GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Picula: Komisija napravila novi korak u zaštiti prošeka

Picula: Komisija napravila novi korak u zaštiti prošeka
PROŠEK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.07.2021 / 17:08
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Europska komisija je prihvatila hrvatsku prijavu za zaštitu prošeka kao tradicionalnog proizvoda, što je još jedna korak prema zaštiti tog tradicionalnog dalmatinskog desertnog vina, priopći je u utorak ured hravtskog eurozastupnika Tonina Picule.

“Danas sam primio sjajne vijesti iz Bruxellesa od europskog povjerenika za poljoprivredu Janusza Wojciechowskog! Europska komisija je prihvatila prijavu Republike Hrvatske za zaštitu našeg vina Prošeka kao zaštićenog tradicionalnog proizvoda”, objavio je u utorak hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula.

Komisija će, stoji u odgovoru koji je povjerenik poslao zastupniku Piculi, nastaviti s procedurom objave u Službenom glasniku Europske unije, na što postoji mogućnost žalbe.

Nakon objave, svaka će potencijalno zainteresirana strana imati mogućnost podnošenja žalbe u roku od dva mjeseca. Komisija će zatim analizirati moguće pridošle pritužbe i donijeti konačnu odluku nakon uvažavanja svih dostupnih elemenata, stoji u pismu koje je povjerenik Wojciechowski poslao Piculi, navodi se u priopćenju.

“Nakon podnošenja zahtjeva, uvrštenje u Službeni glasnik sljedeći je najvažniji korak na putu za zaštitu našeg Prošeka i njegovog budućeg pozicioniranja na europskoj vinskoj karti i tržištu. Veseli me što su povjerenik Wojciechowski i Komisija odlučili uvažiti vrijednost naše prijave i našeg tradicionalnog vina kao dijela naše zajedničke europske baštine. Nastavit ću zagovarati zaštitu Prošeka i drugih naših tradicionalnih proizvoda koji obogaćuju naše gospodarstvo i ukupnu raznolikost Europe”, istaknuo je Picula.

Nakon nedavne inicijative Italije da pokuša spriječiti uvrštenje hrvatskog zahtjeva za zaštitu prošeka pod izlikom sličnosti, Picula se sastao s povjerenikom kako bi razgovarali o neutemeljenim talijanskim pokušajima opstrukcije zaštite Prošeka.

Tada je Picula u razgovoru s povjerenikom istaknuo kako dolazi iz Dalmacije, gdje se tradicionalno proizvodi Prošek, te je objasnio mnogobrojne i jasne razlike između Prošeka i Prosecca, navodi se u priopćenju ureda zastupnika.

Picula je naglasio da je cijeli postupak talijanske opstrukcije motiviran financijskim interesima talijanskih proizvođača, odnosno ekspanzijom na tržištu i zaštitom od potencijalnih gubitaka, iako Prošek i Prosecco nisu i ne mogu biti izravni tržišni konkurenti. Pitanje zaštite Prošeka ujedno je i pitanje odnosa prema proizvođačima u malim i srednje velikim članicama EU-a, stoji u priopćenju.

Tagovi: Tonino Picula, prošek, Europska komisija, prosecco
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
ŠTETE
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
BEOGRAD - Mrazevi i sneg u velikoj meri oštetili su voće u pojedinim regionima Srbije, pa se neće ostvariti prognoza o rekordno rodnoj godini, rekao je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
MLIJEKO
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
PODGORICA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti višak od 250.000 litara mlijeka crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE