GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prijevoz putnika u drugom kvartalu 124 posto veći na godišnjoj razini

Prijevoz putnika u drugom kvartalu 124 posto veći na godišnjoj razini
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.08.2021 / 08:14
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Prijevoz putnika u drugom tromjesečju ove godine skočio je 124 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, no u odnosu na drugi kvartal pretpandemijske 2019. godine broj ukupno prevezenih putnika još uvijek je manji, i to za 35,8 posto, pokazuju podatci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Po tim je podatcima, u drugom tromjesečju 2021. ukupno prevezeno 13,9 milijuna putnika, što je u usporedbi s drugim tromjesečjem 2020. porast za 124,3 posto. U usporedbi s drugim tromjesečjem 2019. godine, broj ukupno prevezenih putnika pao je za 35,8 posto, izračunali su statističari.

Najveći broj putnika u drugom je tromjesečju ove godine ostvaren u cestovnom linijskom prijevozu autobusima, 7,9 milijuna njih. To je za 157,1 posto više nego u razdoblju travanj-lipanj prošle godine, ali je odnosu na drugo tromjesečje 2019. pad za 35,1 posto.

Željeznicom je, prema privremenim podacima, u drugom tromjesečju prevezeno gotovo 3,4 milijuna putnika, što je za 99,2 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je u odnosu na drugo tromjesečje 2019. to pad za 35 posto.

Hrvatski brodari u pomorskom i obalnom prijevozu prevezli su gotovo 2,5 milijuna putnika, ili njih 79,6 posto više nego u drugom tromjesečju 2020. godine. No, i brodari u odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu bilježe pad prijevoza putnika, također za 35 posto.

Hrvatski zračni prijevoznici su u drugom kvartalu ove godine prevezli 173 tisuće punika, čime su u odnosu na isto lanjsko razdoblje ostvarili porast za 176,3 posto, ali su u odnosu na drugo tromjesečje 2019. i nadalje u osjetnom minusu, od 72,8 posto.

U prvih šest mjeseci prijevoz putnika porastao za 11,2 posto

Nakon što je u prvom tromjesečju ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine (koje većim dijelom nije bilo zahvaćeno ograničenjima zbog koronavirusa) zabilježen pad prijevoza putnika za 31,4 posto, osjetniji je rast u drugom kvartalu pridonio i porastu prijevozu putnika u prvih šest mjeseci ove godine.

Naime, u prvih šest mjeseci 2021. godine ukupno je prevezeno 25,2 milijuna putnika, što je za 11,2 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

No, u odnosu na prvo polugodište pretpandemijske 2019. godine ove je godine u istom razdoblju prevezeno 38,3 posto manje putnika.

Od siječnja do lipnja ove godine u cestovnom linijskom prijevoz prevezeno je 14,8 milijuna putnika, ili njih 12,1 posto više nego u istom razdoblju lani.

Željeznicom je u prvih šest mjeseci prevezeno 6,5 milijuna putnika, što je na godišnjoj razini blagi porast, za 0,4 posto, dok osjetniji porast broja putnika bilježe brodari u pomorskom i obalnom prijevozu, za 37,6 posto, na gotovo 3,7 milijuna.

Iako su u drugom tromjesečju ostvarili visok postotni porast broja putnika, hrvatski zračni prijevoznici su, s obzirom na loše prvo tromjesečje, i po kumulativnim podatcima za prvo polugodište u minusu. Naime, u razdoblju siječanj-lipanj prevezli su ukupno 251 tisuću putnika, ili njih 26,7 posto manje nego u prvom polugodištu 2020. godine.

Promet robe u drugom tromjesečju porastao za 15,5 posto

Po podacima DZS-a, u drugom tromjesečju ove godine ukupno je prevezeno 32,9 milijuna tona robe, što je u usporedbi s istim lanjskim razdobljem porast za 15,5 posto.

Porast u prijevozu robe ostvarili su prijevoznici teretnih vozila hrvatske registracije, za 18,8 posto, na 22,3 milijuna tona.

Hrvatski brodari u pomorskome i obalnom prijevozu su s prevezenih 4,3 milijuna tona robe zabilježili porast za 23 posto u odnosu na drugom tromjesečje prošle godine, a visok postotni porast, za 72,9 posto, zabilježili su hrvatski zračni prijevoznici, koji su prevezli 306 tona robe.

Porast je ostvaren i u cjevovodnom transportu, i to za 6,1 posto, s prevezenih 2,5 milijuna tona robe.

Manje prevezene robe u drugom tromjesečju ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje bilježe željeznički prijevoznici, koji su s prevezenih 3,7 milijuna tona robe u minusu od 0,3 posto.

Pad u prijevozu robe na unutarnjim vodnim putovima imali su brodovi svih zastava, i to za za 23,8 posto, s prevezenih 145 tisuća tona.

Kumulativni podaci za prvo polugodište pokazuju, pak, blaži rast ukupnog prometa robe. U razdoblju od siječnja do lipnja prevezeno je ukupno 60,8 milijuna tona robe, što je za 5,4 posto više u odnosu na isto razdoblje 2020. godine.

Na to su, pak, utjecali porasti prijevoza robe u cestovnom i pomorskom i obalnom prijevozu. Tako su cestovni prijevoznici prevezli 40,3 milijuna tona robe, što je za 5,5 posto više nego u prvom polugodištu prošle godine, dok su hrvatski brodari u pomorskome i obalnom prijevozu s prevezenih gotovo 8,2 milijuna tona robe zabilježili porast za 17,3 posto.

Nasuprot tomu, manje je robe prevezeno željeznicom, 7,2 milijuna tona, ili 2 posto manje nego u razdoblju siječanj-lipanj prošle godine, a pao je i prijevoz robe unutarnjim vodnim putovima, za 20,1 posto, na 320 tisuća tona, cjevovodnom transportu za 0,4 posto, na 4,5 milijuna tona, te u zračnom prijevozu, za 11,4 posto, na 604 tone.

Tagovi: prijevoz putnika, zračni prijevoz, cestovni prijevoz, teretni promet
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE