GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poskupljuju cigarete u Sloveniji

Poskupljuju cigarete u Sloveniji
CIGARETE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.05.2023 / 07:54
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Unatoč neuspješnom pokušaju porezne reforme, Vlada traži nove porezne priljeve. Od 1. svibnja skuplji su duhanski proizvodi zbog povećanja trošarina. Promjene se također mogu očekivati u budućnosti za neka izravna zaduženja.

Zbog veće trošarine skuplji su duhanski proizvodi: kutija cigareta 20 centi, kutija rezanog duhana 40 centi. Svibanjsko poskupljenje drugo je ove godine. Prije toga trošarine su povećane već u siječnju, a posljedično su poskupjeli duhanski proizvodi. Treće poskupljenje najavljuje se u studenom. Prošle godine država je naplatila 470 milijuna trošarina od duhanskih proizvoda, ove godine očekuje 20 milijuna više, odnosno 490 milijuna.

Ovo neće biti jedina promjena. Krajem svibnja bit će dovršena mjera smanjenja troškova grijanja na struju, plin i ogrjev. Ovi energenti privremeno su oporezovani nižom stopom PDV-a (9,5 posto). U lipnju će, međutim, opet biti više, odnosno 22 posto. Vlada ne namjerava produljiti privremenu mjeru. Depoziti za navedene energente od lipnja će biti veći za oko 10 posto.

U slučaju naftnih derivata, Vlada ovih dana povećava trošarine na način da ne utječe na više maloprodajne cijene, jer želi postupno normalizirati i priljeve u proračun. U tom smjeru namjerava nastaviti jer želi i postupno vraćanje ekoloških davanja na fosilna goriva. Lani su priljevi od trošarina na naftne derivate i struju iznosili 850 milijuna, a ove godine Vlada očekuje 150 milijuna više, odnosno nešto manje od milijarde.

Tagovi: poskupljenje cigareta u Sloveniji
PROČITAJ I OVO
Nestašica maslinovog ulja pretvara ga u tekuće zlato
NERAVNOTEŽE
Nestašica maslinovog ulja pretvara ga u tekuće zlato
LONDON - Nestašica maslinovog ulja, koje se ponekad naziva "tekućim zlatom", podigla je cijene na rekordno visoke razine, potaknula porast kriminala i gurnula industriju u krizu.
Azijska tržišta: Tehnološki sektor podigao indekse
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tehnološki sektor podigao indekse
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta dionica uglavnom su porasla u četvrtak, nakon što je američka središnja banka odlučila zadržati kamatne stope na istom nivou na kraju svog dvodnevnog sastanka.
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
NEW YORK - Američki indeksi ojačali su u srijedu nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell uglavnom isključio da bi sljedeći potez središnje banke mogao biti povećanje, ublažavajući zabrinutosti ulagača da gubi kontrolu nad ljepljivom inflacijom.
Powell: Malo je vjerojatno da će sljedeći potez biti povećanje kamata
FED
Powell: Malo je vjerojatno da će sljedeći potez biti povećanje kamata
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell isključio je mogućnost da će sljedeći potez na sastanku u lipnju biti povećanje kamatnih stopa.
Fed nije mijenjao kamatne stope
OČEKIVANO
Fed nije mijenjao kamatne stope
WASHINGTON - Odbor za otvoreno tržište Federalnih rezervi (FOMC) nakon dvodnevnog sastanka nije promijenio središnju kamatnu stopu, u skladu s predviđanjima analitičara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE