide ublažavanje monetarne politike kao podršku bitcoinu, koji se smatra rizičnom imovinom. U međuvremenu, neki vide bitcoin kao neku vrstu "sigurne luke" imovine u koju se može uliti novac u vrijeme geopolitičkih sukoba, iako se mnogi ne slažu s ovom teorijom.

CoinFund: do 500.000 dolara
Rizični kapital CoinFund ima jednu od najviših cijena bitcoina za 2024.

"Bitcoin ima snažnu obrnutu korelaciju s dolarom i stvarnim prinosima, a oba sada padaju", rekao je Seth Ginns, upravljački partner u CoinFundu, za CNBC putem e-pošte. "Također očekujemo da će praćenje priljeva nakon pokretanja BTC spot ETF-a, kao i rastuće uzbuđenje oko vjerojatnog odobrenja ETH (ether) spot ETF-ova kasnije tijekom 2024. godine, biti prilično značajno."

Ginns je dodao kako misli da je industrija u procesu "regulatorne normalizacije".

Ginns je rekao da bi bitcoin mogao dostići 1 milijun dolara po kovanici "u ovom sljedećem ciklusu", ali je rekao da bi "razumnije očekivanje" za 2024. pokazalo bitcoin između 250.000 i 500.000 dolara.

Tagovi: bitcoin, kriptoivalute, CoinShares, mobius, standard chartered
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE