GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pelješki most podigao turizam: Na Pelješcu je već sada više noćenja nego 2019.

Pelješki most podigao turizam: Na Pelješcu je već sada više noćenja nego 2019.
DOPRINOS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.07.2023 / 10:18
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Pelješki most znatno je pridonio pozitivnim gospodarskim, posebice prometnim i turističkim kretanjima, pa su noćenja na cijelom poluotoku Pelješcu do sredine srpnja bila 10 posto veća nego u istom razdoblju 2019., ističu za Hinu iz HTZ-a i HC-a na uoči godišnjice otvorenja mosta

Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije (TZ) i Hrvatske ceste (HC) za Hinu su još jednom istaknuli važnost mosta kao prometnice za brži i lakši pristup krajnjem jugu zemlje, ali i kao turistička atrakcija.

Prema podacima HC-a, od otvorenja 26. srpnja 2022. do 14. srpnja 2023. Pelješkim mostom prošlo je više od 2,1 milijun vozila, a napominju da se dolaskom ljeta njihov mjesečni broj značajno povećava.

U prosjeku je, prema njihovim podacima, mostom u svibnju ove godine prešlo nešto više od 6.000 vozila, u lipnju više od 8.700, a samo u prvoj polovici srpnja nešto više od 11.000 vozila.

Najviše vozila, pak, blizu 16 tisuća, bilo je neposredno nakon otvaranja mosta (od 27. do 31. srpnja 2022.) te u kolovozu prošle godine, više od 14,6 tisuća, da bi se u rujnu smanjio na oko 8400 .

"Most je nova turistička atrakcija za brojne putnike i turiste koji uživaju u prekrasnom pogledu na most s okolnih vidikovaca i cesta, ali i za nautičare kojima je plovidba ispod mosta poseban doživljaj. On je već sada apsolutno opravdao svoje postojanje i svakako je pridonijela dobrim turističkim kretanjima u predsezoni, a dugoročno će potaknuti daljnja putovanja prema jugu”, ocjenjuje direktor HTZ-a Kristjan Staničić.


Ističe kako je most važan i za dolazak turista cestovnim prometom s tržišta poput Njemačke, Poljske, Francuske, Slovenije i Austrije, ali i za domaće putnike pa se očekuje povećana potražnja i posjećenost s tih tržišta.

Sve se to savršeno uklapa u sliku Hrvatske kao već vrlo dobro pozicionirane i prepoznate kao kvalitetne turističke auto destinacije, čemu značajno pridonose veliki infrastrukturni projekti poput Pelješkog mosta, smatra Staničić.

Iako se turizam na Pelješcu razvijao davno prije otvaranja mosta i na tom poluotoku već postoji turistička infrastruktura, otvaranjem mosta otvorene su nove mogućnosti ulaganja u razvoj turizma, kazao je Julijo, direktor TZ-a Dubrovačko-neretvanske županije, ističe u razgovoru za Hinu Sorgota.


Fizički turistički promet, dolasci i noćenja rastu, ali raste i interes investitora, pa je nedavno u Orebiću otvoren novi mali hotel Crystal u koji su hrvatski iseljenici iz Australije uložili 7 milijuna eura, što je ujedno i najveća investicija u hotelijerstvu. objekti na poluotoku.nakon otvorenja mosta.

Primjetna su i ulaganja u apartmane, obiteljske kuće i druge vrste privatnog smještaja, kaže Srgota, te smatra da treba nastaviti s ulaganjima u kvalitetne male hotele i slične sadržaje.

„U svemu je važno zadržati održiv smjer razvoja turizma na poluotoku, kao i u cijeloj županiji, što je određeno i županijskom strategijom razvoja turizma u kojoj je Pelješac jedan do četiri klastera kao auto destinacija. , jer most dijelom smanjuje određenu turističku 'ovisnost' županije poput zračnih destinacija", naglašava Srgota.

Porast turističke potražnje potvrđuju i brojke prema kojima je cijeli poluotok Pelješac ove godine do sredine srpnja ostvario 10 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje 2019., s oko 393 tisuće noćenja, što je 8 posto više nego u istom razdoblju prošle 2022. godine.

U cijeloj Dubrovačko-neretvanskoj županiji ove je godine ostvareno gotovo 3 milijuna noćenja ili 16 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

„Pelješki most je projekt koji je donio velike promjene za Pelješac i cijelu županiju već prošle godine, odmah nakon otvaranja, a ove godine dodatno otvaranjem stonske obilaznice, jer je taj prometni pravac još snažniji. Približio je jug zemlje mnogim tradicionalnim tržištima srednje i istočne Europe, a vidimo i porast turističkih dolazaka s tih tržišta“, dodaje Srgota.
Pozitivne turističke učinke mosta ove godine, kaže, osjećaju manje-više svi, a posebno mala mjesta u blizini samog mosta, koja su do sada bila prilično nepristupačna, pa i nevidljiva, što se sada mijenja. Oko mosta još uvijek mnogi zastaju radi fotografiranja (selfieja i sl.), a često su to samo turisti koji žele razgledati most, nešto popiti i pojesti u blizini, što otvara mogućnost za nove ugostiteljske ponude. 

Tagovi: Pelješac, Pelčješki most, turizam, Orebić, Trpanj
PROČITAJ I OVO
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
VALUACIJE
Trebao bi se dogoditi veliki pad da bi se došlo do prosječnih valuacija
NEW YORK - Jedan od dokaza precijenjenosti dionica u indeksu S&P 500 je invertirani P/E indikator između cijene i zarade, odnosno E/P, koji pokazuje prinose zarade i izražen u postocima može se usporediti sa stvarnim prinos državnih obveznica .
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Končar D&ST dobitnik tjedna
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze prošloga tjedna, na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, podigli su vrijednosti.
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE