GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Powellov ključni govor mogao bi izgledati nešto drugačije od uobičajenog

Powellov ključni govor mogao bi izgledati nešto drugačije od uobičajenog
FED
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.08.2023 / 08:13
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Otkako je 2018. preuzeo mjesto predsjedavajućeg u Federalnim rezervama, Jerome Powell koristio se svojim godišnjim obraćanjima u odmaralištu Jackson Hole kako bi progurao političke agende koje se kreću s jednog kraja političkog polja na drugi.

U ovogodišnjoj iteraciji, mnogi očekuju da čelnik središnje banke promijeni svoj stav tako da udari lopticu uglavnom po sredini.

Uz usporavanje inflacije i još uvijek čvrsto gospodarstvo, Powell će možda osjećati manje potrebe da usmjerava javnost i financijska tržišta i umjesto toga zauzeti više stav prema više neobvezujućoj monetarnoj politici -..

"Samo mislim da će igrati što je moguće niže", rekao je Joseph LaVorgna, glavni ekonomist u SMBC Nikko Securities America. “To mu samo daje više mogućnosti. Ne želi se satjerati u kut na ovaj ili onaj način.”

Ako Powell doista zauzme neobvezujuću strategiju, to će staviti govor usred, na primjer, iznenađujuće agresivnih — i kratkih — primjedbi 2022. koje upozoravaju na više stope i ekonomsku "bol" pred nama, i najave novog 2020. okvir u kojem bi Fed odustajao od povećanja stopa dok ne postigne "punu i uključivu" zaposlenost.

Unatoč iščekivanju opreznog Powella, tržišta su se u četvrtak pripremila za neugodno iznenađenje, s rasprodajom dionica i porastom prinosa na trezorske obveznice. Prošlogodišnji govor također je obilježio potišteno iščekivanje i loš prijem, sa S&P 500 pad od 2% u pet dana trgovanja prije govora i pad od 5,5% u pet nakon, prema DataTrek Researchu.

No, dan kolebanja na Wall Streetu vjerojatno neće pokolebati Powella da isporuči svoju namjeravanu poruku.

“Ne znam koliko mu se treba ponašati kao jastrebu s obzirom na činjenicu da je stopa fondova očito u restriktivnom području prema njihovoj definiciji i činjenicu da je tržište konačno prihvatilo Fedovu vlastitu prognozu da se sniženja stopa neće dogoditi do sredine ili u drugoj polovici sljedeće godine”, rekao je LaVorgna, koji je bio glavni ekonomist Nacionalnog ekonomskog vijeća za vrijeme bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

"Dakle, nije kao da se Fed mora oduprijeti tržišnom narativu koji traži neizbježno popuštanje, što je bio slučaj većinom u proteklih 12 mjeseci", dodao je.

Seth Carpenter iz Morgan Stanleyja kaže da će Powell morati ostati nepokolebljiv u Jackson Holeu
Doista, čini se da su tržišta konačno prihvatila ideju da je Fed zakopao svoje noge protiv inflacije i neće se početi povlačiti sve dok ne vidi uvjerljivije dokaze da nedavna bujica pozitivnih vijesti o cijenama ima korijene.

Ipak, Powell će imati iglu za konac - uvjeravajući tržište da Fed neće ponoviti svoje greške iz prošlosti u vezi s inflacijom, a pritom neće previše pritiskati slučaj i gurnuti gospodarstvo u ono što sada izgleda kao recesija koja se može izbjeći.

“Mora pogoditi da će Fed završiti posao. Činjenica je da se radi o njihovoj vjerodostojnosti. Riječ je o njegovoj ostavštini”, rekao je Quincy Krosby, glavni globalni strateg u LPL Financialu. “Htjet će biti malo više jastreb nego neutralan. Ali on neće isporučiti ono što je isporučio prošle godine. Tržište je dobilo dopis.”

To bi moglo biti lakše reći nego učiniti. Inflacija je pala u raspon od 3%-4%, ali postoje neki znakovi da bi se usporavanje moglo preokrenuti.

Tagovi: Fed, Federalne rezerve, Jerome Powell, kamatne stope, inflacija, monetarna politika
PROČITAJ I OVO
EU odobrila Njemačkoj ulaganje od 1,7 milijardi eura u teretne željeznice
ZELENO SVJETLO
EU odobrila Njemačkoj ulaganje od 1,7 milijardi eura u teretne željeznice
BRUXELLES - Europska unija dopustila je Njemačkoj subvencioniranje dijelova teretne željeznice s 1,7 milijardi eura. Komisija EU odobrila je isplate u utorak u Bruxellesu.
Kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj?
DOGAĐAJI
Kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj?
ZAGREB - U Knjižnično-dokumentacijskom centru Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održan je skup „Kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj“.
Usporio kineski uvoz zlata
ZLATO
Usporio kineski uvoz zlata
PEKING - Kineski uvoz poluga usporio je prošlog mjeseca jer je potražnja u najvećem svjetskom potrošaču počela posustajati pred rekordnim cijenama.
Ether uzletio, SEC bi ipak mogao odobriti ETF-ove
KRIPTOVALUTE
Ether uzletio, SEC bi ipak mogao odobriti ETF-ove
NEW YORK - Kriptovalute su porasle u utorak usred kasnog porasta optimizma u vezi s odlukama Komisije za vrijednosne papire i burzu SAD-a o promptnim prijavama za fondove kojima se trguje na burzi, od kojih prva stiže ovaj tjedan.
Azijska tržišta: Indeksi pali, čeka se na Nvidijin efekt
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, čeka se na Nvidijin efekt
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta uvelike su pala u utorak nakon što su dionice tehnološkog sektora gurnule Nasdaq Composite na rekordno visoke razine tijekom noći.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE