GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Proizvođači ulja od lavande u velikim problemima

Proizvođači ulja od lavande u velikim problemima
NA MUKAMA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.08.2023 / 13:01
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Proizvođači lavandinog ulja od Bugarske do Francuske strahuju ne samo od pada cijena nego i od novih propisa Europske unije

U Bugarskoj je pri kraju još jedna uspješna sezona berbe lavande koja će dati nekoliko stotina tona mirisnog ulja, no unatoč tome budućnost nekada unosnog posla danas izgleda više sivo nego ljubičasto.

Globalna prekomjerna proizvodnja lavande posljednjih godina srušila je cijene ulja koje se koristi u kozmetičkoj industriji. I bugarske destilerije sada strahuju da će novi propisi EU dodatno ugroziti njihovo poslovanje.

Ova balkanska članica EU, inače poznata po proizvodnji ružinog ulja, u posljednje je tri godine pretekla Francusku i postala najveći svjetski proizvođač esencije lavande.

Iako Bruxelles nudi proizvođačima ovog ulja da privremeno odgode primjenu novih propisa eurobloka koji ograničavaju prisutnost štetnih kemijskih tvari u proizvodima s eteričnim uljima, sat polako otkucava.

Nikolay Nenkov, voditelj destilerije Galen-N, jedne od najvećih u Bugarskoj, zabrinut je da će uskoro morati lijepiti naljepnice s vidljivim zdravstvenim upozorenjima na svoje boce ulja lavande, što bi moglo odbiti kupce.

"Bojimo se da će takve mjere smanjiti potrošnju ulja lavande, što bi dovelo do nestanka ovog sektora u nekim regijama, što je jako loše s obzirom na dugogodišnju tradiciju", rekao je Nenkov za AFP.

Industrija eteričnih ulja, inače, sve teže opstaje zbog niskih cijena, nedostatka radne snage, klimatskih promjena i štetočina, pa su planirane izmjene propisa samo stvorile dodatnu napetost proizvođačima.

Od poznatih polja lavande koja okružuju Zelenikovo u središnjoj Bugarskoj, preko Grčke do francuske Provanse, proizvođači ove jedinstveno mirisne biljke udružili su se kako bi obranili svoj proizvod od, kako kažu, nepoštenih zakona koje pišu dužnosnici u Bruxellesu.

U cijeloj EU proizvodnju eteričnih ulja reguliraju dvije takozvane kemijske regulative poznate kao REAĆ i PLP.

Izmjenama oba zakona EU nastoji potrošačima i tvrtkama omogućiti bolju informiranost o mogućem postojanju štetnih "hormonalno aktivnih tvari", komponenti u kozmetičkim proizvodima koje mogu izazvati rak ili alergijske reakcije.

Suočeno s otporom proizvođača, Vijeće EU-a predložilo je četverogodišnje izuzeće od stupanja na snagu ovih zakona.

“Problem nije riješen, ali ova odgoda je veliki korak naprijed”, kaže Nenkov.

U pokušaju da ublaži zabrinutost velikih europskih proizvođača mirisnih ulja, glasnogovornik Europske komisije kaže da EK ne planira početi zahtijevati analizu svake "molekule u eteričnim uljima" niti ih zabraniti, jer su ta eterična ulja već su definirani kao kemijske tvari.

Za dobivanje jednog kilograma ovog ulja, koje naši susjedi zovu "purpurno bugarsko zlato", potrebno je 120 kilograma lavande. No zbog povećanja proizvodnje lavande u drugim dijelovima svijeta, među kojima prednjači Kina, došlo je do pada cijene ovog mirisnog ulja na svjetskom tržištu.

Tagovi: lavanda,. ulje od lavande
PROČITAJ I OVO
Kako se troše kripto zarade? Mogli biste se iznenaditi
EFEKT BOGATSTVA
Kako se troše kripto zarade? Mogli biste se iznenaditi
NEW YORK - Često ispričana anegdota na društvenim mrežama kaže: oni koji su rano uložili u kriptovalute uživali su u bogatstvu koje im je promijenilo život.
Cijene šećera u silaznoj putanji
ROBNA TRŽIŠTA
Cijene šećera u silaznoj putanji
ZAGREB - Cijene šećera na svjetskim tržištima već su neko vrijeme u silaznoj putanji.
Privremeno obustavljen tender za nabavku novih tramvaja u Beogradu
TRAMVAJI
Privremeno obustavljen tender za nabavku novih tramvaja u Beogradu
BEOGRAD - Centar za lokalnu samoupravu saopštio je da je tender za nabavku novih tramvaja u Beogradu privremeno obustavljen, zbog podnetog prigovora za zaštitu prava ponuđača.
Zijin dodatno ulaže u eksploataciju bakra u Srbiji
INVESTICIJE
Zijin dodatno ulaže u eksploataciju bakra u Srbiji
BEOGRAD - Kineska multinacionalna kompanija Zijin Mining Group planira povećati eksploataciju bakra u Srbiji na 450.000 tona godišnje, najavio je prije nekoliko dana direktor te rudarske kompanije Chen Jinghe, javlja srbijanska novinska agencija Beta. Time bi Srbija postala najveći dobavljač ove sirovine u Europi.
Stigle prve trešnje, cijene astronomske
ENORMNO
Stigle prve trešnje, cijene astronomske
SPLIT - Na splitsku tržnicu stigle su prve domaće trešnje. Prošle godine kilogram se prodavao po 6 do 8, a sada je cijena porasla i do 12 eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE