GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Powell ponovio: Fed nije spreman početi snižavati kamatne stope

Powell ponovio: Fed nije spreman početi snižavati kamatne stope
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.03.2024 / 16:10
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell ponovio je u srijedu kako očekuje da će se kamatne stope početi smanjivati ove godine, ali još nije spreman reći kada.

U pripremljenim primjedbama za nastupe po mandatu Kongresa na Capitol Hillu u srijedu i četvrtak, Powell je rekao da kreatori politike ostaju pažljivi na rizike koje predstavlja inflacija i da ne žele prebrzo popustiti.

"U razmatranju bilo kakvih prilagodbi ciljanog raspona za kamatnu stopu, pažljivo ćemo procijeniti dolazne podatke, razvojne izglede i ravnotežu rizika", rekao je.

"Odbor ne očekuje da će biti prikladno smanjiti ciljani raspon sve dok ne stekne veće povjerenje da se inflacija održivo kreće prema 2 posto."

Te su primjedbe doslovce preuzete iz izjave Saveznog odbora za otvoreno tržište nakon posljednjeg sastanka, koji je završio 31. siječnja.

Sve u svemu, govor nije otvorio ništa novo u monetarnoj politici ili Fedovim gospodarskim izgledima. Međutim, komentari pokazuju da su dužnosnici i dalje zabrinuti da ne izgube napredak postignut u borbi protiv inflacije i da će odluke donositi na temelju pristiglih podataka, a ne na unaprijed zadanom kursu.

“Vjerujemo da će naša referentna stopa vjerojatno biti na vrhuncu za ovaj ciklus pooštravanja. Ako se gospodarstvo bude razvijalo općenito prema očekivanjima, vjerojatno će biti prikladno početi povlačiti politiku ograničenja u nekom trenutku ove godine,” rekao je Powell u komentarima. "Ali gospodarski izgledi su neizvjesni, a kontinuirani napredak prema našem cilju inflacije od 2 posto nije zajamčen."

Ponovno je primijetio da prebrzo snižavanje stopa riskira gubitak bitke protiv inflacije i vjerojatno daljnje podizanje stopa, dok predugo čekanje predstavlja opasnost za gospodarski rast.

Tržišta su uvelike očekivala da će Fed agresivno popustiti nakon 11 povećanja kamatnih stopa za ukupno 5,25 postotnih bodova koja su se protegla od ožujka 2022. do srpnja 2023.

Međutim, posljednjih tjedana ta su se očekivanja promijenila nakon brojnih upozoravajućih izjava dužnosnika Feda. Sastanak u siječnju pomogao je učvrstiti Fedov oprezni pristup, s izjavom u kojoj se izričito kaže da smanjenja stopa još neće doći unatoč tržišnim izgledima.

Kako stvari stoje, cijene na terminskom tržištu upućuju na prvo sniženje koje dolazi u lipnju, dio od četiri sniženja ove godine što ukupno iznosi puni postotni bod. To je malo agresivnije od Fedovih izgleda u prosincu za tri smanjenja.

Unatoč otporu da se nastavi s rezovima, Powell je primijetio kretanje Fed-a prema svom cilju od 2% inflacije bez preokreta na tržištu rada i širem gospodarstvu.

"Gospodarstvo je postiglo značajan napredak prema ovim ciljevima tijekom prošle godine", rekao je Powell. Napomenuo je da je inflacija "znatno smanjena" jer su "rizici za postizanje naših ciljeva zapošljavanja i inflacije postali bolja ravnoteža".

Inflacija prema Fed-ovom preferiranom mjerilu trenutačno iznosi 2,4% godišnje - 2,8% kada se izuzmu hrana i energija u temeljnom očitavanju na koje se Fed radije usredotočuje. Brojke odražavaju "primjetno usporavanje od 2022. koje je bilo rašireno u cijenama robe i usluga".

"Čini se da su dugoročna inflacijska očekivanja ostala dobro usidrena, što se odražava u širokom rasponu anketa o kućanstvima, poduzećima i prognostičarima, kao i mjerama s financijskih tržišta", dodao je.

Powell će se vjerojatno suočiti s nizom pitanja tijekom svog dvodnevnog posjeta Capitol Hillu, koji počinje pojavljivanjem u srijedu pred Odborom za financijske usluge Predstavničkog doma i završava u četvrtak pred Odborom za bankarstvo Senata.

Tagovi: jerome powell, federalne rezerve, fed, kamate, kamatne stope, inflacija
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Nvidia podigla Nasdaq do rekorda
REKORDI
Wall Street: Nvidia podigla Nasdaq do rekorda
NEW YORK - Nasdaq Composite porastao je u ponedjeljak, potaknut dobicima Nvidije i drugih tehnoloških kompanija. U međuvremenu, Dow Jones Industrial Average zaostajao je za širim tržištem jer je JPMorgan Chase vodio gubitke.
Zagrebačka burza: Dalekovod nastavio niz, indeksi u plusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dalekovod nastavio niz, indeksi u plusu
ZAGREB - Početak novog tjedna donio je rast indeksa Zagrebačke burze uz nešto slabiju likvidnost.
Turističke cijene tek blago iznad lanjskih
BLAGI RAST
Turističke cijene tek blago iznad lanjskih
RIJEKA - Prošle su turističke sezone u Hrvatskoj jedna od glavnih tema bile - visoke cijene. Ove godine do novih većih poskupljenja ne bi trebalo doći, pa će se cijene kretati na razini prošlogodišnjih.
Cijene bakra na rekordu, prvi put premašile 11.000 dolara
ROBNA TRŽIŠTA
Cijene bakra na rekordu, prvi put premašile 11.000 dolara

LONDON - Bakar je porastao na svoju najvišu razinu ikad, produžujući snažan, višemjesečni uspon potaknut financijskim ulagačima koji su se nagomilali na tržištu u iščekivanju produbljivanja manjka opskrbe.

Britaniju će skupo koštati samo granične procedure
POSLJEDICE BREXITA
Britaniju će skupo koštati samo granične procedure
LONDON - Britanska vlada procjenjuje da će, nakon brojnih odgoda, morati potrošiti najmanje šest milijardi dolara na provedbu graničnih procedura nakon Brexita, objavio je parlamentarni odbor za financije u ponedjeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE