GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pavić: Afrička svinjska kuga u opadanju, nema nestašice mesa

Pavić: Afrička svinjska kuga u opadanju, nema nestašice mesa
TVRDNJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.10.2023 / 12:39
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - Afrička svinjska kuga mjesecima je jedna od najvažnijih tema u Hrvatskoj. Za svinjogojstvo su vezana brojna gospodarstva u Hrvatskoj - mnogi od toga žive i stoga strahuju da će im egizstencija biti ugrožena ne obuzda li se širenje zaraze.

U Osijeku se održavaju 24. Veterinarski dani i glavna je tema afrička svinjska kuga.

- Četiri godine smo na neki način odgađali pojavu svinjske afričke kuge, od 2019. kada su krenule intenzivne aktivnosti vezano za sprječavanje ulaska bolesti. Pitanje nije bilo hoće li doći nego kada će doći, rekao je za HRT državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Mladen Pavić.

Istaknuo je i da će struka danas imati panel o toj bolesti, te da će se moći čuti strana iskustva, ali i iskustva naših veterinara i inspektora.

- Nažalost, to je bolest koja nema niti lijeka, niti cjepiva i ne može se prevenirati. Sve zemlje na isti se način bore protiv te bolesti, a najveća odgovornost je na vlasnicima na provođenju visokih biosigurnosnih mjera. Sami odlučuju o tome koliko će odgovorno pristupiti tome, a veterinari su tu da djeluju edukativno i preventivno, u jednoj sinergiji, zajedničkim naporima, rekao je Pavić.

Istaknuo je da su se u protekle četiri godine objekti pregledavali, kategorizirali, te da se edukativno djelovalo.

- U Hrvatskoj je nešto preko 75.000 posjednika svinja. U tom periodu više od četvrtine vlasnika podiglo je biosigurnosne uvjete, što znači imaju čvrste, ograđene objekte kojima nisu mogle pristupiti druge životinje lutalice, objekte koji imaju dezinfekcijske barijere, gdje se provodi dezinfekcija opreme, ruku, i svega onoga što može donijeti virus u dvorište, rekao je.

Dodao je i da je svijest vlasnika na jednoj višoj razini otkako se bolest pojavila, te da je i od tada znatan broj gospodarstava podignuo biosigurnosne uvjete.

- U Osječko-baranjskoj županiji otprilike 8500 posjednika podiglo je visoke biosigurnosne uvjete kojih se i pridržavaju, o čemu dovoljno govori i sama situacija da bolest imamo samo u jednoj općini, u dva naselja, 12 slučajeva, te nije bilo daljnjeg širenja, istaknuo je državni tajnik Pavić.

Kada je riječ o brojevima, u ovom trenutku u Osječko-baranjskoj županiji imamo 12 slučajeva, u Brodsko-posavskoj četiri, a 1050 se odnosi na Vukovarsko-srijemsku županiju.

- Bolest je posljednja dva tjedna u značajnoj silaznoj putanji, dnevno imamo dva slučaja. Uslijed pojave bolesti oko 26.000 svinja je eutanizirano. To je 2 posto populacije svinja u RH, rekao je Pavić.

Istaknuo je i da se nije dogodio nikakav negativan efekt kada su u pitanju potrošači.

- Nije došlo do nestašice. Cijena je bila oko 2 eura, a danas je 1,65. Situaciju poprilično kontroliramo, ona je stabilna, u opadanju i vjerujemo da ćemo kroz nekoliko tjedana doći do rezultata da ćemo moći staviti svježe meso u promet, naglasio je.

Tagovi: afrička svinjska kuga, Mladen Pavić, svinjetina
PROČITAJ I OVO
Kako se troše kripto zarade? Mogli biste se iznenaditi
EFEKT BOGATSTVA
Kako se troše kripto zarade? Mogli biste se iznenaditi
NEW YORK - Često ispričana anegdota na društvenim mrežama kaže: oni koji su rano uložili u kriptovalute uživali su u bogatstvu koje im je promijenilo život.
Cijene šećera u silaznoj putanji
ROBNA TRŽIŠTA
Cijene šećera u silaznoj putanji
ZAGREB - Cijene šećera na svjetskim tržištima već su neko vrijeme u silaznoj putanji.
Privremeno obustavljen tender za nabavku novih tramvaja u Beogradu
TRAMVAJI
Privremeno obustavljen tender za nabavku novih tramvaja u Beogradu
BEOGRAD - Centar za lokalnu samoupravu saopštio je da je tender za nabavku novih tramvaja u Beogradu privremeno obustavljen, zbog podnetog prigovora za zaštitu prava ponuđača.
Zijin dodatno ulaže u eksploataciju bakra u Srbiji
INVESTICIJE
Zijin dodatno ulaže u eksploataciju bakra u Srbiji
BEOGRAD - Kineska multinacionalna kompanija Zijin Mining Group planira povećati eksploataciju bakra u Srbiji na 450.000 tona godišnje, najavio je prije nekoliko dana direktor te rudarske kompanije Chen Jinghe, javlja srbijanska novinska agencija Beta. Time bi Srbija postala najveći dobavljač ove sirovine u Europi.
Stigle prve trešnje, cijene astronomske
ENORMNO
Stigle prve trešnje, cijene astronomske
SPLIT - Na splitsku tržnicu stigle su prve domaće trešnje. Prošle godine kilogram se prodavao po 6 do 8, a sada je cijena porasla i do 12 eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE