GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pivo i inflacija: Što kažu brojke?

Pivo i inflacija: Što kažu brojke?
MUKE PO PIVARIMA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.12.2022 / 07:26
Autor: SEEbiz
LONDON - U točionici u Northern Monku, craft pivovari, glavna preokupacija Russella Bisseta je koktel - pivo, gin od šumskog voća i svježe mljevene maline - koji će se prodavati na utakmici Svjetskog nogometnog prvenstva te večeri. Ali njegova prava briga su skokoviti troškovi.

Pivarska industrija posebno se oslanja na sirovine koje postaju sve skuplje, piše The Economist.

Bisset, koji je vlasnik Northern Monka, kaže da sada kuhanje pola litre piva košta oko 26% više nego 2021. BrewDog, britanski
najveći craft pivar, računa nešto slično.

Za usporedbu, godišnja inflacija potrošačkih cijena iznosi 11,1%. Najveći problem je cijena energije. Potrebno je mnogo energije za zagrijavanje vode za natapanje sladnih zrna; prokuhati sladovinu (šećernu tekućinu koja se stvara od natopljenih zrna); kontrolirati temperaturu fermentacije piva; i zapakirati konačni proizvod. U anketi svojih članova, British Beer and Pub Association otkrila je da će, čak i uz vladino jamstvo cijena, očekivana potrošnja energije pivara u 2023. godini biti čak 140% veća nego u godini prije pandemije.

Skupa energija ima sekundarne učinke. Craft pivovare koriste tekući ugljikov dioksid, nusproizvod drugih industrijskih proizvodnih procesa, za skladištenje, premještanje i karboniziranje piva. Najveći dobavljač ugljičnog dioksida u Engleskoj je tvrtka koja posjeduje tvornice gnojiva; skokovi u cijeni prirodnog plina potaknuli su ove tvornice da zaustave proizvodnju ranije ove godine jer su računi bili neprihvatljivi.

U kolovozu su neke pivovare kotirale cijene ugljičnog dioksida 30 puta više nego godinu prije. Ostali inputi također postaju skuplji. Cijena žitarica poput ječma i pšenice naglo je porasla u proljeće i ljeto s ratom u Ukrajini. Cijene su od tada pale, ali su još uvijek znatno iznad razina prije pandemije. Craft proizvođači piva uvoze hmelj iz Amerike, gdje uzgajivači uzgajaju sorte s aromatičnim okusima poput koštuničavog voća i citrusa. Gospodin Bisset računa da sada troši 16% više na hmelj nego prije godinu dana; otprilike polovica tog porasta je zbog fluktuacija tečaja sterling dolara.

Raste cijena aluminija za limenke i stakla za boce; rada, također. U boljim vremenima pivari su te troškove možda već prebacili na one konzumente. Ali to je bilo teško tijekom krize troškova života, osobito nakon što je planirano zamrzavanje carina na pivo ukinuto kao dio vladinog jesenskog paketa mjera prošlog mjeseca. Cijena alkoholnih pića rasla je sporije od ukupne inflacije. Kako bi sačuvali profit, pivari postaju kreativni - prilagođavaju svoje procese kako bi izvukli maksimalnu aromu iz svakog hmelja, zamjenjujući ugljični dioksid jeftinijim dušikom ili razmnožavajući vlastiti kvasac. Svejedno, nakon završetka SP-a u ngometu i božićno-novogodišnje jače potrošnje, slijedi bolno otrežnjenje u siječnju...

Kako god bilo, poskupljenja piva u prvom kvartalu iduće godine neizbježna su, najavljuju pivari.

Tagovi: pivo, pivari, craft pivo, ječam, pšenica, hmelj, energija, Northern Monk, BewDog
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
ŠTETE
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
BEOGRAD - Mrazevi i sneg u velikoj meri oštetili su voće u pojedinim regionima Srbije, pa se neće ostvariti prognoza o rekordno rodnoj godini, rekao je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
MLIJEKO
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
PODGORICA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti višak od 250.000 litara mlijeka crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE