GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Proboj druge cijevi tunela Karavanke očekuje se na proljeće

Proboj druge cijevi tunela Karavanke očekuje se na proljeće
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.10.2023 / 08:40
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Zbog zahtjevnog geološkog sastava kasni proboj druge cijevi tunela Karavanke. Još prije godinu dana činilo se da će izvođač radova, turska tvrtka Cengiz, ove jeseni krenuti prema granici s Austrijom. No, do proboja je trenutno još oko 700 metara, a čini se da će tek na proljeće.

Kako su za STA pojasnili u Darsu, do sredine listopada iskopano je 2710 metara kalote, a do proboja je nedostajalo još 735 metara, a podaci se svakodnevno mijenjaju.

"Ako u nastavku radova ne dođe do pogoršanja geoloških uvjeta i većih prodora planinske vode, proboj se očekuje u prvoj trećini 2024. godine", najavili su.

Prije godinu dana činilo se da će se iskorak dogoditi u rujnu ove godine, no već se proljetos pokazalo da se to neće dogoditi prije kraja godine, sada se vrijeme iskoraka opet odgađa. Kako objašnjavaju u Darsu, tijek iskopa u tunelima poput Karavanki, koji se odlikuju raznolikim geološkim sastavom, teško je unaprijed točno predvidjeti. Dinamika radova određena je geološko-geomehaničkim uvjetima koji su u potpunosti poznati tek u trenutku iskopa.

Radovi se izvode pod stalnom geološkom kontrolom, koja određuje i dopuštenu duljinu iskopa po danu. Posebno je zahtjevan iskop u permokarbonskim stijenama, gdje je dinamika iskopa vrlo spora, a dolazi i do velikih deformacija, odnosno izbacivanja stijene u iskopani dio tunela. U tim slučajevima nužan je ponovni iskop i sanacija primarne konstrukcijske obloge, zbog čega se obustavljaju radovi na iskopu kalote.

Što se tiče geoloških uvjeta u kojima se trenutno izvode radovi, iz Darsa kažu da što su bliže austrijskoj granici, to je sastav tla sve homogeniji. S obzirom na to da smo od granice s Austrijom udaljeni još više od 700 metara, već se nalazimo u boljim geološkim uvjetima, odnosno u trijaskim dolomitima i klastitima, koji su sa stajališta stabilnosti povoljniji za gradnju, objasnili su.

Tunel je s austrijske strane dugačak 4,5 kilometara, a sa slovenske strane 3,5 kilometara, ali je geološki sastav terena sa slovenske strane zahtjevniji i prije više od 30 godina, kada se gradila prva tunelska cijev, gradnja je na slovenskoj strani bila dugotrajnija.

Gradnja druge tunelske cijevi na slovenskoj strani počela je u kolovozu 2020. godine zbog komplikacija pri odabiru izvođača radova, znatno kasnije nego na austrijskoj strani, gdje su svoj dio tunela do slovenske granice prokopali već u rujnu 2021. godine.

Nakon proboja slijedi dovršetak svih radova iskopa, dovršetak betonskih radova, izgradnja portalne zgrade ispred ulaza u tunel te ugradnja elektrostrojarske opreme. Nova tunelska cijev bit će puštena u promet nakon uspješne montaže cjelokupne elektrostrojarske opreme tunela, što se očekuje u jesen 2025. godine.

Budući da je potrebno osigurati usklađenost rada elektrostrojarske opreme u cijelom tunelu, kako na slovenskoj tako i na austrijskoj strani, provodit će se istovremeno, a implementaciju će voditi operater austrijske mreže autocesta, tvrtka Asfinag.

Tagovi: Karavanke, tunel Karavanke
PROČITAJ I OVO
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?
LAŽNJACI
Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

MADRID - U Španjolskoj je otkrivena banda krivotvoritelja kovanica eura. Osumnjičeni, redom Kinezi, puštali su kovanice u optjecaj diljem Europe. Kako prepoznati krivotvorene kovanice eura?

Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
FONDOVI
Erste Money Market u samo dva mjeseca premašio 100 milijuna eura imovine
ZAGREB – Novi novčani fond Erste Asset Managementa d.o.o. („EAM“) – Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka, 5. ožujka 2024. godine, prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Petrol najveći dobitnik
LJUBLJANA - Trgovački tjedan na Ljubljanskoj burzi obilježio je rast središnjeg indeksa SBI TOP.
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE